Ordonanţa austerităţii: posesorii de doctorat angajaţi la stat vor rămâne fără indemnizaţia suplimentară

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 10 mai 2023

Ordonanţa austerităţii: posesorii de doctorat angajaţi la stat vor rămâne fără indemnizaţia suplimentară

Actualizare : Marius Budăi, ministrul Muncii a declarat pentru ziarul BURSA că textul introdus în proiectul de act normativ era necesar şi că reglementarea respectivă nu va duce la pierderea indemnizaţiei de 50%.

"Pentru ca funcţionarii publici cu doctorat în ştiinţe să primească indemnizaţia trebuie trecute în fişa postului atribuţiile care ar reveni numai unei persoane cu calificarea respectivă. Evaluarea fiecărui angajat se va face de către ordonatorul de credite, adică de angajator - instituţia publică în speţă - şi nu va putea fi contestată de nicio altă instituţie a statului: nici de ANAF, nici de Inspecţia Muncii", ne-a transmis ministrul Marius Budăi.

----

Reducerea cheltuielilor bugetare le va afecta veniturile lunare salariale şi funcţionarilor publici care deţin titlul de doctor în ştiinţe, deşi premierul Nicolae Ciucă, liderul PSD - Marcel Ciolacu, ministrul finanţelor Adrian Câciu, ministrul Muncii - Marius Budăi şi chiar preşedintele Klaus Iohannis au anunţat în repetate rânduri că nu vor exista reduceri salariale.

Cu toate acestea în proiectul de ordonanţă de urgenţă care se va afla pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern din 11 mai la punctul V se stipulează:

"Alineatul (1) al articolului 14 din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare se modifică şi va avea următorul cuprins:

«(1) Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care se acordă lunar numai dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul şi dacă are prevăzute în fişa postului un set de atribuţii obiective şi cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar. Cuantumul salarial al acestei indemnizaţii nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor prevăzută la art. 25»".

Introducerea textului "dacă are prevăzute în fişa postului un set de atribuţii obiective şi cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar", faţă de vechea normă legislativă arată clar intenţiile actualei coaliţii de guvernare cu privire la salarizarea funcţionarilor publici care au titlul ştiinţific de doctor.

Dispoziţia respectivă este neclară din punct de vedere al tehnicii legislative pentru că nu explică ce înseamă valorificarea în mod suplimentar a activităţii depusă de un funcţionar public cu titlul de doctor în ştiinţe, faţă de atribuţiile obiective şi cuantificabile lunar din fişa postului.

Mai mult, implementarea dispoziţiei respective ar duce la probleme în acţiunile de control. În privinţa impozitelor şi taxelor pe veniturile salariale, competenţa aparţine ANAF, în timp ce pentru relaţiile de muncă - recte contract de muncă şi fişa postului - competenţa aparţine Inspecţiei Muncii. Cine va verifica dacă activitatea depusă de deţinătorul unui titlu ştiinţific de doctor, funcţionar public, a fost valorificată suplimentar pentru indemnizaţia lunară în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, atât timp cât ANAF nu are competenţă să verifice fişa postului? Şi care sunt criteriile de analiză?

În proiectul de OUG se mai arată, la articolul VI că "În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, au obligaţia de a dispune modificarea fişelor de post, în condiţiile art.V".

Problema este că unele dintre instituţiile publice se autofinanţează - cum este cazul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, Administraţia Bazinală a Apelor Dobrogea-Litoral, şi alte autorităţi şi instituţii publice - salariile angajaţilor fiind plătite nu din sumele alocate de la bugetul de stat pentru funcţionarea instituţiei, ci din bugetul construit pe autonomie financiară. Or să impui şi acestor instituţii publice ca indemnizaţia de doctorat să fie acordată doar în condiţiile prevăzute în viitoarea OUG, reprezintă o imixtiune clară în autonomia de funcţionare, şi mai ales bugetară, a respectivelor autorităţi şi instituţii.

Cert este că, deşi susţin că strângerea curelei cu privire la cheltuielile bugetare nu va afecta veniturile angajaţilor la stat, liderii coaliţiei PSD-PNL-UDMR tocmai se pregătesc să nu mai plătească indemnizaţia de 50% din salariul minim brut pe ţară funcţionarilor publici care sunt doctori în ştiinţe. Pentru că este greu de crezut că pe forma propusă în proiectul de ordonanţă de urgenţă foarte mulţi doctori în ştiinţe din administraţia centrală şi locală vor mai primi suma respectivă.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. o decizie foarte corecta

    "[...] care se acordă lunar numai dacă[...]"

    Ok, nu se va mai acorda lunar. Propun bilunar. Ideal , din urmă, că unii ordonatori de credite n-au ținut seama de modificarea din ianuarie a salariului minim, dincolo de neacordare în timpul concediilor 

     

    Austeritate ??!!

    Iar trebuie sa cumpărăm de câteva miliarde $,

    arme de la șefi ??  

    Doctoratele in Romania nu ajuta tara , ca altfel nu ar fi deficit la buget.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb