Premierul ungar Viktor Orban a discutat marţi, la Washington, cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan despre misiunea de pace a Ungariei pentru Ucraina, relatează Agerpres.
Şeful guvernului ungar i-a cerut liderului turc să sprijine această inţiativă, subliniind că Turcia a fost până acum singura ţară care a mediat cu succes între cele două părţi în războiul lansat de Moscova în Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Bertalan Havasi.
Totodată, şeful delegaţiei ungare la summitul NATO de la Washington, Lorinc Nacsa, a cerut marţi Alianţei Nord-Atlantice "să îşi asume un rol mai important în misiunea de pace pentru Ucraina şi să demareze discuţii semnificative" în acest sens.
Nacsa a remarcat că Ungaria nu participă la misiunea de coordonare a NATO privind Ucraina, adăugând că ţara sa "a primit garanţii de la secretarul general al NATO în exerciţiu şi de la viitorul secretar general".
Oficialul ungar a cerut totodată o acţiune internaţională coordonată pentru abordarea provocărilor globale, precum riscurile de securitate, războaiele, terorismul şi migraţia ilegală.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2024, 14:40)
Mi-e greu sa cred ca maghiarii si secuii din Transilvania sunt pro-putinisti. Si Kelemen Hunor, si Tanczos Barna, si ceilalti domni de la UDMR par oameni foarte civilizati. Va rog eu din suflet, nu vreti sa vorbiti cu Viktor Orban si cu domnii de la Fidesz sa o lase mai moale cu Putin?
Eu inteleg ca toata lumea isi doreste pacea, cel mai mult chiar Ucraina isi doreste pacea, dar formula ”pace cu orice pret” este gresita. Politica lui Viktor Orban de minima rezistenta in fata raului absolut este o politica gresita. Politica ”minimei rezistente” a fost gresita si pe timpul lui Adolf Hitler si este total gresita si in fata lui Putin.
Eu inteleg ca avem interese diferite, dar daca Occidentul nu se arata unit in fata raului absolut atunci el pare slab. Eu ma intreb, si poate gresesc, asta vrea Viktor Orban, sa-l incurajeze pe Putin facand Occidentul sa para slab si indecis?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2024, 14:50)
Pe hartie, Rusia a avut toate avantajele posibile in ultimii 2 ani. In ultimele 6 luni Occidentul chiar a lasat Ucraina fara munitie si cu toate astea Rusia nu a reusit sa profite. Deschiderea noului front de la Harkov a adus pierderi enorme Rusiei, 60.000 militari rusi au devenit carne de tun in ultimele 6 saptamani. Batalionele rusesti de asalt au pierdut chiar si 90% din personal. Doar in luna iunie rusii au pierdut 350 de tancuri si 58 de sisteme antiaeriene .
Zonele ocupate de rusi au devenit zone desertice. Pe unde au trecut rusii miroase a moarte si a foame. Etnicii rusi din zonele ocupate au fugit cu milioanele in Occident si in vestul Ucrainei si acesta este un semn clar ca nu-si doresc absolut deloc sa ajunga in bratele lui Putin.
O pace nedreapta azi inseamna un alt razboi si mai dur peste cateva luni! Ucrainenii stiu ca Putin nu va accepta niciodata o Ucraina libera si democrata, chiar si ciuntita. Iar daca se predau, ucrainenii stiu ca urmeaza razbunarea lui Putin, sclavia, plutoanele de executie si lagarele de concentrare rusesti, asa ca nu se vor preda niciodata.
Este adevarat ca Rusia a luat Occidentul prin surprindere si este adevarat ca intr-o democratie deciziile bune se iau uneori exasperant de lent. Dar sa nu uitam, Occidentul are resurse de enorme. Iar daca Rusia a fost nevoita sa treaca la ”economia totala de razboi”, Occidentul, fara sa transpire macar, ii face fata si-si creste rapid capacitatile militare. Noua cursa a inarmarilor este un lucru costisitor, dar bun pentru Occident pentru ca s-ar putea sa descurajeze China sa-si asume riscuri irationale. Cursa inarmarilor a inceput deja.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2024, 14:54)
Asa incet si dezamagitor cum functioneaza democratiile, Occidentul tot nu va accepta niciodata ca orice tembel sa-si atace vecinii sub diferite pretexte care vin de la Adolf Hitler. Occidentul nu are de ales, acest atac este o chestiune de viata si de moarte pentru viitorul lumii libere, asa ca Occidentul se adapteaza.
In 1940 SUA a produs 3600 de avioane civile si militare. La Pearl Harbour japonezii au distrus la sol 316 avioane. Economia americana s-a adaptat rapid la razboi si a produs 47.000 de avioane in 1942 si 85.000 de avioane in 1943. Niciodata Putin nu va putea concura cu Occidentul, nici chiar cu sprijinul partenerului fara limite, Xi Jinping.