ORGANIZAŢIA INTERNAŢIONALĂ A VIEI ŞI VINULUI: "Producţia mondială de vin este în creştere"

F.A.
Internaţional / 1 noiembrie 2013

Producţia mondială de vin este în creştere, în acest an, în pofida deminuării suprafeţelor cultivate cu viţă de vie, dar şi a previziunilor sumbre emise de Morgan Stanley, conform AFP, citat de Agerpres.

Cea mai semnificativă redresare se înregistrează în România, unde producţia din 2013 este în creştere cu 79% în raport cu 2012, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul OIV.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV), care contrazice temerile exprimate miercuri de bancherii new-yorkezi cu privire la o posibilă penurie şi o creştere a preţurilor, producţia creşte în cazul principalilor producători şi va atinge 281 de milioane de hectolitri (Mhl) în acest an, faţă de 258, valoare înregistrată anul trecut.

Federico Castellucci, directorul general al OIV, a subliniat, în raportul anual al OIV, faptul că partea esenţială este salvată, acesta declarând: "Recolta din 2013 a fost destul de însemnată, datorită unei productivităţi care continuă să progreseze".

Studiul Morgan Stanley indică o "penurie"de vin roşu pentru anul viitor, bazându-se pe recoltele deosebit de scăzute înregistrate anul trecut, însă, potrivit datelor OIV, potrivit datelor OIV disponibile la sfârşitul lunii trecute, în Uniunea Europeană (UE) "nivelul vinicol (164 Mhl) poate fi calificat ca fiind relativ ridicat", iar previziunile principalelor ţări indică o creştere, uneori "foarte semnificativă" în raport cu anul precedent, de 23% în Spania (peste 40 Mhl), respectiv 7% în Franţa şi în Portugalia, mai arată sursa citată.

În afara UE, se înregistrează o producţie în netă progresie. SUA au produs 22 Mhl. Chile atinge "un nou record cu 12,8 Mhl" potrivit OIV, iar Argentina înregistrează o creştere de 27% (ajungând la 15 Mhl). Noua Zeelandă înregistrează o producţie record de 2,5 Mhl, iar Australia ar putea atinge o producţie estimată la 13,5 Mhl.

Pierre Genest, director general adjunct al Federaţiei exportatorilor de vinuri şi spirtoase (FEVS) din Franţa, consideră că a vorbi de "penurie" este prea mult, informează aceeaşi sursă.

Domnia sa a declarat: "Dimensiunea viei europene scade, însă în restul lumii creşte, iar dacă suprafeţele se diminuează, putem spune că evoluţiile tehnologice vor permite creşterea randamentelor, ceea ce va compensa",potrivit AFP, citat de Agerpres.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3756
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3554
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7940
Gram de aur (XAU)Gram de aur467.2986

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb