"Ordonanţa trenuleţul" ne pune capac la toţi

Sorin Rosca Stanescu
Miscellanea / 28 decembrie 2024

Sorin Rosca Stanescu

Pacta sunt servanda. Iată o expresie consacrată din timpul romanilor, adjudecată de dreptul roman, de unde până la urmă se trage şi dreptul românesc şi, conform căreia, într-o traducere liberă, suntem obligaţi să respectăm înţelegerile. Adică pactul pe care l-am încheiat noi cetăţenii cu statul, înainte să mergem să-i votăm pentru locale, europarlamentare şi parlamentare pe reprezentanţii partidelor politice, care în cele din urmă au format guvernul. Dar pactul nu a fost respectat. A fost încălcat cu brutalitate.

Pensionarilor de toate categoriile li s-au promis indexări. Şi, în mod fals, din motive pur propaganfistice, electorale, li s-au spus părinţilor şi bunicilor noştri că începând de la 1 ianuarie va avea loc o creştere a sumelor lunare care urmau să fie primite. Teoretic, ar fi fost o indexare. În realitate, nici respectiva indexare promisă nu acoperea prevederile legii din 2022. De ce? În primul rând, pentru că indexările se fac conform ratei inflaţiei. Atâta doar că inflaţia a fost mult mai mare decât cei 11% cu care au fost amăgiţi pensionarii. În ceea ce priveşte produsele de bază, şi mă refer în primul rând la hrană şi la medicamente, în realitate, rata medie a inflaţiei a fost de peste 30%. Deci guvernul, când a vorbit despre indexare, s-a referit exclusiv la o rată medie care practic nu are nicio legătură cu realitatea din buzunarele noastre. În al doilea rând, şi asta este a doua minciună, inflaţia, după care vezi doamne s-a calculat indexarea, de la începutul anului 2025, era cea calculată aşa greşit cum era calculată pentru anul 2023. Nicidecum pentru anul 2024, la capătul căruia ne aflăm, an în care a trebuit să suportăm o inflaţie evident mult mai mare. Dar nici aceste minciuni gogonate nu au fost de ajuns.

După ce au trecut alegerile şi au mai rămas doar cele prezidenţiale, care vor avea loc atunci când se va sfârşi lovitura de stat şi vor ieşi aşa cum vor ieşi, adică aşa cum vor românii, dacă nu vor fi eliminaţi candidaţi şi dacă nu se va fura sau aşa cum vor partidele de la putere dacă până atunci câmpul tactic se va pregăti suficient pentru ca să iasă nu ce votăm noi, ci ce vor ei. Până una alta însă, promisiunile făcute românilor, care au fost preluate până la saţietate de televiziuni şi de presa scrisă şi audio au devenit, printr-o simplă hotărâre de guvern numai vorbe bune de aruncat la coşul de gunoi. Pensionarii nu vor mai primi nicio indexare. Nici amărâţii aceia de 10-11%, ]n baza cărora mulţi oameni necăjiţi au făcut credite la bancă şi la casa de ajutor reciproc, convinşi fiind că vor avea de unde să plătească. Nu vor avea. Iar unii dintre ei s-ar putea să-şi piardă, din acest motiv, casele sau alte bunuri. Pur şi simplu, conducătorii statului român, respectiv guvernanţii, la pachet cu Parlamentul, au refuzat să-şi îndeplinească nu numai un angajament legal ci şi un angajament de onoare.

În ceea ce priveşte numeroase alte categorii, de astă dată de salariaţi, nici ei nu vor beneficia de măririle promise de salarii, de natură să acopere cât de cât inflaţia, care creşte galopant. De aceea, ordonanţa de urgenţă dată de guvern este foarte consistentă în sensul că sunt enumerate toate categoriile de cetăţeni salariaţi care urmează să rămână cu buza umflată, în ciuda nenumăratelor angajamente luate la capătul unor îndelungate şi minuţioase negocieri.

Dar de ce să mă mai mir? Un stat ai cărui conducători au dat sau au fost complici la o lovitură de stat, în dispreţ total faţă de voturile a milioanelor de români, se dovedeşte incapabil să-şi respecte angajamentele luate în scris şi actele normative în vigoare. Pentru aceştia "pacta sunt servanda" nu mai există!

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Dorul de stat paternalist care și-a dovedit ineficienta încă ne bintuie gindurile. Pomana săracului este încă la moda printre noi. Sa ne dea statul noua bani ca doară suntem cetățeni. Creșterile salariale sunt evidente ca și cele ale pensiilor mici iar blocarea pentru o vreme a valorii pensiilor speciale ca și micsorararea aparatului de Stat împreună cu noncresterea salariilor. egalizează în timp veniturile. totul ca parte a unei modalități de uniformizare. Practic guvernul care nu poate opri prin lege modificarea coantumului valorii pensiilor speciale face. o manevra binevenita ce va apropia aceste valorii ale tuturor pensiilor. Unele ramine pe loc iar pensiile mici cresc. De aici deranjul celor care au pensii obținute favorabil și care nu accepta această benefica situație pentru o majoritate imensa a celor mulți și necăjiți.. Cazul de față este clar.

    1. Daca majoram toate veniturile peste rata inflatiei, din credite externe (nu din munca, ca de unde munca la noi), nu este bine si votam suveranistii (noua denumire a dictatorilor).

      Daca stopam majorarile de venituri in sistemul bugetar, iarasi nu este bine pentru suveranisti. 

      Cum este bine, d-le SRS? 

      Pentru SRS cel mai bine este sa le majoram si sa nu le majoram in acelasi timp!!! 

      Lovitura de stat a fost in 1989 cand oamenii rusilor au confiscat revolutia romana prin Ilici, Gelu Voican Voiculescu, Brucan, Militaru etc (+ altii) si cei raliati lor.

      Alta lovitura de stat, care insa a esuat, a avut loc recent cand rusii au incercat inca o data sa isi impuna oamenii. Ghinion d-le SRS, ati pierdut! 

      ...

    Statul meu ar fi majorat veniturile tuturor. Alegerile fraudate sunt ok, dacă am acceptul lui SRS

    1. sfatul tau .... intereseaza pe cineva sfatul tau ?

    Daca iese "ce vor romanii" , banuiesc ca acesta ar fi ce vor romanii care pierd vremea pe tic tok si apoi se plang ca altii(care nu o ard pe tc tok ci poate fac ceva productiv in timpul ala), au mai mult.

    deci daca iese jorjel, puteti sa va luati adio de la pensii. de la pensii cu totul nu de la indexari si marirri de pensii.

    apa paie si bataie. apa de la copca din rau. 

    1. Mai, anonimule, vezi-ti de treaba, ca vorbesti numai prostii si vrei doar sa te bagi in seama si tu. Daca totusi incerc sa descifrez ce vrei sa zici in legatura cu masurile ce le-ar lua Calin Georgescu daca va iesi presedinte, imi dau seama ca, de fapt, nu esti intreg la cap.

      citeste proiectul apa glie energie, si vei vedea ca dc s-ar aplica nu va avea bani de pensii.

      fara multinationale, fara firme mari romanesti, doar proprietatea mica si mijlocie, cu toate datoriile Romaniei platite la zero, sa nu mai dam dobanzi la chiaburi sau cum le zice el, unii din acesti chiaburi fiind chiar fondurile noastre de pensii.  

      cea mai mare problema a omului e sa aiba de toate(nu vom mai avea astfel cde "probleme") 

      nu avem nevoie de sistem sanitar, din moment ce avem sistem imunitar , pensionarii vor muri pe capete, fara spitale, si fara pensii.

      cine nu-i intreg la cap? cine voteaza fara sa se informeze, plus jorjel, ala e dus cu sorcova rau, si mai e si diabolic, impresia mea 

    Problema nu e "trenulețul", ci inflația care va veni și mai abitir la anul. Nu numai la noi. Plandemia urmată imediat de război a fost bomboana pusă pe coliva unui sistem care nu poate fi susținut la infinit prin îndatorare și bani creați din tastatură.

    Pe de altă parte, este adevărat, sistemul este "too big to fail". Nu se poate da un "shut down" urmat de "restart". Va crăpa singur într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat. 

    1. exact Inflatia.

      -scade puterea de cumparare a populatiei 

      -mareste diferentele dintre saraci si bogati(cei fara active vs cei ce au active carora le creste pretul) 

      - scade increderea in guvern 

      -scade increderea in sitemul finaciar 

      Si vine un lider "puternic" ce promite "rezolvarea situatiei cu datoriile", "protectia avutiei nationale", dar binenteles trebuie sa fie dictator pt a rezolva lururile astea.

      si , voila, hitler, stalin etc. sau jorjel, bufonul cu pantaloni rosii a lui putin.  

    Trenuletul nu corecteaza mai mult de 0.5% din deficit PIB, guvernul pastreaza intacte avantaje nemeritate la bugetari si speciali. Restul corectiei fiscale se amana dupa alegeri, aia va fi serioasa de min 2% din PIB. Nu inflatia va fi problema, ci somajul. Cine nu are o meserie cautata, va fi ras de recesiune.

    1. avantajele alea nemeritate nu-s la toti bugetarii, ci doar la unii, la aia specialii si la raiurile din sistem - asf, avocat popor, curte de conturi, justitie, procuratura, armata, transgaze, transel ectrica, anrm, parlament si cateo rmai fi ascunse de care nu stim, de la consiliile de administratie si pana la portar + pensiile speciale ce cresc an de an ca numar si nu mai moare niciunul nici de-al dreacului ca sa nu piarda bunaciune de pensie.

      cheltuielile cu sanatatea cresc si alea exponential an de an desi nu se vee nimic imbunatatit in sanatate, tot pe trotuare se naste, tot la grada mori iar ei sunt impasibili. 

      in invatamant idem. 

      posta romana 20mii de angajati care taie frunze de nici caini nu le mai vor. nu produc nimic, serviciile lor sunt 0 inca din timpurile memorable ale lui ceasca.  

      Politia apara interlopii, guvernul si parlamentarii si sefia administratiilor de cetateni, nu invers si costa o caruta de bani lunar. 

      restul mai puneti voi ca este ditai pomelnicul.

      dar eu nu cred ca sunt doar astea cauza deficitului, aceste cheltuieli pasive ca sa le zic asa, sunt sigur ca mai sunt si alte cauze de deficit, economice, de coruptie, de hotie la greu, dar las pe vreunu care le stie sa ne zica si noua, ca eu nu stiu de ele. 

      Puțin probabil să explodeze șomajul,dar o emigrare masivă va începe, în primul rând ar trebui blocat importul ăsta criminal de forță de muncă ieftină din lumea a treia, în rest deja o parte din decreței se pensionează anticipat deci puțin probabil ca șomajul să explodeze,plus probabil că și salariul minim va fi înghețat deci firmele străine încă vor rămâne un timp în România,hai să nu dramatizăm,dar va fi o emigrare masivă mai ales a tinerilor,evident vom vedea disponibilizări masive la munca de birou datorită robotizării,dar asta va fi peste tot , recesiune nu vine neapărat cu șomaj masiv mai ales într-o colonie ca Romania,dominat de firme străine plus discutăm de o țară de unde se emigrează masiv sute de mii pe an, anul trecut au plecat două sute de mii de oameni,oricum este foarte important recalificarea în meseriile cerute de piață și care au viitor, șomajul acum este în jur de trei la sută deci nu ar fi ceva dramatic să fie șase la sută

      In toate tarile se strange cureaua. Bogatanii s-au vazut cu sacii in car si si-au dat seama ca nu mai au nevoie de sclavi.

      bogatanii vs sclavii lol. am citit ieri despre unii ce au avut 500 m teren, au mai luat in chirie pana la 1200, au facut sere, si acum au clienti retele de magazine si un supermarket, plus magazin on line, fac suc de rosii, zacusca , varza murata, samd din munca lor , 2 oameni fara facultati, dar cu initiativa si harnici, au pus pe picioare o mica afacere de succes in timp ce lucrau si 2 joburi pe langa. impresionant nu? astia sunt "bogatanii", in spate la fiecare bogatan sta o poveste similara, cand nu aveau nimic, decat ambitie. asa ca lasa-ma cu lamabada cu sclavii si bogatanii.

      rapunsul la stransul curelei e da si, asa e normal, tu in familie, cand ai prea multe credite, ce faci, ii dai inainte pana iti ia banca, casa, sau, strangi cureaua o perioada sa dai o parte din banuti inapoi?  

    Pensionarii numai contributiv cu stagiul complet la acest moment pot trai sustenabil controlind strict consumul. Pensionarii cu penalizari, de boala, pensia minima o duc greu dar mai primesc subventii inca. Grav e cu salariatii pentru ca cas si cass numai in contul lor ii lasa descoperiti :exact cei care au de crescut copiii! Dar macar ca nu se face indexarea asta, nu mai cresc super pensiile cumulate din mai multe surse si eventual si cu salariul! Numai acolo se face un pic de ajustare l!

    1. nu bagati toti pensionarii in aceasi oala, nu sunt toti escroci ca ciuca bataii cu 7 pensii speciale si leafa si indemnizatie de senator si dracu mai stie ce, un general care a pazit cu eroism oala cu fasole la popota drept pentru care a capatat 7 medalii aducatoare de privilegii de la verner sau cu parazitii sociali care nu au muncit o zi in viata lor si incaseaza degeaba 2000 de lei pe luna prin diverse metode acceptate de marcel.

      si verner e tot pe acolo, plus 7 case furate care is in dosar penal blocat la sertar ca si ciuca cu doctoratul. 

      si nu te lua de grupele de munca cu 25 de ani in mina sau pe santier sau in otelarii, cu 40 de ani vechime calculata, ca aia au muncit la norma si au platit contributia la pensie pt anii aia pe leafa castigata nu pe leafa de baza. si nu doar la noi se dau anii aia in plus, ci peste tot in vest, dar hotia de stat in ro atinge culmi de dictatura africana. 

      nu e tot aia cu astia care ies la 40 de ani si au pensii speciale, nici pe departe. 

      de handicapti nici nu mai vorbesc, nici macar nu trebuia sa se apropie de ei, dar ce sa te faci cu niste politicieni pusi doar pe capatuiala si pe imbuibare cu orice pret?

    Oare despre cele 110 000 000 000 euro imprumut

    de stat, luat de gasca Johannis de ce nu se vorbeste ?!

    iar saraca populatie va suporta jaful ?? 

    Se va întâmpla doar atunci când va dispare toți inspectorii guvernamentali, unul din cei doi subprefecți și reducerea cel puțin la jumătate a poliției comunitare !

    Gasca Johannis, PSD-PNL-UDMR,

    inainte de alegeri sustinea ca Romania 

    are crestere economica si ca totul e minunat, 

    iar dupa alegeri vin cu "Ordonanţa trenuleţul", 

    asta da coalitie "PRO-EUROPEANA"

    1. Ieri izolationistii strigau ca din gura de sarpe ca ne baga in faliment, cu cheltuielile.

    Conform Constitutiei Romaniei, Guvernul, rolul şi structura; art. 102

    (1) Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice. 

    Cu siguranta, toate sarcinile Guvernului si cu ata mai mult aceasta conducere generala a administratiei publice, Guvernul trebuie sa le indeplineasca in total acord cu legile existente.  

    Daca exista un domeniu nelegiferat care necesita legiferare urgenta, Constitutia prevede posibilitatea Guvernului de a emite ordonante. Art. 108 (3) Ordonanţele se emit în temeiul unei legi speciale de abilitare, în limitele şi în condiţiile prevăzute de aceasta. 

    Ca urmare, cei care se inghesuie la guvernare, inainte de toate ar trebui sa studieze legile, sa inteleaga si sa cunoasca ce au de facut pentru "conducerea intregii administratii publice", apoi, daca sunt convinsi ca, fata de situatia sociala, economica si.. a tarii, pot indeplini asemenea functii pot sa asigure conducerea intregii administratii publice, sa ceara investirea si sa se apuce de treaba.  

    In realitate, la noi toti guvernantii, priceputi sau nepregatiti, s-au invatat ca dupa ce ajung la ciolan, primul lucru pe care il fac este sa schimbe cu o ordonanta (trenulet) prevederile din legile care nu convin ideilor si intereselor cu care au venit si sa incalce Constitutia, legile tarii si juramantul de credinta fata de popor.  

    Conform Constitutiei , art 61 Rolul şi structura Parlamentului, (1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.  

    Prin urmare, un domeniu in care Parlamentul a legiferat nu ar trebui sa mai fie accesibil executivului, in realitate orice interventie, modificare, completare, abrogare, prorogare a prevederilor unei legi in vigoare facute de Guvern inseamna o contracarare a vointei Parlamentului, vointa exprimata prin vot si evident este neconstitutionala.  

    Aceasta ordonanta blestemata "trenulet" este anomalie a democratiei, o incalcare a Constitutiei sub ochii CCR, admisa si nesanctionata de aceasta institutie singura in masura sa opreasca aceste abuzuri. Prin aceasta Ordonanta , de ani si ani Guvernele se sustrag de la indeplinirea sarcinilor si a juramantului "Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, ...." 

    Intr-o Decizie CCR a stabilit ca pentru pensiile din sistemul public cuantumul nu poate fi redus, taiat, micsorat. Dar, anul acesta conform legii, cuantumul trebuia sa fie indexat, stabilit pe baza valorii de referinta de 91 de lei. Nerespectarea legii de catre Guvern si neindexarea sunt contrare deciziei CCR si reprezinta in realiate o reducere a cuantumului pensiilor celor din sistemul public de pensii.  

    Oare CCR va declara (vreodata) aceasta Ordonanta "trenulet" ca nefiind constitutionala  

    Romania si romanii intr-o buna zi trebuie sa rezolve si problema CCR. Anomalii si situatii de genul Sosoaca, anulare alegeri, trebuie privite cu toata seriozitatea de politicieni si de popor.  

     

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7511
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2851
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0054
Gram de aur (XAU)Gram de aur448.4343

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728