OUG 13/2017, respinsă de Senat

Ziarul BURSA #Politică / 21 februarie 2017

OUG 13/2017, respinsă de Senat

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil proiectului de lege pentru aprobarea OUG 14/2017 privind abrogarea OUG 13/2017

-------

Actualizare 11:17 OUG 13, respinsă şi în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor

Legea de respingere a ordonanţei de urgenţă 13, de modificare a codurilor penale, a fost aprobată, astăzi, şi în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Raportul favorabil Legii de respingere a OUG 13 a fost adoptat în comisie cu 21 de voturi "pentru" şi 3 abţineri, transmite News.ro.

Legea urmează să meargă în plen, unde va primi votul final.

-------

Actualizare 09:49 Votul final pentru OUG 13 în plenul reunit, amânat

Votul final în plenul reunit al celor două Camere pentru ordonanţa de urgenţă 13 privind modificarea Codurilor Penale se amână, transmite Digi24.

(M.I.)

--------

Plenul Senatului a decis, ieri, respingerea OUG 13/2017 privind modificarea Codului Penal, iar Comisia juridică a Camerei Deputaţilor urmează să o dezbată, astăzi, în condiţiile în care deputaţii au dat raport favorabil proiectului de lege pentru aprobarea OUG 14/2017 privind abrogarea OUG 13/2017.

Plenul Senatului a adoptat cu 110 voturi pentru, 9 abţineri şi un vot împotrivă proiectul de lege pentru respingerea OUG 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Senatul şi-a însuşit, cu 113 voturi "pentru" şi şapte abţineri, raportul favorabil cu amendamente întocmit de Comisia juridică, prin care a fost modificat atât titlul, cât şi articolul unic al proiectului de lege referitor la OUG 13 în sensul respingerii acesteia.

În timpul dezbaterilor din plenul Senatului, secretarul de stat din Ministerul Justiţiei, Mariana Moţ, a precizat că Guvernul susţine abrogarea OUG 13/2017. "Guvernul susţine adoptarea proiectului de lege privind respingerea OUG 13/2017 cu amendamentul adoptat în Comisia juridică privind modificarea titlului legii şi a articolului unic", a spus reprezentantul MJ, conform Agerpres.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat că nu şi-a putut "permite să patroneze" o şedinţă a Camerei superioare în care este adoptată o lege de respingere a unei ordonanţe abrogate.

"Suntem astăzi în faţa unei premiere absolute prin care Senatul urmează să adopte o lege de respingere a unei ordonanţe care este abrogată, deci care nu mai produce efecte juridice. E ceva care, pentru mine, este inexplicabil. (...) L-am rugat pe colegul Bădălău să conducă această şedinţă a Senatului pentru că eu, în calitate de preşedinte, nu cred că îmi pot permite să patronez premiera de care am vorbit. Îi mulţumesc dlui Bădălău şi vă anunţ că nu am să votez. Îi rog pe colegii mei din grupul ALDE să procedeze cum consideră de cuviinţă", a declarat acesta.

Şi senatorul PMP Traian Băsescu, fost şef al statului, a susţinut că nu a auzit, din experienţa sa, de abrogarea unei ordonanţe deja abrogată printr-o altă lege şi că acest lucru va crea un precedent. "Noi am făcut un lucru inedit. Este prima dată. Am fost şi eu în două legislaturi deputat, iată că sunt şi în a treia legislatură senator. Nu am auzit de abrogarea unei ordonanţe, a unei legi, gata, deja abrogată, printr-o altă lege", a spus el.

Liderul grupului senatorilor UDMR, Cseke Attila, a ţinut să precizeze că, în opinia sa, Parlamentul trebuie să devină "într-adevăr unica putere legiuitoare în România".

"Vrem să nu mai intervină prin OUG mai ales pe domenii de acest gen, cum sunt Codul penal şi cel de procedură penală. Deciziile CCR trebuie transpuse în legislaţie, transpuse toate, nu una - două cum ne place sau nu ne place. Şi această transpunere în mod evident să se facă şi aici vom avea şi noi o responsabilitate de aici încolo, trebuie să se facă aşa cum scrie în Constituţie - în 45 de zile", a precizat acesta.

Senatorul PNL Alina Gorghiu a anunţat că grupul parlamentar al liberalilor va susţine adoptarea raportului Comisiei juridice şi, implicit, respingerea Ordonanţei de urgenţă 13/2017, exprimându-şi speranţa că pe viitor "mirosul ăsta de interes personal din diverse reglementări va fi lăsat deoparte".

"Cert este că OUG 13 trebuia să aibă astăzi o lege de respingere. Indiferent că unii cred că revoluţionăm parcursul legislativ sau nu, credeţi-mă că nu este nicio revoluţie. O ordonanţă venită în Parlament, dacă veţi studia Constituţia, veţi constata că trebuie să fie urmată de un parcurs legislativ, o lege de aprobare sau o lege de respingere, cu sau fără amendamente, cu efectele reglementate. Ca atare, din punct de vedere al votului, PNL va susţine acest raport pe legea de respingere a ordonanţei cu speranţa că vom avea înţelepciunea la un moment dat să credem că dacă am câştigat alegerile nu înseamnă că tot ce facem noi trebuie făcut aşa doar pentru că dl Dragnea sau altcineva din conducerea coaliţiei ne spune să facem, că mirosul ăsta de interes personal din diverse reglementări va fi lăsat deoparte şi că vom pune alt fel de interes - public, de exemplu, deasupra interesului particular", a declarat Gorghiu.

Senatorul USR George Dircă s-a declarat "siderat" de dezbaterea Senatului pe marginea OUG 13 şi a reamintit faptul că doar grupul Uniunii Salvaţi România a venit cu propuneri de amendamente atât pentru proiectul de lege referitor la OUG 13, cât şi pentru OUG 14.

"Constat cu stupoare că de la această tribună prezentaţi jumătăţuri de adevăr şi, în acest sens, vă reamintesc că abuzul în serviciu există şi este legiferat, iar CCR a pronunţat o decizie de interpretare. În acest moment, instanţele în România condamnă pentru abuzul în serviciu. Pe de altă parte, nu noi ne jucăm aici, ci Guvernul Grindeanu se joacă. Guvernul se joacă de-a ordonanţele 13 - 14. Sunt siderat, domnilor, sunt siderat de ce se întâmplă în această sală. Tot noi, cei care suntem la primul mandat, cei care suntem tineri, suntem singurii care am adus amendamente la OUG 13, cât şi la OUG 14, pentru a le îndrepta şi pentru a minimiza pe cât posibil riscul ca acestea să fie declarate neconstituţionale", a spus senatorul USR.

Preşedintele de şedinţă, vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Niculae Bădălău, a afirmat că întreaga dezbatere pe tema Ordonanţei 13/2017 "a fost pe nimic" câtă vreme Camera superioară "abrogă ceva ce a fost abrogat".

"Vreau să vă spun un lucru fără să fiu subiectiv, câtuşi de puţin. (...) Am asistat la cei mai mari jurişti ai ţării - procurorul general, doamna procuror şef al DNA, un ministru care a propus această ordonanţă, un preşedinte de ţară care propune altă ordonanţă care să o abroge pe prima. Am avut o mişcare de stradă pentru că s-a lansat, pentru că a fost această ordonanţă băgată, am avut colegii politici de la USR care s-au cazat în Camera Deputaţilor (...) şi la sfârşit vine un judecător care spune că de fapt toată această bătaie şi dezbatere a fost pe nimic, pentru că nu exista. Şi asta e nedumerirea mea, cu recunoaşterea că nu sunt jurist. Şi astăzi vine şi Senatul şi abrogă ceva ce a fost abrogat. Adică tot nimic. Şi, la sfârşit, stau să mă gândesc, aşa cum vă spuneam, că totuşi şi partea asta juridică e ceva ştiinţific, e ceva fix, ceva pe care poţi să îl citezi şi să îl aplici. Şi singura concluzie pe care pot să o trag e că totuşi trebuie să consultăm nişte ingineri cu privire la partea juridică a ţării", a spus Bădălău de la tribuna Senatului.

Grindeanu, despre audierile DNA pe OUG 13: "Pare un pic ciudat"

Premierul Sorin Grindeanu consideră "un pic ciudat" faptul că au fost chemaţi la DNA miniştri din cabinetul său şi susţine că, aşa cum s-a pronunţat şi Curtea Constituţională, guvernul pe care îl conduce a acţionat legal în adoptarea OUG 13.

"Mi se pare un pic ciudat. (...) Guvernul, a spus şi Curtea Constituţională, a acţionat în mod legal", a declarat Grindeanu luni, la Palatul Parlamentului.

El a precizat că nu a primit nicio invitaţie de la DNA.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a fost citată, ieri, la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru a fi audiată în calitate de martor în dosarul privind OUG 13 de modificare a codurilor penale.

Domnia sa a declarat , la ieşirea de la DNA, că a dat o declaraţie de martor, cu toate detaliile, în dosarul privind adoptarea OUG 13 de modificare a codurilor penale, abrogată ulterior printr-o altă ordonanţă de urgenţă.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, în unanimitate, să introducă pe ordinea de zi a şedinţei de marţi dezbaterea şi raportul pentru Ordonanţa 13/2017 privind Codurile penale.

"Vă informez că Ordonanţa 13 e la Senat, astăzi (luni - n.r.) probabil va fi plenul. Întrucât am spus că nu introducem pe ordinea de zi decât proiecte pentru care suntem sesizaţi cu 24 de ore înainte şi această regulă o încălcăm doar dacă există consens, vă întreb dacă doriţi, ca să fie consens, ca mâine de dimineaţă (marţi - n.r.) să dezbatem Ordonanţa 13 şi să o introducem pe ordinea de zi chiar a plenului de mâine, să fie votate amândouă, una după alta (Ordonanţele 13 şi 14 - n.r.)", a afirmat luni preşedintele Comisiei, Eugen Nicolicea.

Propunerea sa a fost votată în unanimitate.

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a dat raport de adoptare pentru OUG 14

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat luni raport favorabil proiectului de lege pentru aprobarea OUG 14/2017 privind abrogarea OUG 13/2017 referitoare la Codurile penale.

Ordonanţa 14 a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Ea va intra marţi pentru dezbatere şi vot în plenul Camerei Deputaţilor.

Ordonanţa 14/2017 a fost adoptată de Senat, iar Camera Deputaţilor este decizională în acest caz.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asa baieti, faceva-ti ca munciti! Cat o mai scaldati? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb