Papa Francisc vrea să efectueze o vizită în Irak în 2020, în pofida condiţiilor de securitate în continuare precare din această ţară.
Într-un discurs susţinut la primirea unor participanţi la Reuniunea Operelor de Ajutorare a Bisericilor Orientale (Roaco), suveranul pontif a declarat: "Am un gând insistent atunci când mă gândesc la Irak, unde vreau să mă duc anul viitor, pentru ca (această ţară) să se poată întoarce către viitor printr-o participare paşnică şi împărtăşită la construirea bunului comun". Papa şi-a exprimat de asemenea voinţa ca Irakul "să nu cadă din nou în tensiuni provenind din conflicte latente între puteri regionale". El şi-a exprimat deja, în trecut, dorinţa de a vizita Irakul, însă nu se întrunesc condiţiile în vederea unei asemenea vizite, anunţa în ianuarie numărul doi la Vatican, cardinalul Pietro Parolin. O asemenea vizită impune un "minimum de condiţii, (care) nu se întrunesc în prezent", declara atunci secretarul de stat al Vaticanului, după ce a efectuat o vizită în Irak.
Războaiele şi conflictele succesive au determinat un exod al creştinilor din Irak şi din alte ţări din Orientul Mijlociu. Mica populaţie creştină din Irak, constând în câteva sute de mii de persoa-ne, a avut în special de suferit în perioada când importante teritorii ale ţării s-au aflat sub controlul Statului Islamic, dar după alungarea jihadiştilor şi-a recuperat din libertăţi. În Irak exis-tă atât o comunitate creştină ortodoxă, cât şi una catolică. În 2000, Papa Ioan Paul al II-lea a vrut să viziteze oraşul antic Ur, unde se consideră că s-a năs-cut Avraam, în cadrul unui pelerinaj în Irak, Egipt şi Israel, dar negocierile cu guvernul irakian condus atunci de Saddam Hussein au eşuat şi călătoria nu s-a concretizat.
Pe de altă parte, Papa Francisc spune că nu-i place să călătorească, în ciuda faptului că a mers prin lume într-un ritm mai rapid decât oricare dintre predecesorii săi: "Ei bine, vă spun un secret: Nu-mi place să călătoresc. Este adevărat că atunci când călătoreşti, găseşti mereu oameni, oameni buni şi înveţi multe atunci când călătoreşti. Dar nu-mi place să călătoresc, nu este în firea mea". De la alegerea sa în martie 2013, Francisc a efectuat 30 de vizite în străinătate, o medie de cinci în fiecare an. Benedict al XVI-lea şi Ioan Paul al II-lea au întreprins în medie 3, respectiv 3,85 vizite în străinătate în fiecare an.