Oxford Business Group: România rămâne o ţară stabilă, unde se poate investi

Cristina Vaida
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 februarie 2008

Oxford Business Group: România rămâne o ţară stabilă, unde se poate investi

Pe fundalul unui mediu extern instabil care creşte riscul unor posibile probleme financiare, România este încă o ţară stabilă, unde se poate investi, a declarat ieri la Bucureşti Paulius Kuncinas, editor regional al Oxford Business Group (OBG).

Mesajul general al Ghidului de Investiţii- "The Report: România 2008"- este că ţara noas­tră are una din cele mai atractive pieţe emergente din regiune, surclasând ţări ca Bulgaria, Turcia şi Ucraina.

Experţii OBG consideră, însă, că ritmul de creştere a economiei româneşti va încetini, până la puţin peste 5%, pe fondul calmării consumului, ceea ce prezintă totuşi un avantaj prin faptul că îndepărtează riscurile de supraîncălzire: "Rămânem prudent optimişti în privinţa creşterii economice din România, dar ne aşteptăm la o atenuare a aces­teia, pe fondul diminuării cererii de consum", a menţionat Paulius Kuncinas.

Apetitul investiţiilor va scădea, în acest an, din cauza ris­curilor la nivel global, subliniază Kuncinas, adăugând: "Dacă pieţele dezvoltate din Europa şi cea americană vor intra în recesiune, investitorii străini s-ar putea îndrepta către România, care este văzută ca o piaţă sigură şi pentru faptul că este în Uniunea Europeană".

La nivel macroeconomic, România este sfătuită să adopte o politică fiscală prudentă mai ales că urmează perioada alegerilor, care ar trebui să limiteze cererea agregată, pentru a nu mai adânci deficitul de cont curent.

Sectorul economic considerat matur de editorul OBG este reprezentat de IT, comunicaţii şi sistemul bancar. La celălalt pol se regăsesc turismul şi agricultura care depind de stimulente şi duc lipsa unei strategii bine definite.

O dovadă de maturitate, dar şi de îngrijorare, o reprezintă piaţa proprietăţilor care a înregistrat o creştere importantă la nivelul construcţiilor, retail şi logistică, dar şi un potenţial risc al unor tranzacţii speculative.

Anul acesta este de aşteptat, potrivit analiştilor OBG, ca apetitul pentru investiţii să scadă şi din cauză că privatizările majore au fost deja realizate, în special în domeniul bancar şi în cel energetic.

Pe viitor se va opta pentru investiţia la nivel organic, dar şi pentru proiecte de tip "green­field", cum este cazul Nokia.

Turismul este privit de experţii străini ca fiind "cea mai mare oportunitate ratată", care suferă încă din cauza managementului greşit şi din cauza investiţiilor scăzute. Ţara noastră pierde astfel, conform estimărilor OBG, venituri de 4-5 miliarde de euro anual, din cauza neexploatării la capacitate a potenţialului turistic.

Ca perspective pe termen mediu, analiştii OBG ne recomandă să ne concentrăm pe dezvoltarea unor noi sectoare economice cu o mai mare valoare adăugată şi pe exploatarea întregului potenţial economic.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb