Papa Francisc a cerut joi liderilor din Liban să lase deoparte interesele partizane şi să lucreze pentru pace şi stabilitate, în condiţiile în care ţara trece prin cea mai gravă criză financiară şi socială din ultimii 30 de ani, transmit Reuters şi News.ro.
Francisc a făcut acest apel la capătul unui summit de o zi cu liderii creltini libanezi, la Vatican, pentru a discuta cum pot religiile să ajute ţara să îşi revină.
Papa şi-a reiterat totodată dorinţa de a vizita Libanul, care se resimte încă după explozia chimică care s-a produs anul trecut în portul Beirut, în urma căreia 200 de persoane au murit, pagubele materiale fiind de ordinul miliardelor de dolari.
Papa, în timpul unei slujbe ţinută în Bazilica Sf. Petru, o mare parte din aceasta fiind desfăşurată în arabă, a declarat: "Aş reitera cât de esenţial este ca cei de la putere să aleagă în cele din urmă, într-un mod hotărât, să lucreze pentru pacea adevărată şi nu pentru propriile interese. Să fie sfârşitul celor care profită de suferinţele multora! Nu mai lăsaţi jumătăţi de adevăruri să continue să frustreze aspiraţiile oamenilor".
Libanul se confruntă cu o profundă criză financiară, pe care Banca Mondială a numit-o una dintre cele mai grave crize ale istoriei moderne a ţării. Criza a împins mai mult de jumătate din populaţie în sărăcie, iar moneda a pierdut peste 90% din valoare în aproximativ doi ani.
Francis a spus că libanezii sunt "dezamăgiţi şi obosiţi ... au nevoie de certitudine, speranţă şi pace".
Prim-ministrul desemnat Saad al-Hariri, un musulman, se află de luni de zile în contradicţie cu preşedintele Michel Aoun, creştin maronit, pentru funcţiile din guvern. În discursul său final, Francis a mai spus că Libanul şi Orientul Mijlociu nu ar trebui utilizate "pentru interese şi profituri externe".
Influenţa iraniană a crescut în Liban în ultimii ani prin intermediul Hezbollah, grupul şiit armat a cărui putere politică a crescut. Până acum, influenţa Iranului a îndepărtat statele bogate din Golful Arab de salvarea Libanului.