Panetta din BCE spune că euro digital poate veni cu o clauză de penalizare

A.P.
Internaţional / 11 februarie 2021

Panetta din BCE spune că euro digital poate veni cu o clauză de penalizare

Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al Băncii Centrale Europene, a declarat că euro digital ar putea fi inovaţia pentru ratele dobânzilor negative transmise direct consumatorilor, scrie Bloomberg.

Vorbind la un eveniment de miercuri, Panetta a declarat că oficialii dornici să împiedice administrarea băncilor ar putea face ca tezaurizarea banilor băncii centrale digitale să fie neatractivă prin "penalizarea remuneraţiei" deţinerilor de peste 3.000 de euro.

BCE se numără printre primele bănci centrale globale care caută o monedă digitală. În timp ce orice euro digital ar reprezenta o descoperire în inovaţia tehnologică, există îngrijorarea că consumatorii cu opţiunea de a stoca bani direct la autoritatea monetară îşi vor scurge conturile bancare comerciale în timpul unei crize, provocând instabilitate financiară.

Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a declarat la un eveniment separat că o monedă digitală a băncii centrale ar putea veni în aproximativ 4 ani. De asemenea, a respins monedele digitale private, cum ar fi Bitcoin, şi a spus că este probabil "exclus" ca instituţia să o deţină.

Panetta a spus că ratele dobânzilor de -1% sau -2% pentru o monedă digitală a băncii centrale probabil nu ar fi suficiente pentru a contracara astfel de cursuri în timpul şocurilor acute. Orice sistem ar avea nevoie de o remuneraţie pe niveluri "extrem de penalizatoare", a spus el.

Până în prezent, doar rata facilităţii de depozit a BCE este negativă, pentru a descuraja băncile să menţină lichiditatea în exces şi pentru a stimula împrumuturile. Puţine bănci din zona euro au transferat taxele asupra depozitelor de consum şi orice acţiune în acest sens ar putea provoca un strigăt.

Cu toate acestea, Panetta a recunoscut că utilizarea ratelor negative pe o monedă digitală a băncii centrale ar putea, de asemenea, să se retragă.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. bun.

    vedem in aceasta declaratie ce am sustinut eu in comentarii prin octombrie-noiembrie-decembrie 2020. 

    repet ce am scris atunci:  

    exista un plan si planul e urmatorul:  

    se va trece mai intai la euro digital (care va circula in paralel cu euro de hartie). 

    mai apoi brusc, invocand un pretext pueril, vor renunta la euro de hartie si vor mentine doar euro digital (vor face asta cand gradul de utilizare al cash-ului va scadea la mai putin de 40-30% din tranzactii).  

    mai apoi urmeaza ceva groaznic: introducerea unor dobanzi de referinta de -3,4,5 %  

    practic vorbim de decimarea voita si constienta a economiilor firmelor si populatiei. 

    "avantajele"vor zice ei sunt: eliminarea economiei gri si negre (in masura in care cu un euro electronic totul e usor urmaribil), implementarea uneia dintre cele mai stricte politici anti-spalare de bani de pe glob (din acest punct de vedere euro si zona euro vor fi un experiment pentru restul globului), o mai mare tendinta de calmare si aplatizare a crizelor economice in cursul carora intalnim asa-numitele bank runs (cand toti vin brusc la banca si isi retrag economiile bagand banca in faliment).  

    dezavantajele (zic eu) : viata tuturor oamenilor va fi hipernormata. INdiferent ca cineva doreste sa economiseasca , daca autoritatile supreme europene decid ca acest act e contra-economic, el va fi puternic penalizat (pana la -5 poate -7% dobanzi la depozite la consumatorul final, la nivel de client de banci comerciale).  

    In plus daca te pune naiba sa participi la o revolta si sa fii identificat , iti poti spune pa-pa de la orice mijloc monetar detinut de tine pana atunci (iti sunt inghetate fondurile pur electronice - nu mai ai acces la ele).  

    Inca un mic aspect de semnalat pe final: toate aceste masuri definesc un singur lucru: INTRODUCEREA DICTATURII IN UE! Cand esti taxat, dar nu esti reprezentat ...asta dictatura se numeste.  

    Capii UE nu sunt alesi, sunt NUMITI ! Singurii alesi de populatii sunt europarlamentarii ...dar mai apoi jocurile reale sunt facute la nivele extrem de inalte , peste capetele europenilor de rand!  

    Notez la final: astept cu nerabdare si bucurie demolarea UE si a zonei euro! Abia astept sa crape integral! Se constituie ca o mega-dictatura transnationala anti-individ! Si va disparea EXACT IN ACEST DECENIU PE CARE IL PARCURGEM IMPREUNA! 

    1. Banuiam eu: habar n-ai de principii economice, eshti bancher in vise; de fapt, eshti un conspiratzionist de toata jena, Cristian e de 10 ori mai lucid decat tine!

      pandele=Cristian

      sub umbrela anonimitatii multe se pot ascunde. 

      e perfect.

      citeste-l pe Cristian. :)  

      Asa cred si eu.

      Exista grupuri de indivizi pusi pe experimente sociale in Europa de multa vreme. 

      URSS a fost un esec, dar indivizii nu renunta la idee, o mai peticesc pe ici pe colo si mai incearca odata in vestul continentului. 

      Acum se cred mai rafinati si isi elimina contestatarii si nesupusii acuzandu-i de "ura". Apoi ii izoleaza. 

      Digitalizarea le va oferi un mijloc ideal de a supraveghea pe toata lumea si a scoate pe oricine din circuit, precum scoti o veioza din priza. Vechii activisti de partid si retelele lor de delatori vor arata ca niste amatori pe langa acest sistem perfect automatizat si scalabil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb