Ostatici reţinuţi într-o cafenea din Sydney, în a cărei fereastră a fost pus un steag islamic

E.D.
Internaţional / 15 decembrie 2014

Guvernul australian convoacă Comitetul Naţional de Securitate

Actualizare 19:12 Agresorul de la Sydney ar fi fost ucis

Individul înarmat care ţinea ostatice circa 15 persoane într-o cafenea din Sydney ar fi fost ucis în urma raidului poliţiei, scrie presa străină, menţionând, din primele informaţii, că atacatorul ar fi un islamist radical de origine iraniană cu antecedente penale.

Astfel, potrivit unei surse a poliţiei locale, citate de Reuters, este vorba despre Man Haron Monis, un refugiat iranian de 49 de ani, sosit în Australia în 1996, acuzat de agresiuni sexuale. Acesta ar fi trimis scrisori cu texte pline de ură către familiile soldaţilor australieni ucişi în misiunile din străinătate.

Presa australiană scrie că Monis urma să fie judecat pentru complicitate la uciderea fostei soţii, numărul agresiunilor sexuale de care s-ar face vinovat ridicându-se la aproape 40. Se pare că teroristul a cerut un drapel al grupării jihadiste Statul Islamic (SI) şi a anunţat că a plasat patru bombe: două în cafenea, iar celelalte două în alte părţi ale oraşului Sydney, atacatorul cerând o discuţie cu premierul australian Tony Abbott.

---

Mai mulţi ostatici au fost reţinuţi luni în interiorul unei cafenele din centrul oraşului Sydney, în timp ce televiziunea locală i-a arătat pe unii că au fost forţaţi să ţină un steag negru cu inscripţii albe în arabă la fereastră, transmite Reuters.

Primul ministru australian Tony Abbott, care a avertizat asupra unor planuri ale militanţilor islamişti de a ataca ţinte australiene, a anunţat că a convocat de urgenţă Comitetul Naţional de Securitate pentru o informare cu privire la luarea de ostatici de la Lindt Cafe din capitala comercială a ţării.

"Poliţia se confruntă cu un incident armat şi ofiţeri specialişti încearcă să intre în contact cu cei din interiorul cafenelei", a declarat poliţia statului New South Wales într-un comunicat.

Australia, care sprijină Statele Unite şi escaladarea acţiunii lor împotriva Statului Islamic în Siria şi Irak, este în alertă maximă de teama unor atacuri ale musulmanilor radicalizaţi sau combatanţilor autohtoni care se întorc acasă din conflictul din Orientul Mijlociu.

Un director executiv de la Lindt Australia a spus că aproximativ 10 angajaţi lucrează în cafenea, a raportat televiziunea Sky Business. Steve Loane a declarat de asemenea că "probabil 30 de clienţi" se aflau în cafenea, potrivit Sky Business.

Zeci de poliţişti puternic înarmaţi au înconjurat cafeneaua din Martin Place, în cartierul unde se află sediile băncii centrale Reserve Bank of Australia, băncilor comerciale, aproape de parlamentul statului New South Wales.

Imaginile televiziunilor au arătat mai multe persoane în interiorul cafenelei în picioare cu mâinile lipite de geam.

Imaginile arătau de asemenea un steag negru cu un text alb similar celor utilizate de militanţii Statului Islamic în Irak şi Siria, ţinut de ceea ce păreau a fi un membru al personalului şi o altă femeie. Nu era clar câţi atacatori erau implicaţi.

Sydney Opera House din apropiere a fost evacuată temporar după descoperirea unui pachet suspect, a declarat un membru al personalului pentru Reuters.

În septembrie, poliţia antiterorism australiană a declarat că a dejucat o ameninţare iminentă de a decapita o persoană şi câteva zile mai târziu, un adolescent din Melbourne a fost împuşcat mortal după ce a atacat doi ofiţeri antiterorism cu un cuţit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb