Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, ieri, că Federaţia Rusă nu va acorda Ucrainei împrumutul de 15 miliarde de dolari (de care are urgent nevoie) până când la Kiev nu se va constitui un nou guvern, conform Reuters.
Prim-ministrul ucrainean Mikola Azarov şi-a dat demisia marţi, în speranţa de a calma spiritele, dar, o zi mai târziu, Rusia şi-a înăsprit controalele la importurile din Ucraina. Noul şef al Executivului de la Kiev, Serghei Arbuzov (fost vicepremier în guvernul Azarov), a promis că va încerca să limiteze pagubele economice cauzate de revoltele populare, adăugând că se aşteaptă ca împrumutul rusesc să ajungă în Ucraina "foarte curând".
Pe de altă parte, Putin nu se grăbeşte, declarând că ultima tranşă a împrumutului este în aşteptare până la constituirea unui guvern în Ucraina.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a vorbit, ieri, la telefon cu Vladimir Putin şi preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, îndemnând la un dialog constructiv între puterea şi opoziţia din Ucraina, pentru ca situaţia să nu degenereze din nou în violenţe. Aceleaşi intenţii pacificatoare au fost exprimate de Catherine Ashton, înalt reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă şi politica de securitate.
Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, a fost mai direct, învinuind Rusia că a făcut presiuni pentru ca Ucraina să nu semneze acordul de aderare la Uniunea Europeană.
Consilieri din Congresul SUA au declarat, ieri, că administraţia Barack Obama pregăteşte sancţiuni financiare împotriva atât a oficialilor, cât şi a liderilor protestatarilor din Ucraina, dacă violenţele escaladează.
Parlamentarii loiali lui Ianukovici au votat un proiect legislativ de amnistie pentru demonstranţii reţinuţi până acum, dar numai dacă restul maselor revoltate eliberează clădirile publice pe care le-au ocupat, până acum, în Kiev şi în alte părţi ale ţării, condiţie refuzată de manifestanţi.
Potrivit Unicredit, Ucrainei îi trebuie rapid banii ruseşti, banca estimând nevoia ucraineană de finanţare externă la 3,8 miliarde de dolari numai în primele trei luni ale acestui an (fiind inclusă aici suma de 2,29 miliarde de dolari pentru gaze naturale), apoi 5,5 miliarde de dolari în perioada aprilie-iunie (ce cuprinde suma de 1 miliard de dolari, reprezentând obligaţiuni cu maturitatea în această perioadă). Per total, guvernul de la Kiev are nevoie de circa 17,44 miliarde de dolari pentru a îşi plăti facturile externe, inclusiv pentru gazul rusesc.
Zvonurile privind o posibilă întrerupere, din partea Rusiei, a ajutorului economic au determinat agenţia Standard & Poor's să diminueze, marţi, clasificarea de credit a Ucrainei de la B- la CCC+. Prim-ministrul interimar Arbuzov a mai declarat că banca naţională a ţării asigură stabilitatea Ucrainei pe pieţele financiare. Oficialul nu a menţionat vreo schimbare în politica predecesorului său, de a păstra grivna aproape de nivelul dolarului şi de a menţine subvenţiile de stat pentru gazul de producţie internă. Ambele măsuri au fost criticate de Fondul Monetar Internaţional.