Directorii a opt bănci majore, între care şi "Erste Group" din Austria, au cerut sprijinul Comisiei Europene (CE) în disputa cu Ungaria privind legea care le obligă să accepte rambursarea anticipată a creditelor în valută la cursuri de schimb sub nivelul pieţei, ceea ce le va provoca pierderi semnificative, transmite Reuters, potrivit Mediafax.
Băncile au arătat, într-o scrisoare adresată în 14 noiembrie comisarului pentru Piaţa Internă, Michel Barnier, că decizia autorităţilor de la Budapesta este o "încălcare flagrantă" a drepturilor lor.
"Cerem Comisiei să ia măsuri urgente şi imediate pentru a opri încălcarea libertăţii fundamentale şi principiilor de bază ale UE", potrivit scrisorii care a fost semnată de directorii generali sau financiari ai "Bayern LB", "Erste Group", "Intesa Sanpaolo", KBC, "Raiffeisen Bank International", banca sa mamă "Raiffeisen Zentralbank", "Volksbank" şi "UniCredit".
Rata de schimb fixă pentru piaţa creditelor în valută de 18,3 miliarde de euro din Ungaria poate provoca pierderi imediate de cel puţin 15% pentru împrumuturile în euro şi de minim 25% în cazul celor în franci elveţieni, la fiecare rambursare, potrivit textului.
"Legea exercită presiuni asupra băncilor, într-o perioadă în care autorităţile de reglementare cer majorarea capitalului, şi amplifică instabilitatea de pe piaţa bancară europeană. În plus, băncile vor fi nevoite să îşi evalueaze angajamentul pe piaţa bancară ungară", se arată în scrisoare.
Comisia Europeană şi-a exprimat deja îngrijorarea în legătură cu planurile Ungariei, care au provocat indignare în Austria, de unde provin unele dintre cele mai mari bănci din Europa emergentă.
"Erste Group" a anunţat, luna trecută, că va înregistra pierderi de 500 de milioane de euro în acest an la divizia din Ungaria, la care va fi majorat capitalul cu circa 600 de milioane de euro.
"Raiffeisen Bank" anticipează că planul autorităţilor de la Budapesta ar putea costa divizia ungară aproximativ 120 milioane euro.