În contextul exploziei din domeniul inteligenţei artificiale, organizaţia Narada împreună cu Zitec dezvoltă primul pilot de asistent AI pentru mediul educaţional, arată un comunicat de presă remis redacţiei.
Zitec, în calitate de partener tehnologic, se alătură proiectului cu viziunea de a sprijini transformarea digitală în educaţie şi de a avea un impact pozitiv în societate.
Inteligenţa artificială devine astfel un mijloc folosit pentru a simplifica vieţile profesorilor şi elevilor care au nevoie de soluţii de evaluare a competenţelor adaptate zilelor noastre.
În varianta actuală, pilotul poate furniza mai multe tipuri de întrebări (cu multiple variante de răspuns, cu o singură variantă de răspuns sau cu răspuns de tipul "adevărat sau fals"), în funcţie de capitolele alese de profesor. În acest moment, soluţia abordează materia Limba şi literatura română, putând să acopere şi alte materii în viitor, arată sursa citată.
Un alt beneficiu al profesorilor prin utilizarea acestei aplicaţii constă în reducerea timpului necesar pentru conceperea testelor de evaluare, iar timpul astfel câştigat ar putea fi folosit de aceştia pentru îmbunătăţirea actului educaţional şi rezolvarea inclusiv a altor tipuri de probleme şi urgenţe în educaţie.
Această aplicaţie tip asistent AI se află în faza de testare, iar planurile pe termen lung ale organizaţiei Narada includ explorarea mai multor soluţii de tehnologie ce pot accelera obiectivul de a ajunge la peste 500.000 de mii de copii în următorii ani.
"La Narada, visul nostru este ca fiecare copil să aibă acces la educaţia care-i împlineşte potenţialul. Ne-am uitat la tehnologie şi internet ca la instrumentele ce ne pot ajuta să ajungem la cât mai mulţi copii, cu impact cât mai mare. Aşa am ajuns ca astăzi să avem pe HartaEdu peste 1300 alerte înscrise de peste 1000 de profesori din care 282 rezolvate cu ajutorul investiţiilor din zeci de companii. Tot astăzi trăim şi un moment istoric - următorul nivel de evoluţie a tehnologiei în care aplicaţiile de Inteligenţă Artificială ies din culisele marilor companii şi cercetători şi devin accesibile maselor. Ca orice instrument şi Inteligenţa Artificială poate fi folosită în diverse moduri, iar noi ne-am propus să fim printre primii care o pun în forţa binelui şi ne aşteptam ca mai multe organizaţii să ni se alăture.", precizează Raluca Jianu, CEO Narada.
În următorii trei ani, peste 47% dintre instrumentele de management al învăţării vor fi alimentate de AI. Cercetările arată că 20% până la 40% din volumul de muncă actual al profesorilor ar putea fi automatizate şi valorificate folosind tehnologia AI, iar un chatbot cu inteligenţă artificială poate răspunde la întrebarea unui elev în doar 2,7 secunde, se mai arată în comunicat.