Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ia în calcul, în contextul demersului Bursei de Valori Bucureşti (BVB) de a înfiinţa o Contraparte Centrală (CCP) în ţara noastră, reducerea comisionului pe tranzacţii de la 0,06%, cât este în prezent, la 0,02%, a declarat, ieri, Ovidiu Wlassopol, membru în Consiliul ASF, în cadrul unei conferinţe de specialitate.
Oficialul ASF a spus: "Bursa de la Bucureşti trebuie să depăşească nivelul de piaţă de frontieră şi să treacă la cel de emergentă, pentru care mai are nevoie să îndeplinească doar criteriul de creştere a lichidităţii. Pe lângă ceea ce face Guvernul prin listări, Autoritatea poate interveni şi ea, deoarece creşterea lichidităţii pieţei de capital se poate realiza prin creşterea nivelului de siguranţă al tranzacţiilor şi prin reducerea taxelor. Eu cred că trebuie să facem o analiză şi să vedem dacă ASF şi BVB pot renunţa la o parte din comisionul pe tranzacţii, astfel încât să crească atractivitatea pentru investitori. Eu cred că pentru înfiinţarea unei Contrapărţi Centrale, ASF poate reduce nivelul comisionului de tranzacţionare de la 0,06%, cât este în prezent, la 0,02%".
Ovidiu Wlassopol a mai precizat că, în dezbaterea Parlamentului se află un proiect de lege privind Fondul de Compensare al Investitorilor, iniţiativă care are susţinerea atât a Autorităţii, cât şi a Guvernului ţării noastre.
Oficialul ASF a declarat: "Proiectul a trecut de prima cameră sesizată, respectiv Senatul şi acum se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor.
Principala noutate o reprezintă faptul că administratorul schemei de compensare se transformă din societate pe acţiuni, în persoană juridică de drept public, după modelul Fondului de Garantare al Depozitelor Bancare şi Fondului de Garantare al Asigurărilor.
O altă noutate adusă proiectului de lege este că Fondul de Compensare al Investitorilor va fi administratorul fondului de rezoluţie pentru intermediari, care va gestiona direct, ca un administrator special, firma de brokeraj care îşi păgubeşte clienţii.
Pot să vă spun că , la 31 decembrie 2017, în conturile fondului pentru despăgubirea investitorilor din piaţa de capital, se aflau 20,6 milioane de lei, bani care vor fi transferaţi Fondului de Compensare al Investitorilor după înfiinţarea sa".
De asemenea, oficialul ASF a subliniat că, pentru bursa din ţara noastră, principalul beneficiu al înfiinţării unei Contrapărţi Centrale este creşterea siguranţei tranzacţiilor, deoarece entitatea se interpune între vânzător şi cumpărător, devenind cumpărător pentru vânzător şi invers.
"De asemenea, o Contraparte Centrală conduce la apariţia unor produse noi la bursa de la Bucureşti, cum ar fi, de exemplu, derivatele, sau facilitează vânzarea în lipsă", a spus Ovidiu Wlassopol.
Potrivit oficialului ASF, toate aceste elemente ar duce, implicit, la creşterea interesului investitorilor atât din ţara noastră cât şi străini pentru bursa de la Bucureşti.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2018, 04:22)
reduc comisionul, excelent, apoi vreau sa vad toti brokerii ca nu iau clientilor comisioane mai mari de 0.1%, nu 0.5-0.8% ca acum.
1.1. Comisioane (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ion în data de 28.11.2018, 09:44)
Excelen punctat. Comisionul baban este la brokeri nu la ASF. Macar un 0.15% daca nu pot cu 0.1%.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2018, 10:34)
Si eu sa vrea sa o vad si pe asta.
Nu ai sa vezi asa ceva.
Ei sunt ca si notarii de scumpi.