Ordonanţa de urgenţă 79/2017, prin care a fost modificat Codul Fiscal, a fost adoptată astăzi de Senat cu 71 de voturi "pentru" şi 37 de voturi "împotrivă", urmând ca actul normativ să fie transmis Camerei Deputaţilor, care este forul decizional, potrivit News.ro.
OUG 79/2017 a primit miercurea trecută raport de adoptare cu amendamente în comisia de buget a Senatului cu 6 voturi "pentru" şi 2 abţineri.
Potrivit sursei citate, unul dintre amendamentele adoptate de comisia de buget a Senatului prevede că firmele care realizează venituri până la un milion de euro, cele care au un capital social de minimum 45.000 de lei şi cu cel puţin doi angajaţi pot opta între impozitul pe profit şi impozitul pe cifra de afaceri.
Eugen Teodorovici a declarat: "Am considerat în Comisie că este corect să lăsăm la decizia companiilor, să opteze pentru una dintre cele două variante: impozit pe cifra de afaceri sau pe profit, cu anumite condiţii - să aibă capital social de minim 45.000 de lei şi să aibă minim doi angajaţi. Ştim foarte bine că sunt companii care nu au niciun angajat declarat şi prin această măsură scoate la lumină undeva la, am spus eu, 200.000 de locuri de muncă".
Alte amendamente adoptate în comisie prevăd majorarea plafonului de deductibilitate la cheltuielile cu dobânda de la 200.000 euro, cum stabilise Executivul, la 3 milioane de euro şi reţinerea la sursă a impozitului aferent câştigurilor obţinute din jocurile de noroc, se menţionează în sursa citată.
Teodorovici a adăugat: "A fost o propunere venită din ambele părţi - şi cei care sunt din zona jocurilor de noroc, şi cei de la Finanţe. Este o chestiune mai veche care reglează un lucru normal, ca cei care sunt organizatori să facă acele reţineri şi le virează statului fără să stea Fiscul după fiecare pentru fiecare sumă infimă".
O altă prevedere este reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură contestată mai ales de primari, care spun că vor rămâne fără bani de investiţii, iar unele administraţii locale ar putea intra în incapacitate de plată. Cabinetul Tudose a explicat însă că măsura "are scopul să reducă presiunea fiscală asupra veniturilor populaţiei şi, implicit, să contribuie la creşterea nivelului de trai, precum şi să încurajeze mediul de afaceri, în special în ceea ce priveşte creşterea investiţiilor".
Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaţilor.
OUG 79 a fost adoptată de Guvern pe 8 noiembrie, una dintre principalele prevederi fiind transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, o măsură intens contestată de sindicate, de mediul de afaceri şi de partidele de opoziţie.