Organizaţia "Salvaţi Copiii" critică mai multe prevederi ale legii privind ONG-urile, adoptată tacit de Senat, afirmând că la 27 de ani de la ratificarea Convenţiei ONU privind drepturile copilului, actul normativ scoate în afara priorităţilor naţionale drepturile copilului.
"Organizaţia Salvaţi Copiii îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la conţinutul Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii şi face, astfel, un apel public la parlamentari, pentru a nu susţine acest proiect de lege, care aduce grave deservicii protejării drepturilor copilului în România. În acest sens, organizaţia a decis transmiterea unui punct de vedere către Preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale şi Preşedintele Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, din cadrul Camerei Deputaţilor, considerând că noul cadrul legal propus cu privire la recunoaşterea statutului de utilitate publică constituie un regres legislativ şi instituţional", afirmă organizaţia, potrivit unui comunicat de presă.
ONG-un subliniază că împărţirea domeniilor de activitate, pe o scară a importanţei definită procentual, este neclară şi nu oferă elementele necesare punerii ei în practică de către autorităţi. De asemenea, în Expunerea de motive nu se regăsesc explicaţii cu privire la modul în care a fost stabilit algoritmul procentual şi ce argumente sociologice s-au utilizat când, de pildă, domeniul educaţiei este văzut ca fiind mai puţin important decât cel al serviciilor sociale.
Totodată, Organizaţia "Salvaţi copiii" subliniază că propunerea de a condiţiona obţinerea statutului de utilitate publică de abţinerea de la desfăşurarea de activităţi politice "de orice fel" are drept scop blocarea oricăror demersuri ori mesaje adresate partidelor sau candidaţilor.
"Propunerea de a condiţiona obţinerea statutului de utilitate publică de abţinerea de la
desfăşurarea de activităţi politice "de orice fel" are drept scop blocarea oricăror demersuri ori
mesaje adresate partidelor sau candidaţilor al căror program politic ori declaraţii publice s-ar
putea afla în contradicţie cu principiile şi valorile specifice domeniilor de activitate ale
organizaţiilor neguvernamentale. Un exemplu de efect nedorit, dar inevitabil în contextul
social al intervenţiilor Salvaţi Copiii, organizaţie de utilitate publică, ar putea fi interdicţia de
a comunica public nemulţumirile noastre cu privire la programul politic al unui partid care
ignoră problemele sistemului educaţional (abandon şcolar, subfinanţare, infrastructură de risc
pentru viaţa şi sănătatea elevilor, segregare, lipsa calităţii educaţiei etc.) sau care se opune
făţiş creşterii alocărilor bugetare pentru educaţia, sănătatea ori protecţia socială a copiilor.
S-ar ajunge la un paradox în care unei organizaţii de utilitate publică i se ridică acest statut ca
urmare a susţinerii unei cauze de o reală utilitate publică ignorată ori combătută de un partid
sau om politic", se mai precizează în comunicat.
O altă critică semnalată vizează fptul că termenul de cinci ani impus organizaţiilor neguvernamentale pentru reînnoirea statutului de utilitate publică este neadecvat.