Autorităţile panameze au transmis că vor apăra cu fermitate suveranitatea ţării, în urma zvonurilor conform cărora preşedintele american Donald Trump ia în calcul creşterea prezenţei militare a SUA în Panama pentru a "recupera" controlul asupra Canalului Panama, potrivit AFP.
NBC News, citând surse anonime din administraţia americană, a raportat că "Casa Albă a cerut Forţelor Armate să analizeze opţiuni pentru sporirea trupelor americane în Panama". Până în prezent, Pentagonul şi Casa Albă nu au oferit un răspuns oficial în acest sens.
Ministrul de externe al Panamei, Javier Martinez-Acha, a subliniat poziţia clară a guvernului: "Panama va apăra cu fermitate teritoriul său, Canalul şi suveranitatea sa. Să fie clar: Canalul Panama aparţine panamezilor şi va rămâne sub controlul nostru."
Conform NBC News, scenariile analizate de SUA variază de la o colaborare extinsă cu forţele de securitate panameze până la o intervenţie militară directă, deşi aceasta din urmă este considerată puţin probabilă.
Statele Unite au invadat Panama în 1989 pentru a-l captura pe Manuel Antonio Noriega, iar trupele americane s-au retras treptat, ultima unitate părăsind ţara pe 31 decembrie 1999, moment în care Panama a preluat controlul integral asupra canalului, conform tratatelor semnate sub preşedinţia lui Jimmy Carter.
Donald Trump a făcut pentru prima dată declaraţii privind "recuperarea" Canalului Panama în ianuarie şi a reiterat acest lucru în discursul său din martie în faţa Congresului, susţinând că această măsură ar contribui la întărirea securităţii naţionale a SUA.
Canalul Panama este o rută esenţială pentru comerţul global, facilitând tranzitul a aproximativ 5% din comerţul maritim mondial. Principalele ţări utilizatoare sunt Statele Unite şi China.