Oxfam: "Cele mai bogate cinci persoane ale lumii şi-au dublat averea, din 2020 până anul trecut"

A.I.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 16 ianuarie

Oxfam: "Cele mai bogate cinci persoane ale lumii şi-au dublat averea, din 2020 până anul trecut"

English Version

Averea cumulată a lui Elon Musk, Bernard Arnault, Jeff Bezos, Larry Ellison şi Warren Buffett se ridica la 869 de miliarde de dolari, în noiembrie 2023, conform raportului organizaţiei

"Dacă tendinţele actuale continuă, lumea va avea primul trilionar într-un deceniu, dar sărăcia nu va fi eradicată pentru încă 229 de ani", potrivit Oxfam

Organizaţia solicită reducerea "puterii corporaţiilor", prin destrămarea monopolurilor şi taxarea profiturilor în exces

Cele mai bogate cinci persoane ale lumii au avut o creştere mai mult decât dublă a averii, din 2020 până în ultima parte a anului trecut, conform unui raport al Oxfam, organizaţie care solicită reducerea "puterii corporaţiilor", conform CNBC.

Potrivit raportului, averea totală a celor mai bogaţi oameni din lume - Elon Musk, CEO al Tesla; şeful LVMH, Bernard Arnault şi familia sa; Jeff Bezos, fondatorul Amazon; Larry Ellison, fondatorul Oracle; şi investitorul Warren Buffett - a crescut de la 405 miliarde de dolari în martie 2020 la 869 miliarde de dolari în noiembrie 2023. Oxfam a folosit date de la Forbes şi Wealth X, mai scrie publicaţia americană.

Raportul Oxfam a fost publicat ieri, chiar odată cu debutul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial, în care, aşa-numita elită globală a liderilor politici şi a oamenilor de afaceri se întâlneşte în Elveţia, la Davos, dar niciunul dintre cei cinci miliardari nu este prezent.

Potrivit raportului Oxfam, şapte dintre cele mai mari zece companii din lume au un miliardar ca CEO sau acţionar principal. Cele mai bogate 1% dintre persoanele din lume deţin 43% din activele financiare globale, precum acţiuni şi obligaţiuni listate, laolaltă cu participaţii în afaceri private.

"Dacă tendinţele actuale continuă, lumea va avea primul trilionar într-un deceniu, dar sărăcia nu va fi eradicată pentru încă 229 de ani", conform Oxfam.

De asemenea, organizaţia a subliniat că profitul net al celor mai mari 148 de companii din lume a crescut cu 52% în cele douăsprezece luni anterioare lunii iunie 2023, faţă de profiturile lor medii dintre 2018 şi 2021.

"Sărăcia extremă din cele mai sărace ţări este mai mare decât era înainte de pandemie. Totuşi, câteva persoane superbogate concurează pentru a deveni primul trilionar din lume în următorii zece ani", a declarat Aleema Shivji, directorul executiv interimar al Oxfam.

Organizaţia cere guvernelor să reducă decalajul dintre cei foarte bogaţi şi restul societăţii prin "frânarea puterii corporative", inclusiv prin destrămarea monopolurilor, plafonarea salariilor directorilor generali şi adăugarea de noi taxe pe avere şi pe profiturile în exces, conform CNBC.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Profiturile care s-au facut dupa pandemie vor reveni in trend , la fel si averile multimitrilonarilor. Am lucrat in comert prea mult ca sa nu vad semnele. Oamenii au cheltuit foarte multi bani dupa pandemie, de unde bani? pai de la guvern(si american dar si al nostru a dat acei 75% din salariu plus ajutoare la firme, pfa uri).

    Banii cadou s-au cheltuit, si s-au cam terminat. Profiturile companiilor vor scadea, inclusiv la noi in tara, ca unii zic uite BET nu e scump, are P/E ce stiu eu 10. Da, la profituri exceptionale. Dar dc profiturile revin in trendul din ultimii 15 ani? cat e per? mediu 20? cam asa. 

    Uite agricultura. Dupa pandemie preturile la mancare au explodat. Graul, porumbul si restul s-a facut mai mult decat dublul pretului din 2019. Si acum? Vedem pe strada proteste. Pretul la cereale a revenit aproape de maximul din 2019.

    Acolo vor merge si profiturile curand. cEVA PESTE MAXIMUL DIN 2019. Pai ajunge ca, consumatorul sa taie 2% din cheltuieli in medie, si va taia, ca banii cadou s-au dus, cardurile si creditele de nevoi personale sunt maaaari, ca sa scada profitul companiilor.  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb