OTP ASSET MANAGEMENT: Agravarea situaţiei din Grecia, factor de apreciere a dolarului

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 mai 2015

Agravarea situaţiei din Grecia, factor de apreciere a dolarului

Ridicarea sancţiunilor faţă de Rusia ar putea deschide o piaţă de obligaţiuni cu preţuri atractive

Administratorul vrea o creştere de 50% a numărului de investitori şi a activelor fondului "OTP Premium Return", în următorul an

Dobânzile vor rămâne pe un trend descendent, iar volatilitatea se va menţine pe pieţele financiare, apreciază OTP Asset Management, care se aşteaptă, în continuare, la aprecierea dolarului faţă de euro.

"Atât timp cât avem relaxare cantitativă în Europa şi lichiditate crescută în sistemul bancar, dobânzile ar trebui să stea jos", a spus Dragoş Manolescu, director Investiţii, OTP Asset Management România.

Domnia sa a precizat că preferă în continuare dolarul faţă de euro, explicând: "Majoritatea analiştilor văd cursul dolarul-euro în intervalul 0,9-1. Creşterea dolarului este influenţată de raportările bune care vin din SUA, de posibilitatea creşterii dobânzilor şi de factori geopolitici - de exemplu posibila agravare a situaţiei Greciei".

Dragoş Manolescu nu se aşteaptă însă la ieşirea Greciei din Zona Euro (Grexit).

"Scenariul nostru de bază nu implică un Grexit", a spus domnia sa, adăugând că se aşteaptă ca până la finalul lui iunie să fie găsită o soluţie.

"Indiferent de soluţie - Grexit sau nu - impactul pe termen mediu-lung va fi pozitiv", a mai precizat domnul Manolescu, apreciind: "În cazul ieşirii din Zona Euro, Grecia va trece la drahmă şi va relua creşterea economică de la un nivel foarte jos. Europa va rămâne mai sănătoasă, iar euro se poate aprecia".

Dragoş Manolescu se bazează pe aceste scenarii în administrarea fondului închis de investiţii "OTP Premium Return", lansat în mai 2014, care utilizează strategii "Absolute-Return", ce permit captarea oportunităţilor de investiţii pe o scară largă, pe diverse pieţe şi clase de active.

75% dintre investitorii în "OTP Premium Return", din private banking

În primul an de funcţionare, activele sub administrare ale fondului au ajuns la 7,8 milioane de lei, după un vârf la 12 milioane de lei, 40% din portofoliul actual fiind în acţiuni. Ponderea acţiunilor străine în portofoliu este de 30%.

Fondul are 120 de investitori, peste 75% fiind clienţi "private banking" (cu investiţii peste 50.000 de euro).

Randamentul fondului la un an este de 8,60%, cu 5,96% peste benchmark-ul stabilit (ROBID 12M+1%).

"Obiectivul OTP Premium Return este o creştere cu 50% a numărului de clienţi şi cu 50% a activelor, în cel de-al doilea an de la lansare", potrivit lui Dan Popovici, director general OTP Asset Management.

Din tranzacţiile efectuate pe parcursul primului an de funcţionare a fondului, administratorii au enumerat investiţia în obligaţiuni suverane în euro (România, Muntenegru), obligaţiuni corporative (BCR, RCS&RDS), acţiuni româneşti (Fondul Proprietatea, Amplo Ploieşti, Biofarm, Transgaz, Romgaz, BVB), acţiuni străine (Renault, Rio Tinto, ING Bank, Barclays, Arcelor Mittal, SAP, Vinci, Credit Agricole, Axa), certificate Index-DAX (long/short), TOPIX, SPX (long/short), DJ Titans Healthcare, DJ Titans Technology, Eurostoxx 50), fonduri de investiţii (OTP Dollar Bond; OTP Euro Bond).

Dragoş Manolescu a explicat că investiţia în Amplo - societate de pe Rasdaq - a fost justificată de oferta de preluare iniţiată de Electroargeş: "Exitau acţiuni în piaţă la vânzare, pe care le-am cumpărat, iar în ofertă am obţinut un randament superior. Şi la Ductil am folosit aceeaşi strategie. Urmărim să vedem dacă există oportunităţi de arbitraj în piaţă".

Dragoş Manolescu a spus că, pentru următorul an al "OTP Premium Return", preferă acţiuni faţă de obligaţiuni, în special din Europa şi Japonia, din sectoare precum Petrol&gaze, Financiar, Industrial.

Domnia sa a declarat: "Anii de criză au adus pierderi în sectorul financiar. Cosiderăm că grosul pierderilor a fost provizionat, iar preţurile acţiunilor includ deja pierderile. Revenirea economică aşteptată nu este însă inclusă în preţuri".

În ţara noastră, pentru OTP Premium Return, sunt atractive acţiunile cu randament ridicat al dividendului şi cele din sectorul financiar.

În opinia domnului Manolescu, dacă se ridică sancţiunile faţă de Rusia, este posibil să se deschidă o piaţă de obligaţiuni unde preţurile sunt atractive.

Dan Popovici apreciază că obiectivul ca fondul să obţină randamente anuale superioare fondurilor de obligaţiuni, în condiţii de volatilitate scăzută, a fost îndeplinit.

"Nu ţintim randamente de 30-50% pe an, în condiţii de dobânzi de 2%", a spus domnia sa, adăugând: "Nu ne asumăm riscuri foarte mari şi ne propunem randamente peste cele oferite de obligaţiuni, în condiţii de risc controlat".

Valoarea minimă a investiţiei în OTP Premium Return este de o unitate de fond, iar valoarea nominală a unităţii de fond este de 1.000 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb