Panfora Oil & Gas: "Nu explorăm gaze de şist la Curtici"

C.P.
Ziarul BURSA #Companii / 6 martie 2014

Pe fondul protestelor susţinute, Panfora Oil & Gas (companie din grupul MOL) a reafirmat, ieri, faptul că operaţiunile planificate pentru perimetrul EX-6 Curtici nu prevăd folosirea fracturării hidraulice pentru că au drept scop doar resursele convenţionale de hidrocarburi. Tehnologiile care vor fi utilizate pe întreaga durată a acordului de concesiune sunt aceleaşi care au fost întrebuinţate pentru perimetrele de resurse convenţionale din România, de decenii, arată un comunicat remis redacţiei.

Gábor Zelei, Managing Director al Panfora Oil & Gas, a declarat că toate operaţiunile pe care compania are dreptul să le deruleze sunt detaliate în acordul de concesiune şi în programul de lucrări, documente semnate cu ANRM, singura autoritate relevantă din România în domeniul resurselor naturale. Domnia sa a precizat că aceste documente arată fără dubiu că nu există niciun angajament şi nicio obligaţie pentru explorarea de resurse neconvenţionale, cum sunt gazele de şist. Compania a mai subliniat că lucrările de explorare derulate de Prospecţiuni SA sunt primul pas pentru evaluarea potenţialului convenţional.

Măsurătorile de suprafaţă din zona EX-6 Curtici nu presupun extragerea ori utilizarea substanţelor din subsol, ci o "ecografie a pământului". De asemenea, acestea nu presupun foraje şi excavări, deci nu afectează siguranţa comunităţilor locale, au mai afirmat ungurii. Terenurile sunt utilizate temporar, nefiind afectată starea lor iniţială. Operaţiunile nu afectează mediul (pânza freatică, aerul etc.), fertilitatea solului sau locuinţele localnicilor, conform sursei citate. Operaţiunile de măsurare de suprafaţă vor dura circa 6-7 luni pentru întreaga suprafaţă de 561 kilometri pătraţi, ceea ce înseamnă câteva zile pentru fiecare proprietar, în funcţie de mărimea terenului.

În privinţa folosirii terenurilor, Panfora Oil & Gas reafirmă că va respecta în totalitate legislaţia din România: "Nu se pune problema exproprierii, întrucât legislaţia acordă titularilor acordurilor de concesiune drept de servitute asupra terenurilor, iar proprietarii de terenuri primesc rente în acest sens. Compania reafirmă că nu are nicio intenţie de a cumpăra vreun teren pentru măsurătorile geofizice de suprafaţă. În plus, dacă va fi relevat un potenţial pentru resurse în faza de explorare, numărul de sonde care ar urma să fie forate este sub 5 pentru întreg perimetrul".

Panfora Oil & Gas este pregătită să asigure condiţii echitabile şi transparente pentru plata despăgubirilor către toţi deţinătorii de terenuri, respectând pe deplin legislaţia existentă. Impactul asupra terenurilor şi recoltelor este minim, iar toate despăgubirile vor fi plătite în mod corect şi transparent.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. .... deoarece "bazinul" e prea mic. 

    Cum CONSTITUTIA mea acorda statul strainilor un drept de servitute-concesiune pe proprietatea mea ? 

    Fara sa ma intrebe IN AVANS = CU ANTICIPATIE, daca-mi convine RENTA ?  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb