"Opţiunea României de aderare la Asian Infrastructure Investment Bank - în curs de analiză"

A consemnat ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Politică / 7 august 2015

"Opţiunea României de aderare la Asian Infrastructure Investment Bank - în curs de analiză"

Interviu cu Excelenţa Sa, domnul Doru Costea, Ambasadorul României în China

Cu un capital autorizat de 100 miliarde de dolari, Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) intenţionează să stimuleze investiţiile în infrastructurile de transport, energie şi telecomunicaţii. Cele 57 de state fondatoare ale Băncii Asiatice de Investiţii în Infrastructură (AIIB), printre care se numără Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie, au semnat în luna iunie, la Beijing, statutul instituţiei financiare multilaterale, care prevede o repartizare a acţiunilor dominată de China. AIIB este văzută drept un rival pentru Banca Mondială şi Asian Development Bank, instituţii financiare dominate de statele occidentale.

Recent, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a informat că "va fi încântat" să coopereze cu banca de dezvoltare înfiinţată de China.

România nu a anunţat până acum dacă va adera ca membru la Asian Infrastructure Investment Bank, care va începe să funcţioneze până la sfârşitul anului.

Deşi am contactat încă din luna mai Ministerul Finanţelor ca să ne spună dacă ţara noastră ar fi interesată de participarea la AIIB, până acum nu am primit nici un răspuns. Singurul care ne-a oferit informaţii despre acest subiect este Excelenţa Sa, domnul Doru Costea, Ambasadorul României în China, care a avut amabilitatea să ne ofere un interviu, în care ne-a vorbit despre relaţiile dintre România şi China.

Reporter: Va fi România membru al Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)?

Doru Costea: Din informaţiile noastre, opţiunea este în curs de analizare. Este important de reţinut că statutul AIIB prevede caracterul deschis al instituţiei, astfel că şi România poate deveni un membru al băncii când vom considera că această decizie corespunde intereselor noastre.

Reporter: Autorităţile noastre declară că vor creşte investiţiile chineze în România, în următorii ani. Până acum, însă, nu s-a concretizat aproape nimic, proiectele fiind amânate sau chiar anulate. Care sunt cauzele acestei lentori a dezvoltării investiţiilor chineze în ţara noastră, în condiţiile în care România are o tradiţie în cooperarea cu Republica Populară Chineză?

Doru Costea: În ultimii 2-3 ani, cooperarea româno-chineză a intrat într-o etapă nouă, ale cărei trăsături pot fi sintetizate în: intensificarea fără precedent a dialogului la nivel înalt - apreciere susţinută de patru întâlniri ale şefilor guvernelor român şi chinez într-un interval de aproximativ 18 luni, cel puţin 20 de momente ale dialogului la nivel ministerial şi numeroase contacte la nivel executiv. Numai în primul semestru din acest an au avut loc şapte vizite, în ambele sensuri, ale coordonatorilor unor sectoare economice - economie, mediu, afaceri sociale, învăţământ, turism. Convorbirile s-au concentrat pe acţiuni concrete în domeniile respective şi au condus, printre altele, la impulsionarea negocierilor pentru finalizarea şi semnarea unor documente care sprijină exporturile agro-alimentare româneşti pe piaţa chineză sau trasează cooperarea viitoare în alte domenii de interes. Am demarat, de asemenea, procedurile de redeschidere a Biroului de promovare a turismului la Beijing.

Proiectele de investiţii la care vă referiţi vizează, în ansamblu, obiective complexe, de dimensiuni şi valori ridicate. Este firească dorinţa de a vedea cât mai curând concretizarea acestora, însă trebuie să fim realişti şi să acceptăm că un proiect de câteva sute de milioane de euro implică numeroase aspecte care trebuie convenite, cum sunt modalitatea şi condiţiile de finanţare, gestionarea impactului asupra mediului, eficienţa investiţiei, selectarea companiilor care vor contribui la realizarea proiectului, ca să numesc doar câteva. În context, este de reţinut şi categoria investiţiilor avute în vedere: capitalul chinez se regăseşte în Europa în principal ca urmare a implicării sale în operaţiuni de achiziţii şi comasări (M&A). Proiectele noastre sunt din categoria de investiţii "green field" sau "brown field"; în consecinţă, între cele două părţi se desfăşoară şi un proces de "învăţare" reciprocă a regulilor şi procedurilor care trebuie respectate în aceste cazuri.

Reporter: Cum este văzută România în China în actualul context global, în condiţiile în care este cunoscut faptul că România este partener al SUA, iar China - un prieten al Federaţiei Ruse?

Doru Costea: Relaţiile româno-chineze urmează o logică diferită de abordarea contrastivă, sau dihotomică, pe care o sugerează întrebarea... România este percepută în China drept partener de încredere în plan bilateral şi un Stat Membru al Uniunii Europene, care are un rol semnificativ pentru ansamblul relaţiilor chino-europene. În plus, recent, la sfârşitul lunii iunie 2015, a avut loc al XVII-lea summit UE-China, care s-a încheiat cu rezultate deosebit de importante pentru concretizarea Agendei 2020 de cooperare strategică dintre cele două părţi, iar în septembrie 2015 este programată prima vizită oficială de stat a Preşedintelui chinez în SUA.

Reporter: Care sunt cele mai importante proiecte investiţionale din România în care intenţionează chinezii să se implice?

Doru Costea: Modernizarea grupului termoenergetic Rovinari, Grupurile 3 şi 4 de la Centrala nucleară de la Cernavodă, hidrocentrala prin pompare de la Tarniţa sunt proiecte semnificative pentru ceea ce afirmam anterior, cel puţin prin prisma dimensiunii investiţiilor, a căror limită minimă este de aproape 1 miliard euro.

Reporter: De ce anume au nevoie companiile chineze pentru a dezvolta mari proiecte în România? Concret, ce trebuie să facă România pentru a absorbi capitalul chinez disponibil pentru regiunea noastră?

Doru Costea: Orice cooperare investiţională trebuie să îndeplinească anumite condiţii elementare, pe care le ştim cu toţii: proiectele trebuie să fie de interes pentru ambele părţi; atât propunerea beneficiarului, cât şi oferta investitorului trebuie să fie clare şi convingătoare, iar avantajul să fie reciproc. Revederea parcursului pe care au evoluat discuţiile româno-chineze pe subiectul cooperării în investiţii arată că mesajele noastre s-au concentrat, în perioada despre care am vorbit pe un număr limitat de proiecte, dar care prezintă un interes aparte pentru noi; reacţiile partenerilor chinezi au demonstrat, la rândul lor, că propunerile noastre au fost atrăgătoare. În continuare, ambele părţi trebuie să acţioneze în baza a ceea ce poate fi sintetizat în "Cei Patru C": constanţă; consistenţă; coerenţă; creativitate".

Reporter: Care este stadiul liniei aeriene directe Bucureşti - Beijing?

Doru Costea: Documentele relevante sunt semnate, termenii de operare sunt conveniţi... Mai sunt anumiţi paşi de stabilit.

Reporter: Care sunt domeniile de interes pentru partea chineză? Care sunt cele mai importante investiţii chineze din România şi la ce valoare se ridică?

Doru Costea: După cum am arătat mai sus, cooperarea investiţională de succes este posibilă când părţile implicate constată că există interese comune, care să justifice alocarea resurselor necesare. Dialogul româno-chinez a identificat domenii cum sunt energia, atât convenţională, cât şi neconvenţională; infrastructura, care are perspective mai clare odată adoptat "master-plan"-ul în materie; IT şi altele.

Este, repet, o etapă nouă în cooperarea investiţională: investiţiile chinezeşti din România sunt în prezent de cel mult o jumătate de miliard de dolari, ori acum discutăm de proiecte din care numai cel de la Rovinari este de aproape un miliard de dolari, deci vorbim despre un nivel superior al cooperării bilaterale.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Pacat de efortul laudabil al reporterului de a afla ceva de la ambasador!

    Rar se vede un limbaj atat de anost. o limba de lemn specifica vechilor activisti ai PCR, vorbarie multa fara sa spuna nimic concret!  

    Cu asa ambasadori,si functionari, nu e de mirare ca nu se face nimic! 

    n-am aflat nimic din acest articol, desi putea fi unul interesant. Nu am primit nicio informatie, desi asa zice preambulul. Inteleg ca limbaj diplomatic, dar nici printre randuri nu prea razbate nimic.. Cel mai elocvent exemplu: intrebarea despre stadiul liniei aeriene directe Bucureşti - Beijing. Rapsuns: "Mai sunt anumiţi paşi de stabilit. ". Da, gen sa ne lase rusii sa zburam in spatiul aerian. Nu se putea spune asta, desi este lucru stiut?

    1. Asa-i; ne-a lamurit ioc. 

      IN MOMENTUL ACTUAL TURISMUL CHINEZ IN ROMANIA E IMPOSIBIL GRUPURILE CHINEZE CARE VIN AICI AU NEVOIE DE INVITATIE FACUTE DE CINEVA DE AICI,AGENTIILE TURISTICE AR TREBUI SA GARANTEZE 10,000 DE EURO PENTRU FIECARE TURIST CHINEZ SI ELE NU O FAC,PRIETENA MEA E DIN CHINA PROCEDURILE URMATE CA SA VINA AICI DUREAZA O ETERNITATE PESTE 3 LUNI DOAR PENTRU O VIZA CAND IN ALTE TARI O IAU INTR-O SINGURA ZI SAU PE LOC, IN MULTE STATE SAU ELIMINAT VIZELE PENTRU CHINA. SOLUTIE SIMPLIFICAREA VIZELOR CA IN ALTE STATE UE SI AMERICA UNDE AU ZECI DE MILIOANE DE TURISITI CHINEZ ANUAL, STATUL ARE DE CASTIGAT PLUS MAI MUTE INVESTITI,O VIZA CU INTRARI MULTIPE PE 10 ANI FA A MAI FI NEVOIT SA ISI FACA VIZA ORI DE CATE ORI DORESC SA VINA AICI CHIAR SI PENTRU UN SINGUR TURIST, ELIMINAREA INVITTIILOR PENTRU CHINZI SI ELIBERERA VIZELOR IN MAXIM 24 DE ORE CA IN USA SI UE(ALTE STATE),PROPUN O PETITIE ONLINE SIMEMORIUM CAR E SA FIE TRIMIS MINISTRULUI AFACERILOR EXTERNE SI PRIM MINISTRULUI VICTOR PONTA PENTRU SIMPLIFICAREA VIZELOR PLUS ADERAREA CA MEMBRU LA BANCA Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) CARE VA RIDICA NIVELUL INVESTITILOR IN ROMANIA A CHINEI SI NIVELUL DE VIATA A OMULUI DE RAND PLUS OPORTUNITATI DE LUCRU REDUCEREA SOMAJULUI LA NIVEL NATIONAL PRIN INVESTITI MASIVE DIN CHINA IN TOATE DOMENILE,CINE E INTERESAT SA SCRIE LA RCI PLOIEST SAU ROMANIAN CRI PE FACEBOOK .MULTUMESCC,HAI SA FACEM CEA SI PENTRU NOI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb