Pachetul financiar de la Uniunea Europeană ne aduce 2 miliarde de euro pe an

Sorin Barariu, Lilian Cojocaru, Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Politică / 11 februarie 2004

În primii trei ani de la aderarea la UE, ţara noastră va primi circa 6 miliarde de euro

Cele mai mari fonduri din angajamentele concrete ale UE se vor îndrepta, în primă fază, către dezvoltarea rurală

Ţara noastră va primi din partea Uniunii Europene circa 6 miliarde de euro în primii trei ani de apartenenţă la structurile comunitare, dintr-un pachet total de 9 miliarde de euro destinat României şi Bulgariei. Pentru domeniul agriculturii, propunerea financiară înaintată ţării noastre pentru perioada 2007-2009 însumează 4,037 miliarde de euro, din care 2,424 miliarde de euro pentru dezvoltarea rurală.

Potrivit comisarului european pentru extindere, Gunter Verheugen, România şi Bulgaria vor beneficia de acelaşi tratament aplicat celor 10 noi viitori membri ai UE, agricultorii din cele două ţări urmînd să primească 25% din subvenţiile UE la nivelul anului 2007. Acestea vor creşte gradual în fiecare an, pentru a atinge nivelul comunitar, în 2016, la un deceniu după aderare. Bugetul Comisiei Europene prevede 732 milioane euro pentru pieţele agricole în primii trei ani după aderarea la UE.

Referitor la fondurile structurale şi de coeziune, pachetul financiar va prevedea introducerea graduală a cheltuielilor legate de acţiunile structurale, într-o manieră ce va ţine cont de creşterea progresivă a capacităţii de absorbţie a celor două ţări.

Totalul cheltuielilor legate la acest capitol va atinge 8,273 miliarde euro în 2007-2009, din care 5,973 pentru România şi 2,3 miliarde pentru Bulgaria. Aceşti bani ridică angajamentele europene la 15 miliarde, însă Comisia estimează un grad redus de absorbţie a fondurilor, de aceea angajamentele ferme se ridică la 9 miliarde de euro.

Ilie Sîrbu: "Eforturile au fost recunoscute"

Ilie Sîrbu, ministrul agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului a afirmat că angajamentul financiar al Uniunii recunoaşte "eforturile făcute în implementarea programului SAPARD, România primind o sumă importantă în cadrul pachetului financiar pentru dezvoltare rurală, sumă ce reflectă totodată şi nevoile ţării noastre în acest sector pentru a realiza o dezvoltare durabilă a agriculturii şi a spaţiului rural".

Premierul consideră că am primit un mesaj implicit pentru aderare în 2007

Premierul Adrian Năstase a salutat ieri oferta generoasă şi realistă de 15,4 miliarde euro, angajamente financiare ale Comisiei Europene, faţă de Bulgaria şi ţara noastră. Domnia sa a arătat că 9 miliarde de euro vor constitui plăţi directe în perioada 2007-2009. "Este un mesaj implicit de la Comisia Europeană că aderarea va avea loc în 2007 şi România va respecta agenda convenită", a declarat Adrian Năstase. Domnia sa a promis că România va fi un beneficiar net al sumelor destinate integrării europene.

Mircea Geoană consideră pachetul financiar generos şi consistent

În opinia ministrului de externe, pachetul financiar, propus ieri de Comisia Europeană pentru ţara noastră, este generos şi el respectă principiile de alocare a fondurilor către celelalte ţări candidate, care vor adera în 2004. "Acesta este unul dintre cele mai generoase şi consistente pachete financiare alocate vreodată României", a afirmat Mircea Geoană, într-o conferinţă de presă, adăugînd că propunerea acestui pachet infirmă speculaţiile apărute în ultima vreme cu privire la impactul defavorabil al amendamentelor la Raportul de ţară, înaintate de unii parlamentari europeni (sus-pendarea negocierilor cu ţara noastră).

Detalierea pachetului financiar pentru ţara noastră şi Bulgaria va fi făcută însă după încheierea negocierilor cu Uniunea Europeană, la sfîrşitul acestui an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb