Oricum ar evolua preţul benzinei, accizele nu scad!

Andrada Busuioc
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 septembrie 2005

Ministrul Finanţelor îşi propune să aducă bani la buget din industriile alcoolului, tutunului, petrolieră, jocurilor de noroc şi din IMM-uri

Problema ridicată la nivel european de creşterea preţului petrolului nu are ca soluţie modificarea sistemului de taxe. Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a precizat ieri că, în cadrul întîlnirilor pe care le-a avut cu omologii săi din ţările Uniunii Europene şi Bulgaria, a fost luat în discuţie modul în care va evolua economia în condiţiile creşterii accentuate a preţului petrolului în ultimul an şi care sînt cele mai bune reacţii la această problemă. Miniştrii Finanţelor au stabilit de comun acord că nu trebuie să se modifice politica de taxe şi că soluţia este ca producătorii, companiile şi populaţia să îşi diminueze consumul şi să caute surse alternative de energie pentru consum.

Sebastian Vlădescu a discutat cu ministrul Finanţelor din Bulgaria, pentru a stabili o poziţie comună în faţa Comisiei Europene. Ministrul român spune că doreşte ca vizitele oficialilor europeni să fie comune în România şi în Bulgaria, ca să ofere informaţii cît mai la obiect despre situaţia reală din ambele ţări. "Trebuie eliminată orice idee despre o competiţie între ţara noastră şi Bulgaria", a precizat domnul Vlădescu.

Bani pentru buget din economia gri

În condiţiile în care TVA a rămas la acelaşi nivel, iar CAS-ul va scădea, problema resurselor pentru buget este una care se ridică inevitabil. Ministrul Finanţelor vede soluţia la această problemă în scoaterea la suprafaţă a veniturilor din economia neagră şi gri.

Sebastian Vlădescu spune că se lucrează pe mai multe zone: au avut loc întîlniri cu reprezentanţii din industria alcoolului pentru un mai bun control şi vor fi stabilite întrevederi cu reprezentanţii industriei tutunului pentru reducerea contrabandei.

O altă zonă care scapă taxării este cea a industriei petroliere. Noi reguli şi un control mai ridicat vor exista şi în sectorul jocurilor de noroc.

Pe lîngă "mafiile" alcoolului, tutunului, petrolului şi jocurilor de noroc, Sebastian Vlădescu se gîndeşte şi la întreprinderile mici şi mijlocii, care scapă de plata taxelor. Ministrul Finanţelor Publice spune că rezolvarea acestor probleme a început deja, prin modificarea Codului Fiscal şi a codului de procedură fiscală. Vor fi implementate condiţii mult mai drastice, cum ar fi cea pentru antrepozitele fiscale, în vederea reducerii numărului lor, deoarece, spune domnul Vlădescu, sînt principala zonă de evaziune.

Mediul de afaceri "trebuie bulversat"

Deşi orice modificare a Codului Fiscal trebuie să fie anunţată cu cel puţin şase luni înainte, din ianuarie anul viitor vom avea din nou schimbări în domeniul fiscal. Săptămîna viitoare vor fi făcute publice alte modificări, iar pînă la sfîrşitul acestei săptămîni va scădea CAS-ul, spune ministrul Finanţelor, cu toate că nu s-a consultat cu oamenii de afaceri. Schimbarea permanentă a Codului Fiscal îi nemulţumeşte pe oamenii de afaceri, care se declară bulversaţi şi în imposibilitate să îşi stabilească planuri de afaceri.

În mod surprinzător, ministrul Finanţelor spune că doreşte această bulversare a mediului de afaceri care, în opinia domniei sale, este unul nesănătos şi generează evaziune fiscală: "Nu este un mediu pe care vreau să îl menţin".

Sebastian Vlădescu vrea să restructureze şi Ministerul Finanţelor Publice, ca să devină funcţional în vederea integrării în comunitatea europeană. Vor fi făcute schimbări în zona structurilor funcţionale şi pentru îmbunătăţirea comunicării în interiorul ministerului şi către contribuabili, a declarat ministrul Finanţelor, care a recunoscut, însă, că nu are un plan concret de restructurare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb