PÂNĂ LA CLARIFICAREA SITUAŢIEI LEGATE DE CESIONAREA CREDITELOR, Debitorii Bancpost în CHF suspendă plata ratelor

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 mai 2018

Banca Transilvania nu a preluat şi creditele cesionate de Bancpost către Eurobank.

Banca Transilvania nu a preluat şi creditele cesionate de Bancpost către Eurobank.

Eurobank: "Creditele vor continua să fie gestionate de către un partener de servisare local calificat"

Mulţi dintre debitorii împrumutaţi în franci elveţieni (CHF) la Bancpost au decis să suspende plata ratelor până când va fi clarificată situaţia cre­ditelor cesionate în alte ţări.

Unul dintre clienţi ne-a transmis: "Mie banca mi-a cesionat creditul, care nu avea restanţe, de două ori, fără să mă notifice. Iniţial a fost cesionat în 2008, la un an de la semnarea contractului, dar am aflat târziu, în 2015. Notificările au venit abia acum. Eu am făcut o sesizare către Bancpost în care cer toate documentele care stau în spatele celor două cesionări - cesiune contract Bancpost - ERB NEW Europe Funding II BV şi Bancpost - ERB - EUROBANK ERGASIAS SA. Solicit de la Eurobank şi notificarea serviciilor transmisă BNR, precum şi traducerea în limba română. Eu am încheiat un contract, doar cu Banc­post. În aceas­tă situaţie, am decis să suspend plata ratelor până la primirea acestor documente, aşa cum prevede art. 1578 alin. (4) şi (5) din Codul civil. Am luat legătura cu mulţi debitori, şi ei fac acelaşi lucru. Nu vom mai plăti ratele până la clarificarea situaţiei".

Această hotărâre a debitorilor în moneda elveţiană vine după confirmarea că împrumuturile cu plata la zi cesionate de Bancpost unei entităţi din Olanda vor rămâne la Eurobank după ce Banca Transilvania (BT) a achiziţionat Bancpost. Consumatorii aflaţi în această situaţie sunt în incertitudine, deşi Bancpost le-a transmis unora dintre ei că va rămâne administratorul acestor credite şi după ce va fi preluată de Banca Transilvania. Reprezentanţii acesteia din urmă ne-au spus, însă, că BT nu va avea nicio legătură cu aceste credite, mai ales în condiţiile în care negocierile dintre banca clujeană şi Eurobank pentru achiziţia împrumuturilor cesionate în afara ţării au eşuat.

Avocatul Gheorghe Piperea, apărătorul consumatorilor în procesele cu băncile, ne-a spus, recent: "Eu, dacă aş fi în locul celor aflaţi în această situaţie, aş face o notificare triplă - către BT, către Eurobank (acţionarul Bancpost) şi către entitatea din Olanda căreia Bancpost i-a cesionat creditele, prin care le-aş transmite acestora că, până când nu se clarifică titularitatea creditorului, nu mai plătesc nimic. Că am intenţia să plătesc, recunosc contractul etc., dar până nu mi se spune concret cine este titularul acestei creanţe nu mai fac nicio plată. Astfel, aş încerca să obţin unele răspunsuri. Dacă se va dovedi că titularul este entitatea din Olanda, atunci îi voi întreba pe reprezentanţii acesteia cum o astfel de societate poate să aibă activitate de creditare în ţara noastră, dacă nu este bancă? Însă, până nu aflu cine este titularul creditului meu, nu ştiu pe cine să întreb, nu ştiu pe cine să dau în judecată, cui să spun că vreau să îmi renovez casa etc. În acelaşi timp, aş mai notifica ANPC şi BNR ca să ia măsuri împotriva acelei bănci cu care eu am încheiat contractul, inclusiv a instituţiei de credit care a preluat Bancpost. Pentru că eu am încheiat contractul cu Bancpost, iar dacă aceasta este preluată, înseamnă că trebuie să colaborez în continuare cu noul cumpărător. Dacă nu, până când voi şti exact cine este partenerul meu, suspend plăţile. Ceea ce este important, însă, este că dacă un singur consumator aflat în situaţie va face acest gest, atunci nu va avea niciun efect. Dar dacă toţi cei care au această speţă - este vorba de câteva mii de debitori - recurg la această metodă, atunci într-adevăr se va crea o problemă serioasă pentru cele două-trei entităţi implicate, care vor fi obligate să ia o măsură".

Conform surselor noastre bancare, Banca Transilvania a făcut mai multe oferte de preţ către grupul elen Eurobank (acţionarul Bancpost) pentru a prelua şi portofoliul de clienţi pe care Bancpost l-a cesionat, însă aceste oferte au fost respinse, negocierile eşuând. Sursele citate ne-au precizat că Eurobank a fost obligată de autorităţile europene să vândă active din anumite ţări până la un anumit nivel, iar, prin vânzarea Bancpost către BT, grupul elen a atins nivelul aferent ţării noastre şi nu a dorit să vândă mai mult din activele sale.

Reprezentanţii Eurobank: "Bancpost va continua să administreze creditele cesionate către Eurobank"

Bancpost va continua să adminis­treze creditele cesionate către Eurobank, ne-au transmis, ieri, reprezentanţii Eurobank, răspunzând întrebărilor BURSA pe subiect. Aceştia ne-au precizat: "Bancpost SA, în baza acordului de administrare a creditelor semnat, va continua să administreze aceste credite în numele Eurobank, procesând toate solicitările clienţilor. După data de 1 iulie, clienţii noştri vor putea să folosească în continuare reţeaua şi canalele Bancpost pentru realizarea plăţilor, conform instrucţiunilor prezentate în scrisoarea de notificare transmisă către aceştia. Creditele vor continua să fie gestionate de către un partener de servisare local calificat. Orice schimbare pe viitor, referitoare la administrarea acestor credite sau la instrucţiunile de plată, va fi comunicată în mod corespunzător".

La întrebarea "unde, mai exact, sunt acum creditele cesionate în Olanda - la EFG sau au fost mutate la Eurobank?", sursele citate ne-au transmis: "Eurobank, o bancă europeană licenţiată, aflată sub reglementarea ECB (n.r Banca Centrală Europeană) şi autorizată să desfăşoare activităţi de creditare în regim transfrontalier cu Româ­nia, şi-a asumat toate termenele şi condiţiile creditelor Bancpost care nu făceau parte din portofoliul băncii la momentul transferului către BT".

Toate solicitările clienţilor aflaţi în această situaţie vor fi primite şi procesate de către Bancpost, ca şi până acum, în baza acordului de administrare a creditelor, semnat cu Eurobank, au adăugat reprezentanţii acesteia. Sursele citate spun că solicitările pot fi depuse la orice agenţie Bancpost sau transmise prin email ori apelând call centerul băncii. Eurobank menţionează că cesiunea creditelor a fost realizată cu respectarea legislaţiei româneşti în domeniu.

Clienţii nu sunt de acord cu oferta BT de conversie a creditelor Bancpost, din CHF în lei sau euro

Referitor la creditele în CHF rămase în portofoliul Bancpost şi preluate de Banca Transilvania, aceasta din urmă a lansat, recent, o ofertă de conversie în lei sau euro. Instituţia de credit a transmis: "Banca Transilvania, în calitate de proprietar al pachetului majoritar de acţiuni (99,15%) la Bancpost, face public planul pentru clienţii Bancpost care au împrumuturi în franci elveţieni (CHF) cu garanţii imobiliare.

Reducerea este de 18% pentru aproximativ 2.300 de clienţi Bancpost cu credite eligibile în franci elveţieni care doresc conversia împrumuturilor din CHF în lei sau euro. Discountul va fi aplicat la soldul creditului curent prin diminuare de sold.

Varianta de conversie propusă ţine cont de evoluţia cursului francului elveţian din ultimii ani, având în vedere aprecierea leului faţă de acesta cu aproximativ 8%, în perioada mai 2015 - aprilie 2018".

Oferta este valabilă începând cu luna iulie 2018, urmând că BT şi Bancpost să revină până atunci cu detalii, au mai specificat reprezentanţii băncii clujene. Conform acestora, conversia CHF/leu sau CHF/euro se va realiza la cursul BNR din data semnării documentaţiei la notar: "În cursul lunii iulie a.c., clienţii Bancpost eligibili pentru oferta de conversie vor fi contactaţi pentru invitarea în unităţile Bancpost, la o întâlnire cu echipa mixtă Banca Transilvania - Banc­post, în cadrul căreia vor fi prezentate detaliile ofertei".

Debitorii nu sunt, însă, mulţumiţi de oferta Bancii Transilvania. Aceştia ne-au transmis: "Ar trebui ca banca să prezinte o ofertă concretă şi completă şi apoi să vedem. Nu se poate lua o decizie în cunoştinţă de cauză doar cu informaţiile publicate pe site-ul BT".

Banca Transilvania a finalizat, recent, achiziţia pachetului majoritar de acţiuni (99,15%) deţinut de către Eurobank Group la Bancpost, pentru 178,67 milioane de euro, reprezentând 75% din valoarea activului net. BT a cumpărat şi acţiunile deţinute de Eurobank la ERB Retail Services IFN şi ERB Leasing IFN. În plus, Banca Transilvania a preluat un împrumut subordonat, în valoare de 80 de milioane de euro, datorat de Bancpost către banca mamă.

Pentru ERB Retail IFN, banca a plătit 40,42 milioane euro (77% din preţul de piaţă al acţiunilor/valoarea contabilă), iar pentru ERB Leasing IFN - 6,79 milioane euro (63% din preţul de piaţă al acţiunilor/valoarea contabilă).

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Sanchi! Astia nu au nevoie sa nu isi mai plateasca ratele. La ei si daca nu mai circula tramvaiul 14 e semn ca ii inseala banca si nu mai platesc. Se dau zmei dar sa vezi cand le-o veni ca au creditele declarate scadente, sa vezi bocete, oracaieli si chiuituri. Nu zic, sunt si unii de buna credinta dusi de nas de bisnitarul mustacios, astia sunt credulii care vor ramane si fara case si cu banii mangliti de diversi avocati cu urechi mari. Restul sunt liftele GCCC care nu vor sa dea banii inapoi si cauta nod in papura ca sa mai lungeasca plata cu 2-3 luni. Nu va mai convin ratele, hai cu darea aia in plata ca v-a dat Zamfirashul portita de scapare, hehehe. Nu urlati voi ca din gura de sarpe ca sunteti sute de mii, ca nu va mai trebuie casele, ca oricum sunt niste maghernite comuniste si ca vreti sa scapati de camatari. Unde sunteti bai vitejilor? Bai dacule cu pensula sub nas, unde-ti sunt ba sutele de mii de spartani, hahaha?

    1. Iar ai aparut Tanasa? La Radio nu mai poti pacali poporul? Cum mai stai cu camataria? Ce mai zic berarul si paunul? Vrei si tu un loc in parlament? Nu te propune nimeni din sindicatul tau ? Multumeste macar gazdelor noastre generoase de la Bursa si apoi canta la alta masa...

      Ce flămândă e banca de bani trebuie să treci cu tramvaiul prin fata ei ca daca nu striga după tine ca mai aveți o dobândă de plătit din cele 1000?

      ...

      ba nicule esti mai prost decat pari in realitate, dute vere la sapa la porumb ca esti mai prost decat vaca lu mamaia vasilica.

    Pentru că a cesionat în 2008 si i-a comunicat omului in 2015 ca client nu poți să mai îl numești, nu este furt sau furt calificat?

    Bce, Bnr avizează bănci să fure cu acte în regulă? 

    BP a fost trimisă aici să prostească,? 

    Ce diferența este între BP si metoda cauciucul la marginea păduri? 

    Nici să mintă nu stiu cu vânzarea a 99 din banca.

    Cursul firesc al bănci intr-o democrație românească-europeana nu era falimentul? 

    1. Sa iesi la pensie la 48 de ani ditamai besnita apta de munca, asa cum esti tu Topsac, nu inseamna ca iti furi pensia din banii celor care muncesc cinstit?

      Dacă ai vedeni cu Topsac, hai Pa.

      ...

      Sa nu uiti sa-ti iei medicamentele ca intrebarile astea multe o sa-ti explodeze in cap. Nu-i asa?

      Maimuța imită.

    Transformarea Postei Romane in BankPost - un banc prost. 

    Cela mai mizere interioare; cei mai "mizeri" angajati. 

    Sa lu se stearga datoriile consumatorilor de chf!!! Ei au vrut decat o casa sa-si c4easca copiii si gulerele albe le-au inselat pe gulerele gri!!!!!

    Sa li se anuleze creditele, cel putin capilot grupului infractional condus de senatorul consumatorilor redistribuit la Brasov!!!! 

    Salvati elefantul bulgaresc, salvati dropia, salvati consumatorii care consuma si salvati asociatiile lui consumatorii chf!!! Sa se steraga creditele, sa le plateasca bancherii sau statul!!!!  

    [Fragment eliminat conform regulamentului] 

    Foarte bine! Sa nu plateasca si sa ii execute silit cand li se va declara creditul scadent, ca tot vor ei sa scape de banci

    1. Executarea silita în cazul asta e imposibilă... Depui contestație la executare și se câștigă. Cesiunea nu a fost legală deci.... cine cumpără creanța și încearcă executarea silita nu are nici o șansă să recupereze banii.

      Ce vorbesti? Cine ti-a spus tie ca e ilegala cesiunea? Robu' bancilor dupa o dusca de rafinat cu zahar ars pe Lamotesti?

      ...

      Bai Moise,

      Dqca nu reapecti ce spune legea, se numeste ca este ilegal. 

      Cesiunea, ca mecanism nu este ilegala. Daca te tin muschii, poti veni sa cumperi creante de la asociatia de proprietari sau de la apa, curent, gaze. 

      Daca vrei sa cumperi creante BANCARE, TREBUIE SA AI AITORIZATIE BNR sau ASF. Daca te mananca in putul gandirii, poti sa cumperi, ca societate, cat te tin baierele. Dar cu ocazia asta, pierzi dobanzile, comisioanele si alte taxe bancare SI, cel mai important, TITLUL EXECUTORIU. Deci nu mai poti executa prin procedura simpla acel credit. Dar poti sa-ti trimiti prietenii camatari, de exemplu, si sa-i iei lui Robu o bere. Atat mai poti face. 

      Revenind la tema, daca nu esti autorizat IN ROMANIA, sau daca TI-A FOST LENE SA FACI O NOTIFICARE, procedura este mai anevoioasa. Pasul unu, dai in judecata ca sa obtii TITLU EXECUTORIU. Pasul doi, faci cerere de executare silita. Pasul trei, la contestatie trebuie sa aduci, ca si la celelalte faze anterioare, AUTORIZATIA BANCARA sau ASF. Cum nu le ai, asa cum este si in acest caz, iei praful de pe toba. Si te duci apoi sa bocesti si sa injuri pe la libertarieni pe pagina. 

      Pune mai mana pe covrigul virtual si hranestete cu iluzii la alta masa. Nu o sa ajungi niciodata in locul lui Oanta sau Suciu, esti microscopic si incompetent si la manipulare. Daca iti mai raman firmituri virtuale, poti incerca o sedinta de meditatii la twisterul Vasilescu, poate, poate.

      Pana nu apari in Bursa cu diploma de manipulator in numele opiniilor BNR, cu stampila si semnatura aferenta, PLIMBA URSUL! 

      Treaba cu berea e bestială.

      Eu am caiet pe Lamotesti, bre, nu am nevoie de pomeni. Ba chiar l-am invitat si pe ciumpalacul de postac, ii fac cinste. Dar nu are obraz sa vina, stie ca a fost nesimtit si a vorbit urat. Eu i-am zis ca ii trec cu vederea... Deci, relansez invitatia: postac, cand vii la o bere pe Lamotesti?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb