Partidele aflate în coaliţia guvernamentală, condusă de cancelarul Angela Merkel, au finalizat vineri o strategie pentru protecţia mediului, care prevede investiţii de cel puţin 100 de miliarde de euro până în 2030, transmite AFP.
Această sumă va fi folosită "pentru protecţia climatului şi tranziţia energetică", potrivit textului final al unui acord la care s-a ajuns după 18 ore de negocieri între conservatorii conduşi de Angela Merkel şi social-democraţi, informează Agerpres.
Guvernul de la Berlin intenţionează să cheltuie 54 de miliarde de euro numai în primii patru ani ai acestui plan, până în 2023, a precizat, pentru jurnalişti, ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz.
Miza autorităţilor este să adopte măsuri care să îi stimuleze pe germani să reducă emisiile poluante şi să permită Germaniei, cea mai mare economie europeană, să îşi îndeplinească obiectivele în materie de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Berlinul s-a angajat ca până în anul 2030 să îşi reducă emisiile cu 55% comparativ cu nivelul din 1990.
Urmează acum ca planul convenit de coaliţia guvernamentală, care prevede de exemplu investiţii de 86 miliarde euro, împărţite între Guvernul de la Berlin şi operatorul feroviar Deutsche Bahn, numai pentru modernizarea căilor ferate, să fie adoptat şi în consiliul de miniştri.
Anunţul executivului de la Berlin vine în contextul în care zeci de mii de manifestanţi, 100.000 potrivit organizatorilor, s-au strâns vineri la Poarta Brandenburg, într-o zi marcată de o grevă mondială pentru apărarea mediului înconjurător. Pe pancartele protestanţilor se puteau citi sloganuri precum "Nu există o planetă B" sau "Mulţumesc Greta", o referinţă la tânăra din Suedia care se află la originea mişcării FridaysforFuture.
Protestele ar urma să beneficieze de o participare deosebită în Germania, unde ecologiştii se bucură de succesul lor electoral. În total, sunt programate să aibă loc proteste în 575 de oraşe germane, "fără precedent", a apreciat purtătorul de cuvânt al mişcării FridaysforFuture, Luisa Neubauer. Aceasta şi-a exprimat regretul pentru faptul că planul pentru protecţia mediului prezentat de guvernul german nu este unul ambiţios.
Concret, strategia Guvernului german cuprinde un set vast de măsuri destinate reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră în energie, construcţii, agricultură, industrie şi transporturi. Printre măsurile vizate se numără promovarea transporturilor publice şi a călătoriilor cu trenul, creşterea preţului călătoriilor cu avionul în Germania şi diverse subvenţii pentru dezvoltarea de automobile electrice sau pentru instalaţii de încălzire ecologice.
Presiunea la care este supus guvernul Merkel este mare. Pe de o parte, trebuie să răspundă aşteptărilor tinerilor de la FutureforFridays, iar pe de altă parte Guvernul de la Berlin refuză să contracteze noi datorii, conform cu politica sa de ortodoxie bugetară.