Papa atrage atenţia că în decembrie bântuie "virusul" consumerismului

Ziarul BURSA #Internaţional / 3 decembrie 2019

Goana după cumpărături deturnează în mare măsură sensul religios al sărbătorilor din luna decembrie. Papa Francisc a avertizat asupra dorinţei exacerbate de consum din perioada premergătoare Crăciunului, descriind consumerismul drept un "virus care atacă credinţa la rădăcini''.

"Trebuie să expunem iluzia că eşti fericit atunci când ai multe lucruri. Rezistaţi luminilor strălucitoare ale consumului care strălucesc pretutindeni în această lună", a declarat papa Francisc în timpul unei slujbe la Vatican. Comentariile Papei au venit între "Black Friday'' şi "Cyber Monday'', perioada de după Ziua Recunoştinţei în care magazinele oferă reduceri speciale şi oferte la începutul sezonului festiv al cumpărăturilor de Crăciun. Cumpărătorii din Statele Unite au cheltuit o sumă record de 7,4 miliarde de dolari online în timpul "Black Friday'', potrivit cifrelor Adobe Analytics. Papa a criticat consumerismul spunând că "lucrurile nu sunt niciodată îndeajuns'': "Trebuie să depăşim tentaţia (de a crede) că sensul vieţii înseamnă acumulare''.

Pe de altă parte, Papa Francisc a apărat amplasarea de scene legate de Naşterea Domnului în pieţele oraşelor şi alte locuri publice, un subiect care a devenit motiv de controverse în ţări precum Statele Unite şi Franţa. Papa a călătorit în oraşul Greccio, la est de Roma, pentru a vizita locul unde Sf. Francisc de Assisi a început această tradiţie, prin crearea primei scene a Naşterii Domnului, în 1223. Acolo, papa a semnat un document papal cunoscut sub numele de Scrisoare Apostolică, intitulat "Admirabile Sig-num" (Semn Minunat), referitor la însemnătatea şi importanţa scenei nativităţii: "Prin această scrisoare, doresc să încurajez frumoasa tradiţie de familie a pregătirii scenei nativităţii în zilele premergătoare Crăciunului, dar şi obiceiul de amplasare a unor astfel de scene la locul de muncă, în şcoli, spitale, închisori şi pieţe ale oraşelor".

Scenele nativităţii descriu naşterea lui Isus, aşa cum cred creştinii că a avut loc, copilul şi mama sa într-un staul modest, cu animale şi păstori, în timp ce magii poartă daruri care sosesc câteva zile mai târziu.

Construirea unor astfel de scene în pieţe publice sau pe proprietăţi guvernamentale este contestată cu regularitate de către atei şi de grupuri care militează pentru libertatea de exprimare sau laicitate.

În Statele Unite, grupurile care se opun amplasării scenelor de nativitate în locuri publice afirmă că acestea încalcă primul amendament din Constituţie, care interzice instituirea unei religii de stat. În 1984, Curtea Supremă a Statelor Unite a decis în favoarea permiterii amplasării scenelor de nativitate în locuri publice, arătând că nu reprezintă un efort de a susţine o anumită religie şi că "au un scop secular legitim".

Cu toate acestea, grupuri americane au contestat folosirea lor sau au cerut punerea la dispoziţie a unui spaţiu egal pe proprietatea publică pentru a promova opiniile lor non-religioase. În 2014, un ordin judecătoresc din Franţa, de a demonta o scenă a nativităţii dintr-o primărie pentru că încălca tradiţia seculară a ţării a provocat un val de indignare, susţinut de politicieni de dreapta. Papa a mai arătat în document că scopul scenei nativităţii este "că nu ne putem lăsa amăgiţi de avere şi promisiuni deşarte de fericire" şi că este o reamintire a faptului că trebuie să îi ajutăm pe cei mai puţin norocoşi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb