Păgubiţii de la Mobinvest au făcut plângere la CEDO, contra ASF

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 octombrie 2015

Păgubiţii de la Mobinvest au făcut plângere la CEDO, contra ASF

Dacă pentru păgubiţii de la "Harinvest", procesul de compensare este pus pe roate, Fondul de Compensare a Investitorilor aprobând deja listele de plată, cei de la "Mobinvest Oradea", un scandal vechi din 2008, nu au văzut deocamdată nici un sfanţ.

În 2008, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (predecesoarea Autorităţii de Supraveghere Financiară) a descoperit că societatea "Mobinvest" a decontat tranzacţii de cumpărare de acţiuni şi a operat retrageri de numerar pentru opt clienţi, în condiţiile în care soldul conturilor acestora era debitor, utilizând disponibilităţile celorlalţi clienţi, fără a avea acordul acestora.

La vremea respectivă, CNVM a retras autorizaţia de funcţionare a "Mobinvest" din Oradea şi a solicitat acţionarilor dizolvarea firmei.

Atunci, CNVM a blocat conturile clienţilor, astfel că nici cei de bună credinţă nu au putut face tranzacţii.

În iulie 2015, instanţa l-a condamnat pe Gavril Avram, fostul director general al societăţii, la 6 ani şi 6 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare, iar pe brokerul Cristian Vidican, la 5 ani şi 6 luni de închisoare.

Tiberiu Mikas, un fost client al Mobinvest, a avut amabilitatea să ne acorde un interviu despre cazul său, spunând că, în momentul de faţă, foşti clienţi ai casei de brokeraj de la Oradea s-au adresat Curţii Europene pentru Drepturile Omului, în acest caz.

Reporter: Fondul de Compensare a Investitorilor a aprobat listele de despăgubire pentru clienţii Harinvest. În ce stadiu este cazul Mobinvest Oradea?

Tiberiu Mikas: În cazul Mobinvest, CNVM nu a aplicat art. 269, prin care să ceară falimentul Mobinvest sau sesizarea Tribunalului Bihor, ca pe urmă să fie accesat Fondul de Compensare. Aşa cum au blocat acţiunile oamenilor şi au ţinut proprietatea personală la cheremul lor, aşa nu aplică prevederile Legii 297/2004. Mai mult, CNVM a cerut autodizolvarea Mobinvest, o aberaţie enormă.

Reporter: Cum aţi fost păgubit de Mobinvest Oradea? Ce demersuri aţi întreprins pentru recuperarea banilor?

Tiberiu Mikas: Mobinvest Oradea mi-a vândut acţiunile deţinute la Banca Transilvania fără să dau ordin de vânzare în acest sens şi a întocmit acte false precum că aş fi încasat bani (fără să poată dovedi cu chitanţă şi semnătura mea). De fapt, a folosit banii în interesul unor debitori care în decembrie 2008 au plecat cu acţiuni şi bani, cu largul concurs al CNVM. Pentru recuperarea banilor, am făcut plângere penală, iar dosarul este pe rol la Curtea de Apel Bucureşti. Sper să se stabilească cuantumul real al prejudiciului recunoscut de inculpaţi şi să fie trase la răspundere toate părţile care au condus la crearea prejudiciului (ASF, Bursa de Valori, Depozitarul Central etc)

Reporter: Ce măsuri au luat organele de cercetare penală în acest caz?

Tiberiu Mikas: Organele de cercetare au constatat delapidarea făcută de cei doi inculpaţi (n.r. Gavril Avram şi Cristian Vidican) şi tot mecanismul din cadrul Mobinvest şi, în ianuarie 2014, au depus rechizitoriul la Tribunalul Bucureşti. Consider că se putea acorda o atenţie mai mare expertizei juridice şi întregului mecanism care a condus la starea actuală, în principal la erorile CNVM.

Reporter: Câţi clienţi se consideră păgubiţi la Mobinvest Oradea şi s-au adresat instanţei împotriva CNVM şi a societăţii?

Tiberiu Mikas: Se consideră nedreptăţiţi 147 oameni care, la ora actuală, au dosar depus la CEDO împotriva CNVM (ASF actual), pentru privarea de folosire a acţiunilor proprii. Dosarul a fost depus în luna mai şi până acum nu s-a primit răspuns, avocatul care ne reprezintă considerând că acesta este un lucru pozitiv, deoarece dacă cauza este refuzată, atunci primeşti răspuns într-o lună sau două. În cazul nostru, au trecut cinci luni.

Reporter: Care sunt deciziile luate de instanţe până acum şi ce paşi mai aveţi de urmat?

Tiberiu Mikas: Deocamdată, dosarul este la Curtea de Apel Bucureşti şi sunt puse sechestre asigurătorii pe bunuri mobile şi imobile, inclusiv acţiuni şi bani. Prima instanţă a decis condamnarea inculpaţilor la închisoare, dar a absolvit părţile responsabile civilmente de orice responsabilităţi respectiv obligaţii stabilite de lege, astfel că ASF (fosta CNVM) nu răspunde de neregularităţile pe care le-a făcut şi din care decurg toate problemele investitorilor. Este inadmisibil şi neauzit în lume ca societatea învestită prin lege să supravegheze piaţă de capital şi bursa să participe la fraudarea unor oameni de bună credinţă care, din cauza lor, şi-au pierdut rodul muncii de o viaţă. De asemenea, este incredibil ca din Depozitarul Central al Bursei de Valori să poată tranzacţiona orice broker fără semnătură titularului de acţiuni şi nimeni nu are nici o responsabilitate. Din păcate, rechizitoriul Procuraturii se bazează pe o expertiză judiciară greşită (procurorul nu este contabil şi preia datele din expertiză, iar erorile se propagă şi în actul de justiţie care la rândul său, de asemenea, nu are nici o obligaţie să cunoască decât rezultatele expertizei), subsemnatului este mult mai mare decât cel amintit de dumneavoastră şi anume circa 3,8 milioane lei, recunoscut şi de inculpaţi printr-o declaraţie angajament dată în faţă notarului.

Reporter: De ce nu a fost folosit Fondul de Compensare a Investitorilor?

Tiberiu Mikas: Deoarece CNVM nu a respectat prevederile legale în domeniu.

Reporter: De ce consideraţi că este vinovată CNVM?

Tiberiu Mikas: Consider că este vinovată CNVM deoarece avea rolul de a supraveghea şi a controla societatea Mobinvest. Deşi din 2007 ştia că la Mobinvest este permis să se cumpere acţiuni din banii unor clienţi pentru alţi clienţi care nu aveau bani, CNVM a tolerat situaţia fără să avertizeze oamenii cinstiţi care deţineau acţiuni. A luat dreptul de administrare al Consiliului de Administraţie, implicit al lui Avram şi, după suspendarea din 9 iulie 2008, a numit administrator special societatea "Dinu Urse şi Asociaţii". Aceştia au întocmit două rapoarte depuse la CNVM, pe 2 septembrie 2008 şi 20 octombrie 2008, prin care au arătat că modalitatea de recuperare a banilor creditorilor de la debitori este vânzarea acţiunilor deţinute ilegal de debitori, sub control şi doar prin Mobinvest, pentru a avea control total asupra tranzacţiilor şi sumelor de bani rezultate.

CNVM nu a permis acest lucru, astfel că societatea "Dinu Urse şi Asociaţii" şi-a dat demisia în 06 noiembrie 2008, iar CNVM a blocat, în continuare, banii şi acţiunile oamenilor, până în 5 decembrie 2008, când a lăsat debitorii să plece cu acţiunile creditorilor, situaţia fiind neschimbată faţă de momentul 9 iulie 2008. De asemenea, CNVM nu a respectat sentinţa Curţii de Apel Bucureşti din 17 septembrie 2008, prin care se hotărăşte deblocarea conturilor oamenilor. Cea mai mare problemă a fost că CNVM nu a permis să se rezolve situaţia, cel mai grav fiind faptul că a creat un grup infracţional, iar acţiunile au plecat din Mobinvest la oameni care nu aveau nici un drept, rămânând păgubiţi oameni cinstiţi. Consider că inculpaţii Avram şi Vidican au partea lor de vină până la punctul 09 iulie 2008, pentru care au primit condamnarea pentru delapidare, iar CNVM poartă vină pentru nerecuperarea acţiunilor şi banilor creditorilor, blocarea acţiunilor şi favorizarea unor clienţi care nu au investit nimic să plece cu banii oamenilor.

Reporter: Aţi mai făcut investiţii pe piaţa de capital locală, după cazul "Mobinvest"?

Tiberiu Mikas: Nu am mai făcut investiţii pe piaţă de capital locală şi, în condiţiile din România, nici nu voi mai face, sfătuindu-i pe toţi să nu facă această greşeală. Nimeni nu te protejează şi eşti la cheremul unor entităţi care, contrar prevederilor legale, nu fac nimic pentru bunul mers al lucrurilor (vezi CNVM, actual ASF).

Reporter: Consideraţi că protecţia investitorilor s-a îmbunătăţit sau nu de atunci?

Tiberiu Mikas: Protecţia investiţiilor nu s-a îmbunătăţit cu nimic, există acelaşi mecanism, orice broker care cunoaşte că ai acţiuni ţi le poate vinde fără să demonstreze că are ordin de vânzare semnat de acţionar, iar Depozitarul Central al Bursei de Valori îi pune la dispoziţie acţiunile.

Reporter: Aţi încercat să aveţi un dialog cu ASF, pe acest subiect?

Tiberiu Mikas: Am fost în audienţă la preşedintele de atunci al CNVM, Gabriela Anghelache, şi am făcut şi câteva adrese către Autoritate, dar fără rezultat.

Reporter: Curtea de Apel a respins solicitarea dumneavoastră de obligare la plata pretenţiilor civile formulate, în calitate de părţi responsabile civilmente, a Autorităţii de Supraveghere Financiară, Fondului de Compensare a Investitorilor, SC Sibex-Sibiu Stock Exchange, Depozitarului Sibex, Bursei de Valori Bucureşti, Societăţii Nationale de Compensare-Decontare şi Depozitare pentru Valori Mobiliare, Depozitarului Central al Bursei de Valori Bucureşti, dar a obligat inculpaţii Avram Gavril şi Vidican Gheorghe Cristian în solidar, la rândul lor în solidar cu partea responsabilă civilmente SSIF Mobinvest SA Oradea, la plata sumei de 912.343,06 lei şi a dobânzii legale de la data săvârşirii infracţiunii, cu titlu de despăgubiri civile.

Consideraţi că veţi avea cum să vă recuperaţi aceşti bani, dacă măsura rămâne definitivă?

Tiberiu Mikas: Dacă măsura rămâne definitivă, cred că se va putea recupera ceva, dar nu pot să mă pronunţ asupra cuantumului sumei. Această sumă, după cum am arătat şi anterior, nu corespunde cu expertiza făcută pe această temă, având la bază şi centralizând doar soldurile falsificate ale acţionarilor de la Mobinvest. În loc de 912.343 lei, eu am de recuperat cel puţin 3,8 milioane lei, care ajung la 5,2 milioane lei, cu dobânzi aferente şi pagube produse subsemnatului de părţile responsabile. Partea responsabilă civilmente ASF (fosta CNVM) a fost scoasă din proces, deşi are o mare vină în crearea situaţiei de la Mobinvest şi nerezolvarea problemelor acţionarilor, pentru care ar trebui să răspundă.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. La Harinvest complicitatea ASF, BVB si Depozitar este mult mai evidenta. Harinvest ratase o decontare de 500.000 euro ceea ce arata ca Harinvest nu mai avea fonduri pentru tranzactionare motiv pentru care DC a intervenit a achitat suma din Fondul de Garantare si a suspendat de la tranzactionare Harinvest masuri pe care le-a comunicat ASF-ului. ASF-ul trimite echipa in control dar in mod ciudat permite din nou Harinvest tranzactionarea. Aceasta ilegalitate a dat posibilitatea Harinvest sa vanda actiuni si instrumente financiare ale clientilor in valoare de 7.000.000 ron. Evident ca perdanti au fost investitorii care nu stiau ca le sunt vandute detinerile si evidenta ca baneficiari au fost toti ceilalti in frunte cu ASF ( prin comisionul incasat ). E adevarat ca ASF-ul a incercat sa includa in lege o prevedere prin care nu putea fi chemata in instanta pentru astfel de infractiuni sau ilegalitati insa UE a cerut si ASF-ul a fost nevoita sa inlature acea prevedere. Singura problema actuala este legata de capacitatea de intelegere a fenomenului de catre parchet si instantele de judecata. Greu dar sunt convins ca se va ajunge la o solutionare in favoarea investitorilor.

    La CEDO plangerea se face impotriva Statului Roman, nu impotriva vreunei institutii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb