OVIDIU WLASSOPOL, AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ: "ASF are în vedere reducerea comisionului pe tranzacţii"

A.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 noiembrie 2018

"ASF are în vedere reducerea comisionului pe tranzacţii"

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ia în calcul, în contextul demersului Bursei de Valori Bucureşti (BVB) de a înfiinţa o Contraparte Centrală (CCP) în ţara noastră, reducerea comisionului pe tranzacţii de la 0,06%, cât este în prezent, la 0,02%, a declarat, ieri, Ovidiu Wlassopol, membru în Consiliul ASF, în cadrul unei conferinţe de specialitate.

Oficialul ASF a spus: "Bursa de la Bucureşti trebuie să depăşească nivelul de piaţă de frontieră şi să treacă la cel de emergentă, pentru care mai are nevoie să îndeplinească doar criteriul de creştere a lichidităţii. Pe lângă ceea ce face Guvernul prin listări, Autoritatea poate interveni şi ea, deoarece creşterea lichidităţii pieţei de capital se poate realiza prin creşterea nivelului de siguranţă al tranzacţiilor şi prin reducerea taxelor. Eu cred că trebuie să facem o analiză şi să vedem dacă ASF şi BVB pot renunţa la o parte din comisionul pe tranzacţii, astfel încât să crească atractivitatea pentru investitori. Eu cred că pentru înfiinţarea unei Contrapărţi Centrale, ASF poate reduce nivelul comisionului de tranzacţionare de la 0,06%, cât este în prezent, la 0,02%".

Ovidiu Wlassopol a mai precizat că, în dezbaterea Parlamentului se află un proiect de lege privind Fondul de Compensare al Investitorilor, iniţiativă care are susţinerea atât a Autorităţii, cât şi a Guvernului ţării noastre.

Oficialul ASF a declarat: "Proiectul a trecut de prima cameră sesizată, respectiv Senatul şi acum se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

Principala noutate o reprezintă faptul că administratorul schemei de compensare se transformă din societate pe acţiuni, în persoană juridică de drept public, după modelul Fondului de Garantare al Depozitelor Bancare şi Fondului de Garantare al Asigurărilor.

O altă noutate adusă proiectului de lege este că Fondul de Compensare al Investitorilor va fi administratorul fondului de rezoluţie pentru intermediari, care va gestiona direct, ca un administrator special, firma de brokeraj care îşi păgubeşte clienţii.

Pot să vă spun că , la 31 decembrie 2017, în conturile fondului pentru despăgubirea investitorilor din piaţa de capital, se aflau 20,6 milioane de lei, bani care vor fi transferaţi Fondului de Compensare al Investitorilor după înfiinţarea sa".

De asemenea, oficialul ASF a subliniat că, pentru bursa din ţara noas­tră, principalul beneficiu al înfiinţării unei Contrapărţi Centrale este creşterea siguranţei tranzacţiilor, deoarece entitatea se interpune între vânzător şi cumpărător, devenind cumpărător pentru vânzător şi invers.

"De asemenea, o Contraparte Centrală conduce la apariţia unor produse noi la bursa de la Bucureşti, cum ar fi, de exemplu, derivatele, sau facilitează vânzarea în lipsă", a spus Ovidiu Wlassopol.

Potrivit oficialului ASF, toate aceste elemente ar duce, implicit, la creşterea interesului investitorilor atât din ţara noastră cât şi străini pentru bursa de la Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. reduc comisionul, excelent, apoi vreau sa vad toti brokerii ca nu iau clientilor comisioane mai mari de 0.1%, nu 0.5-0.8% ca acum.

    1. Excelen punctat. Comisionul baban este la brokeri nu la ASF. Macar un 0.15% daca nu pot cu 0.1%.

      Si eu sa vrea sa o vad si pe asta.

      Nu ai sa vezi asa ceva.

      Ei sunt ca si notarii de scumpi. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb