Organizaţiile patronale şi Guvernul, la masa negocierilor privind modificările fiscale

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 18 iulie 2023

Sursa foto: Facebook / Marcel Ciolacu

Sursa foto: Facebook / Marcel Ciolacu

Prim-ministrul Marcel Ciolacu continuă astăzi seria consultărilor cu partenerii sociali şi instituţionali privind măsurile fiscale pe care Guvernul trebuie să le ia, începând cu 1 septembrie, pentru menţinerea deficitului bugetar stabilit cu Comisia Europeană pentru finalului anului 2023, adică 4,4% din Produsul Intern Brut.

Şeful Guvernului şi o parte dintre membrii Cabinetului se vor întâlni cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România şi cu cei ai organizaţiilor patronale Concordia şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Executivul analizează introducerea mai multor măsuri fiscale printre care se numără creşterea unor taxe şi eliminarea unor beneficii acordate pentru constructori şi pentru agricultori. Mai mult Guvernul vrea să taxeze luxul - introducerea unui impozit de 1% pe clădirile rezidenţiale a căror valoare cumulată depăşeşte 500.000 euro şi să crească de la 8% la 10% impozitul pe dividende.

Potrivit unor surse politice, Guvernul va menţine doar două cote de TVA. Cea de 9% se va aplica exclusiv pentru alimente, medicamente şi proteze, urmând ca pentru toate celelate produse să crească la 19%, inclusiv pentru serviciile oferite de HoReCa. Totodată, conform unui proiect de hotărâre aflat în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Finanţelor cota de 9% va fi menţinută pentru serviciile din turism, doar pentru pachetele all-inclusiv oferite de unităţile de cazare.

Statul va supraimpozita cel mai probabil şi sumele de transfer în cazul companiilor care îşi scot profitul din ţară.

"Evident că trebuie luate anumite măsuri, nu numai de reducere, ci şi în ceea ce priveşte veniturile. Lucrul acesta se ştia încă din luna mai, în urma avertismentului venit de la Comisia Europeană şi vom încerca să scoatem cât mai mult din excepţii. Există excepţii la trei categorii - la IT este o scutire pe profit, şi la construcţii şi agricultură", a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Impozitul pe dividende ar urma să crească de la 8 la 10%, iar facilităţile fiscale ar putea fi parţial eliminate pentru angajaţii din agricultură şi construcţii. Astfel, angajaţii din cele două sectoare economice vor plăti contribuţia pentru sănătate de 10%.

Cu toate acestea, mediul de afaceri cere ca intrarea în vigoare a noilor măsuri fiscale să fie amânată până la 1 ianuarie 2024, iar unele patronate şi organizaţii sindicale nici nu iau în considerare renunţarea la facilităţile fiscale acordate constructorilor şi industriei agro-alimentare.

Aşteptăm o discuţie serioasă cu Guvernul pe această temă, pentru că nu modifici regulile în timpul jocului - şi suntem în timpul unui an fiscal în care companiile şi-au creat bugete, fie de resurse umane, fie pentru taxe, TVA. S-ar putea ca, prin unele modificări fiscale, să închizi zeci de mii de firme, să duci în economia neagră multe companii. Apoi, colegii din construcţii şi agricultură au spus că e exclus să discute modificări ale Codului Fiscal acum, din moment ce Guvernul şi-a asumat până-n 2028 susţinerea acestor facilităţi fiscale pentru cele două sectoare economice, dar ne aşezăm la masa dialogului", a declarat, ieri, Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.

Menţionăm că, în privinţa reducerii pragului privind cifra de afaceri în vederea impozitării microîntreprinderilor - o altă măsură luată în calcul de guvernul Ciolacu - preşedintele CNIPMMR a menţionat că reducerea acestui prag de la 500.000 euro la 250.000 euro va afecta grav antreprenorii din ţara noastră.

"În cazul reducerii pragului vor fi afectate 70.000 de microîntreprinderi dintr-un total de 600.000, microîntreprinderi care aveau un impact pozitiv pe veniturile bugetare de 400 milioane lei. Cele 70.000 de microîntreprinderi ar urma să treacă la un impozit de 16% pe care foarte multe nu şi-l pot permite", a afirmat recent Florin Jianu.

Antreprenorii susţin că, dacă se vor lua măsuri fără să fie respectat interesul IMM-urilor, cel care le va lua - premierul sau întreg Guvernul - trebuie să îşi asume acest lucru şi să se confrunte cu criza socială care se va declanşa după aprobarea acestor măsuri.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. PSDNL stie numai mariri de taxe.

    Pe cand si micsorari de deficit bugetar, pe and drumuri decente spitale decente, scoli decente? Curatenie si iarba tunsa pe domeniul public?Birocratie mai putina pt cei ce incearca sa faca o afacere cat de mica, sau mai mare?

    Pt ca dc o sa avem doar taxe ca-n vest si-n rest bataie de joc ca-n Romania, m-am carat si eu din tara.  

    1. mai bine ar fura mai putin

      Ce si cu cine sa mai negocieze CIOLACU domnilor.? De circa o saptamana,un ofiter al armatei romane,recte unu TALPAN,ii da FLIT lui CIOLACU si spune pe toate posturile TV, ca CIOLACU,este un nimeni si el nu primeste ordine de la el. Ba mai mult,ARMATA,se declara un STAT in STAT iar comandantul Clubului Sportiv STEAUA,care are in ADMINISTRARE,retineti nu in STAPANIRE un STADION construit din banii romanilor il trimite si el la plimbare pe CIOLACU,refuzand sa puna in SERVICIUL PUBLIC stadionul.Ca sa il jigneasca si mai mult pe CIOLACU,ii cere lui BECALII sa gireze cu milioane de euro,stricaciunile pe care chipurile le-ar provoca suporterii FCSB. Clubul ARMATEI,prin TALPAN,vor probabil sa dea foc la STADION ca sa arate ca ei au avut dreptate.Asa ca la ora actuala,CIOLACU ca si PREMIER,nu mai are nici o CREDIBILITATE la orice NEGOCIERE cu orice INSTITUTIE de STAT sau PRIVATA. HALA GUVERN.!

    hai cu o tara ca afara. trebe o taxare la sange gen tarile nordice, romanii se plang de taxe si dai peste jeepane pe tot drumul.

    tva minim 25%, impozit progresiv 10% minim pana la 60%.  

    1. Dar și salarii ca in tarile nordice.

      ,,Jeepanele'' alea sunt cumparate cu banii furati de catre interlopii din PSD si PNL.

      Ciolacu asta nu e baiatul ala caruia ii iesea din buzunar caramida de bani cash in timpul unei conferinte de presa?

      Cine umbla in Romania cu caramida de bani cash la el? Numai interlopii! 

      Doar hotii.

      Nu doar salarii. Statul e dator sa intoarca din acesti bani de taxe: drumuri, scoli, spitale, un sitaem de sanatate parformant, nu sa te duci sa iti cumperi singur medicamente sau altele, siguranta, justitie dreapta pt cetatean, etc

    Plutocratii si cleptocratii stau la masa pentru a stabili ce biruri vor impune plebei proletare.

    sa vedem ce masuri bune se implementeaza pentru a se stimula natalitatea si formarea de familii noi care sa nu mai nasca copii la varste de 30-35-40 ani ca pondere din societatea activa.

    Populatia romaniei se duce in cap la 15 milioane… 

    speram ca guvernul sa tina si cu poporul nu doar cu corporatiile si ciordeala ciclica. 

    s c c r e t  

    1. Cea mai buna "stimulare" pentru formarea de familii este asta: la venituri egale, o familie cu 3 copii nu poate lua acelasi credit ipotecar cu o familie fara copii. Faptul ca ai copii iti scade scoringul pentru credit ipotecar. Deci depopularea tarii este rezultatul unor masuri intentionate si voite de distrugere a poporului roman.

      Nu este posibil ca statul sa isi doreasca reducerea populatiei. In primul rand prin frica ca nu ai unde sa locuiesti ai apoi prin frica ca nu ai loc de munca. De aia fug romanii din tara, ca nu pleaca ci fug de nevoie. In rest caterinca: ne da statul bani cu credit pentru cursuri de desen si balet. 

      Foarte bine observat. Statul roman se afla in mainile cleptocratilor si plutocratilor.

      Un stat ar trebui sa fie interesat de sustinerea demografica a gloatei care ii plateste biruri, insa in Romania se aplica alta strategie, decimarea populatiei pentru ca avutia ramasa sa fie distribuita cator mai putini. Evident, aceasta strategie este foarte avantajoasa pentru cei care doresc sa se imbuibe in prezent si nu se gandesc la 2050-2070. 

      De cele mai multe ori familia cu copii nu poate lua credit pentru ca "nu se incadreaza" iar familia fara copii cumpara apartamentul si apoi il inchiriaza la familia cu copii. Si asa merge "echitatea sociala si justitia sociala" si scade populatia. Unii cu banii altii cu munca si cu chinul vietii de zi cu zi. Un sistem concepul special sa fie inechitabil ca sa produca extinctia poporului roman. Probabil vor schita ca fac ceva / ca le pasa, etc. dar numai dupa ce se va ajunge la un punct fara intoarcere, cand deja nu mai are sens sa faci nimic, ca oricum e dezastru. A si era sa uit: e nevoie de emigranti multi si repede. Pe romanii nostrii ii omoram in pantece (30 milioane de avorturi) si pe urma vrem emigranti.

      visati amandoi cai verzi pe pereti, no offense.

      Cine vrea copii ii face si acum, indiferent de conditiile de trai.  

      Se sustine e o teorie falsa, ca statul trebe sa faca si sa dreaga, invalidata de situatia din tarile nordice, singapore, japonia etc. unele tari cu decenii de scadere demografica ce si-au batut capul cu problema aceasta fara rezultat. 

      Modelul cultural e diferit, accentul se pune pe alte lucruri, o familie numeroasa nu mai este o prioritate. Oamenii abereaza in sondaje cand se plang de instabilitate financiara etc., niscand in istorie viata nu a fost mai usoara ca acum, din punct de vedere medical, al greutatii sau duritatii muncilor prestate etc. si totusi oamenii se plang. 

      Au crescut exponential dorintele si pretentiile.

      Asa e. cu cat creste nivelul de trai cu atat scade natalitatea. vezi natalitate tari sarace vs tari bogate.

       

      Scaderea populatiei este caracteristica tarilor dezvoltate, dar noi nu suntem o tara dezvoltata si avem o scadere a populatiei precum Siria.

    Motto:

    „Revoluţia a fost o iluzie. Fără discuţie. Ruşinea pe care o trăim acum. Pot să spun că sunt fericit într-o ţară condusă de Marcel Ciolacu? Asta e nenorocirea noastră.” 

    (Victor Rebengiuc, între teatru și Marcel Ciolacu) 

    România este de mai mulți ani în procedură de deficit excesiv și are prevăzut ca țintă să coboare deficitul la 4,4% din PIB, de la 5,7% anul trecut. Pentru 2024, ar trebui să urmeze o corecție la 2,95% din PIB, astfel încât deficitul să ajungă sub limita maximă de 3% permisă în UE. 

    “Acești imbecili care ne guvernează” cum ar spune André Santini, nu stiu altceva decât majorarea de taxe și impozite pentru reducerea dficitului bugetar la limita de 3% . 

    Nimic despre reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, prin implementarea unor reforme structurale precum: 

    -Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania; 

    -Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală; 

    -În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte; 

    -Reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare; 

    – Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online. 

    Ba mai mult, atragerea fondurilor europene, in special cele prevăzute pentru proiectele incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), este conditionată de îndeplinirea etapizată a unor “jaloane” constând în reforme propuse de România si agreate împreună cu oficialii Comisiei Europene, si anume: 

    -Reforma pensiilor speciale si trecerea lor pe criteriul contributivitătii; 

    -Reforme în politica fiscală cu accent pe reducerea posibilităților de evaziune fiscală. 

    -Revizuirea cadrului legislativ pentru companiile cu capital de stat; 

    -Revizuirea sistemului de salarizare în administrația publică; 

    –Crearea și operaționalizarea Bancii Naționale de Dezvoltare; 

    –Un nou sistem pentru a accede în funcțiile publice; 

    -Modificarea legilor justiției și consolidarea cadrului anti-corupție; 

    -Transport fără emisii de carbon;

    -Energie Regenerabilă. 

    1. Asta pare sa nu'i intereseze pe actorasii de dreapta care doresc saracirea gloatei proletare care a strigat "moarte intelectualilor" in 1990.

      Proletarii astia sunt cei ce voteaza cum voteaza! Nici o mila pt ei! Ei sunt aia care ne tot trag in jos!

      Democratia asta e o farsa, tu chiar crezi ca votul are vreo relevanta?

    acum e vacanta, lumea e la mare :) dar vine toamna si oricum nu scapam de cresterea taxelor pt a acoperi gaura de la buget si imprumuturile luate la dobanzi mari.

    Haideti sa ne amintim cum au dat in ultimii citiva ani, tot felul de sinecuri, cum se intreceau in a da pensii si salarii la stat, desi infkatia era la minim. Atit populistii PNL cit si cei ai PSD.

    Si acum mai jupoaie o piele de pa populatie ? 

    DACA s-ar lua masuri stricte de fiscalizare a mafiei din pietele agroalimentare, mafie tutelata de primarii si bosii politici din teritoriu si s-ar aseza salarile nesimtite din regiile statului (vezi cazul Vaduva dar nu numai) din administratie, .....pensile speciale si nesimtite s-ar putea rezolva usor problemele.

    Dar statul mafiot asista neputincios la toate acestea.

    Unde esti tu Tepes, Doamne? 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb