PAPA FRANCISC: "Mă bucur să mă aflu în frumoasa dumneavoastră ţară!"

L.I.
Miscellanea / 31 mai 2019

"Mă bucur să mă aflu în frumoasa dumneavoastră ţară!"

Actualizare Papa Francisc a ajuns la Nunţiatura Apostolică, unde va înnopta

----

Actualizare Mâine, Papa Francisc va oficia Liturghia la Sanctuarul marian din Şumuleu-Ciuc, Miercurea Ciuc, apoi va merge la Iaşi unde va vizita Catedrala "Sfânta Maria Regină" şi va avea o întâlnire cu tinerii şi cu familiile, la Palatul Culturii din Iaşi.

Duminică, Papa Francisc va merge la Blaj, iar în jurul orelor 17.30 va pleca de la Sibiu către Roma.

(T.T.)

----

Actualizare Papa se deplasează cu papa-mobilul spre Piaţa Revoluţiei, pe Calea Victoriei, apoi pe bulevardul Regina Elisabeta, pe o ploaie torenţială.

Suveranul Pontif a fost ovaţionat şi aclamat de numărul mare de pelerini adunaţi pe traseu, în pofida ploii puternice.

----

Actualizare Mesajul publicat, astăzi, pe contul de Twitter al Papei Francisc, în contextul vizitei în ţara noastră: "Sfântului duh îi place să modeleze unitatea din cea mai frumoasă şi armonioasă diversitate"

----

Actualizare În sunetele orgii de la Catedrala Sfântul Iosif, Papa Francisc se urcă din nou în papamobil pentru a merge spre Ateneu, unde sute de oameni îl aşteaptă, în ciuda ploii care a început în Bucureşti

----

Actualizare Liturghia, oficiată de Papa Francisc, s-a încheiat, după ce arhiepiscopul Ioan Robu i-a mulţumit Papei pentru vizita în ţara noastră. Toţi cei prezenţi au aplaudat.

---

Actualizare Papa Francisc oficiază, acum, Sfânta Liturghie la Catedrala Romano-Catolică "Sfântul Iosif" împreună cu arhiepiscopului Ioan Robu

---

Actualizare Papa Francisc, înainte de Sfânta Liturghie: "Pacea fie cu voi!"

----

Actualizare Primăria Capitalei oferă apă miilor de credincioşi care au venit să îl vadă pe Papa Francisc

----

Actualizare La Catedrală a ajuns şi premierul Viorica Dăncilă. Din mulţime s-au auzit câteva huiduieli

---

Actualizare Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa au ajuns la Catedrala "Sfântul Iosif"

----

Actualizare Papa Francisc a ajuns la Catedrala Romano-Catolică "Sfântul Iosif" unde va oficia Sfânta Liturghie

(T.T.)

---

Actualizare Papa Francisc a plecat, cu papa-mobilul, de la Catedrala Mântuirii Neamlui.

---

Actualizare Vizita Papei Francisc a blocat traficul în zona Sebastian - Piaţa Unirii. Nicio maşină nu a mai circulat.

(T.T.)

----

Actualizare Papa Francisc şi Patriarhul Daniel părăsesc, acum, incinta Catedralei Mântuirii Neamului.

---

Actualizare După ce Papa Francisc a spus rugăciunea "Tatăl Nostru" în limba latină, acum, în Catedrală, se intonează cântări pascale ortodoxe.

----

Actualizare Papa Francisc rosteşte, acum, rugăciunea "Tatăl nostru" în limba latină.

---

Actualizare Globalizarea a contribuit la dezrădăcinarea valorilor popoarelor, a declarat, astăzi, Papa Francisc, subliniind că este nevoie ca oamenii să nu cedeze ''seducţiilor culturii urii şi a individualismului'.

"De dezvoltarea tehnologică şi de bunăstarea economică au beneficiat mulţi, dar cei mai mulţi au rămas implacabil excluşi, în vreme ce globalizarea care impune conformare a contribuit la dezrădăcinarea valorilor popoarelor, slăbind etica şi convieţuirea, poluată, în ultimii ani, de un copleşitor simţământ de teamă care, deseori înteţit artistic, duce la închidere şi ură. Avem nevoie să ne ajutăm să nu cedăm seducţiilor culturii urii şi a individualismului care, deşi nu mai e atât de ideologică precum în timpurile persecuţiei ateiste, este totuşi mai convingătoare şi nu mai puţin materialistă. Ea recomandă deseori ca mijloc de dezvoltare ceea ce se arată imediat şi rezolvabil, dar în realitate este indiferent şi superficial", a spus Papa Francisc, la întâlnirea cu Sinodul Permanent al BOR de la Palatul Patriarhal.

El a subliniat că fragilitatea legăturilor, care duce la izolarea persoanelor, are repercusiuni în special asupra familiei, şi că întâmpinarea dificultăţilor trebuie făcută prin "dorinţa de a-l comunica pe Iisus Înviat, nucleul speranţei".

"Avem nevoie ca alături de fraţii noştri să reînnoim ascultarea cuvintelor lui Hristos pentru ca inima să ardă împreună, iar vestirea să nu slăbească. Ca şi la Emaus, putem ajunge la destinaţie rugându-l cu insistenţă pe Domnul să rămână cu noi (cf. vv. 28-29). El, care se revelează la frângerea pâinii (cf. vv. 30-31), ne cheamă la caritate, ne îndeamnă să slujim împreună; să-l 'dăruim pe Dumnezeu' înainte ca 'să pledăm despre Dumnezeu'; să nu fim pasivi în a înfăptui binele, ci gata să ne ridicăm şi să mergem, să fim activi şi să colaborăm", a menţionat Suveranul Pontif.

Papa Francisc a arătat că un bun exemplu îl reprezintă comunităţile ortodoxe româneşti care colaborează foarte bine cu multe dieceze catolice din Europa Occidentală unde sunt prezente.

"În multe cazuri s-a dezvoltat un raport de încredere şi prietenie reciprocă, întreţinută de gesturi concrete de ospitalitate, susţinere şi solidaritate. Prin această frecventare reciprocă, mulţi catolici şi ortodocşi români au descoperit că nu sunt străini, ci fraţi şi prieteni", a afirmat Suveranul Pontif.

Papa Francisc a transmis afecţiunea, prietenia şi rugăciunea sa şi a Bisericii Catolice.

"Să mergem împreună spre noi Rusalii. Traseul care ne aşteaptă duce de la Paşte la Rusalii: de la zorile pascale ale unităţii, răsărite aici, acum douăzeci de ani, am pornit la drum spre noi Rusalii. Pentru ucenici Paştele a însemnat începutul unui nou drum din care nu dispăruseră încă frica şi nesiguranţa. Asta a durat până la Rusalii, când, adunaţi în jurul Preasfintei Mame a lui Dumnezeu, apostolii, într-un singur Duh şi în diversitatea şi bogăţia de limbi, l-au mărturisit pe Cel Înviat, prin cuvânt şi viaţă. Continuăm drumul nostru de la certitudinea de a avea un frate alături până la împărtăşirea credinţei întemeiate pe învierea aceluiaşi Hristos. De la Paşte la Rusalii: timp să ne adunăm în rugăciune sub ocrotirea Sfintei Maici a lui Dumnezeu, să-l invocăm pe Duhul Sfânt unii pentru alţii. Să ne reînnoiască Duhul Sfânt, El care respinge uniformitatea şi căruia îi place să plăsmuiască unitatea în cea mai frumoasă şi mai armonioasă diversitate. Focul lui să mistuie lipsa noastră de încredere; suflul său să înlăture reţinerile care ne împiedică să dăm mărturie împreună despre viaţa nouă pe care ne-o oferă. El, făuritor de fraternitate, să ne dea harul de a merge împreună. El, creator al noutăţii, să ne insufle curaj să trăim inedite căi de împărtăşire şi de misiune. El, tăria martirilor, să ne ajute să nu zădărnicim sacrificiul lor. Dragi fraţi, să mergem împreună, spre lauda Preasfintei Treimi şi spre beneficiul reciproc, pentru a-i ajuta pe fraţii noştri să-l vadă pe Iisus. Reînnoiesc recunoştinţa mea şi vă asigur de afecţiunea, prietenia şi rugăciunea mea şi a Bisericii Catolice", a fost mesajul Sfântului Părinte.

(T.T.)

-----

Actualizare Papa Francisc, la Catedrala Mântuirii Neamului: "Aş dori să-mi exprim recunoştiinţa şi emoţia de a mă afla în acest templu sfânt care ne adună în unitate. Dorim să înălţăm împreună, din inima ţării, cu rugăciunea comună < < Tatăl nostru > >, care sintetizează identitate noastră de fii şi astăzi, îndeosebi, de fraţi, care se roagă unul lângă celalalt."

----

Actualizare Conform tradiţiei, doi tineri în costume populare româneşti i-au oferit Papei Francisc pâine şi sare, precum şi un buchet cu flori.

În Catedrala Naţională se află, deja, preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, membri ai Guvernului şi ai Parlamentului, membri ai corpului diplomatic, personalităţi ale vieţii culturale şi sportive româneşti.

Programul vizitei de la Catedrala Naţională va cuprinde rostirea rugăciunii "Tatăl nostru" în limba latină, urmată de cântări pascale catolice.

După terminarea acestora, va urma rostirea rugăciunii "Tatăl nostru" în limba română şi intonarea de cântări pascale ortodoxe.

(T.T.)

-----

Actualizare La Catedrala Mântuirii Neamului s-au adunat mii de oameni pentru a-l întâmpina pe Papa Francisc.

----

Actualizare Papa Francisc a ajuns la Catedrala Mântuirii Neamului

Patriarhul şi Papa au rostit, pe rând, de pe treptele Catedralei "Hristos a înviat!", iar lumea le-a răspuns "Adevărat a înviat!".

----

Actualizare Klaus Iohannis a ajuns singur, s-a îmbrăţişat cu Patriarhul şi a intrat în Catedrală în aplauzele oamenilor.

----

Actualizare Patriarhul Daniel îl aşteaptă pe scările Catedralei pe Papa Francisc iar doi tineri, un băiat şi o fată îl vor întâmpina pe Papă cu pâine şi sare.

------

Actualizare La Catedrala Mântuirii Neamului au ajuns fostul premier Victor Ponta, Preşedintele PNL, Ludovic Orban, Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici precum şi premierul Viorica Dăncilă şi şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. La sosirea membrilor guvernului, s-a strigat "demisia", iar către Tăriceanu s-a strigat "demisia" şi "hoţule".

D.N.

-----

Actualizare După terminarea discursurilor Papa şi Patriarhul Daniel şi-au înmânat reciproc unele daruri.

-----

Actualizare Principesa Margareta şi Principele Radu Duda au ajuns la Catedrală şi au fost primiţi cu aplauze.

-----

Actualizare Papa Francisc: "Să mergem împreună spre ajutorul fraţilor noştri. Reînnoiesc afecţiunea, prietenia şi rugăciunea Bisericii Catolice pentru voi."

(T.T.)

---

Actualizare Papa Francisc: "Acum 20 de ani, întâlnirea dintre predecesorii noştri a fost un dar pascal, a contribuit la renaşterea relaţiilor dintre ortodocşii şi catolicii români, dintre ortodocşi şi catolici în general. Acea viztă a deschis calea unor evenimente asemnănătoare. Aş dori să adresez un gând de amintire Patriarhului Teoctist, să ne amintim cum s-a strigat, atunci, < < Unitate, unitate! > >. A fost un strigăt de speranţă."

(T.T.)

----

Actualizare În debutul discursului său ţinut în prezenţa Patriarhului Daniel, Papa Francisc a rostit în română "Hristos a înviat!".

---

Actualizare Patriarhul Daniel: "Să promovăm familia creştină tradiţională formată din femeie, bărbat şi copil, într-o Europă cu un evident declin demografic."

------

Actualizare Patriarhul Daniel: "Evanghelia lui Hristos ne cheamă să promovăm dreptatea pentru că iubirea lui Hristos pentru toţi oamenii să fie percepută ca fiind binecuvantare, pace şi bucurie pentru persoane şi popoare. Vă dorim multă sănătate şi mulţi ani de viaţă!".

----

Actualizare A început întâlnirea dintre Papa Francisc şi Patriarhul Daniel

---

Actualizare Ţarcurile din faţa Catedralei sunt aproape goale, s-au strâns doar 100-200 de persoane să-l aştepte pe Papa Francisc.

-----

Actualizare Suveranul Pontif a ajuns la Palatul Patriarhiei

Papa Francisc a ajuns la Palatul Patriarhiei, unde urmează să aibă o întâlnire privată cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

La Palatul Patriarhiei, Suveranul Pontif se va întâlni şi cu membrii Sinodului Permanent al BOR.

Mii de persoane l-au aşteptat şi l-au salutat pe Suveranul Pontif pe drumul de la Nunţiatura Apostolică spre Dealul Mitropoliei.

De aici, Papa Francisc va merge la Catedrala Naţională.

(T.T.)

----

Actualizare Papa Francisc a precizat în dicursul său susţinut la Palatul Cotroceni, că "atunci când o societate se preocupă de soarta celor mai puţin avantajati, abia atunci se poate numi o societate civilă. Biserica Catolică doreşte să îşi aducă contribuţia în această direcţie. Biserica Catolică nu este straină, ci participă deplin la spiritul naţional al ţării dumneavoastră. Urând Romaniei prosperitate şi pace, invoc belşugul binecuvântării divine."

-----

Actualizare Papa Francisc, primul mesaj în România: "Mă bucur să mă aflu în frumoasa dumneavoastră ţară!"

Papa Francisc şi-a început discursul, la Palatul Cotroceni, transmiţând mulţumiri preşedintelui Klaus Iohannis şi prim-ministrului Viorica Dăncilă pentru invitaţia de a vizita ţara noastră.

Tototdată, Sanctitatea Sa a transmis salutări tuturor celor prezenţi şi tuturor mitropoliţilor.

Suveranul Pontif i-a spus Patriarhului Daniel: "Cu mare iubire, îl salut pe preafericitul meu frate Daniel", exprimându-şi bucuria de a se afla în ţara noastră.

"Mă bucur să mă aflu în frumoasa dumneavoastră ţară, la 20 de ani de la vizita Sfântului Ioan Paul al II-lea, în momentul în care România, pentru prima dată de când face parte din Uniunea Europeană, deţine în acest semestru Preşedinţia Consiliului UE. Momentul acesta este potrivit pentru a avea o privire de ansamblu asupra celor 30 de ani de când România s-a eliberat de un regim care oprima libertatea civilă şi religioasă şi o izola de celelalte ţări europene şi care, pe lângă aceasta, dusese la stagnarea economiei şi la epuizarea forţelor sale creatoare. În acest timp, România s-a angajat într-un proiect democratic, printr-un pluralism al forţelor politice şi sociale şi prin dialogul între acestea, având drept scop recunoaşterea esenţială a libertăţii religioase şi integrarea deplină a ţării în contextul internaţional mai larg. Se impune să recunoaştem că, în ciuda numeroaselor dificultăţi şi lipsuri, România a făcut mulţi paşi înainte pe acest drum", a transmis Papa Francisc, la întâlnirea cu autorităţile statului, societatea civilă şi corpul diplomatic.

El a adus un omagiu emigranţilor români.

"Aduc un omagiu sacrificiilor făcute de atâţia fii şi fiice ale României, care cu cultura lor, cu patrimoniul de valori şi cu munca lor îmbogăţesc ţările în care au migrat şi cu roadele angajării lor îşi ajută familiile rămase în ţară. (...) Să ne gândim la fraţii şi la surorile noastre care sunt în străinătate e un act de patriotism, de fraternitate", a evidenţiat Papa.

(T.T.)

----

Actualizare Klaus Iohannis, către Papa Francisc: "Bun venit în România!"

Klaus Iohannis şi-a început discursul de la Palatul Cotroceni, urându-i bun-venit Papei în ţara noastra şi exprimându-şi aprecierea faţă de relaţiile bilaterale dintre România şi Sfântul Scaun.

Diplomaţia pontificală continuă să reprezinte un factor "pacificator" şi "de echilibru" în abordarea problemelor de pe agenda globală, a mai susţinut şeful statului, adăugând că românii privesc vizita Papei ca pe o nouă încurajare de a contribui la o societate a dreptăţii şi la o lume a iubirii dintre oameni.

"La finalul vizitei sale în România, Sfântul Ioan Paul al II-lea ne-a lăsat, la 9 mai 1999, un puternic mesaj de încredere în viitorul ţării noastre, în vocaţia sa europeană, în rolul civilizaţiei noastre de punte între Occident şi Orient. Astăzi, vă pot mărturisi că mesajul primit atunci a rodit, iar România şi-a regăsit destinul în familia Europei unite. În urmă cu mai puţin de o săptămână, acest destin european a fost reconfirmat cu forţă de românii din ţară şi de cei din străinătate. Diplomaţia pontificală continuă să reprezinte un factor pacificator şi de echilibru în abordarea problemelor de pe agenda globală. În faţa provocărilor contemporane, cetăţenii României privesc vizita Sanctităţii Voastre ca pe o nouă încurajare de a se împlini prin înfăptuirea binelui comun, de a contribui la o societate a dreptăţii şi la o lume a iubirii dintre oameni", a afirmat Iohannis, la întâlnirea Papei Francisc cu autorităţile statului, societatea civilă şi corpul diplomatic.

Preşedintele ţării noastre a subliniat că Europa are nevoie, în prezent, de modele de convieţuire paşnică, de modele de dialog între majoritate şi minorităţi, de dialog între culturi, subliniind că România este un exemplu de bună practică în ceea ce priveşte respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

"Într-o lume marcată de fenomene complexe, Europa are nevoie astăzi, poate mai mult decât oricând, de modele de convieţuire paşnică, de modele de dialog între majoritate şi minorităţi, de dialog între culturi, care să ofere repere pentru consolidarea toleranţei şi a respectului reciproc. România este un exemplu de bună practică, prin modul în care a asigurat şi asigură respectarea drepturilor persoanelor aparţinând celor 20 de minorităţi naţionale istorice de pe teritoriul său", a spus Iohannis.

El a arătat că este o mare bucurie să-l primească pe Papa Francisc la Palatul Cotroceni.

"Vă veţi afla pentru câteva zile pe tărâmul Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, şi sunt convins, Sfinte Părinte, că în Bucureşti, la Iaşi, la Şumuleu Ciuc şi la Blaj veţi fi întâmpinat cu cea mai mare căldură. Veţi putea cunoaşte ţara pe care Sfântul Ioan Paul al II-lea a denumit-o, atât de frumos, "grădina Maicii Domnului". La rândul nostru, ne vom bucura să fim gazdele Episcopului Romei, locul rădăcinilor noastre de limbă şi credinţă", a spus Iohannis.

El a amintit că, în această perioadă, România îşi exercită primul mandat la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

"Aşa cum aţi subliniat în diferite ocazii, trebuie să avem grijă de casa noastră comună - Europa", a afirmat şeful statului, precizând că prin declaraţia adoptată pe 9 mai la summitul de la Sibiu liderii europeni au reafirmat cu claritate "voinţa de a lucra împreună pentru o Europă reunită în pace şi democraţie, o singură Europa, condusă de valorile şi libertăţile sale."

(T.T.)

----

Actualizare Papa a salutat Garda de Onoare în limba română: "Bună ziua!" Papei Francisc i-a fost prezentată echipa de la Cotroceni iar acum urmează să ţină un discurs.

-----

Actualizare Papa a ajuns la Cotroceni, întâmpinat de Garda de Onoare şi a dat din nou mâna cu Iohannis.

-----

Actualizare Iohannis către presă: "Bine aţi venit la noi, este o zi foarte importantă pentru România."

-----

Actualizare Papa urmează să ajungă la Cotroceni, delegaţii de la Vatican au ajuns înainte.

-----

Actualizare Papa a fost întâmpinat de Preşedintele Iohannis şi de Patriarhul Daniel pe aeroportul Otopeni iar acum se îndreaptă spre Palatul Cotroceni.

-----

Actualizare În tribuna din curtea Palatului Cotroceni, unde Papa va fi întâmpinat de garda de onoare, se afla 200 de elevi şi studenţi de la diverse şcoli şi universităţi din Bucureşti. După acest moment Papa se va retrage în palat unde va avea întâlniri tête-à-tête cu Klaus Iohannis de 15 minute şi Viorica Dăncilă, 10 minute. Ulterior va avea loc recepţia.

D.N.

------

Actualizare Papa a ajuns în România.

------

Actualizare Papa Francisc se află în drum spre România. Mii de oameni îl aşteaptă pe aeroportul Otopeni. La 13:05 este programată întâlnirea cu autorităţile statului, societatea civilă şi corpul diplomatic, în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni.

--------

Papa Francisc începe astăzi, la Bucureşti, vizita de trei zile în România. Sub motto-ul "Să mergem împreună!", Sanctitatea Sa va vizita şi Iaşiul, Blajul, precum şi sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc. În Capitală şi în ţară au fost luate măsuri speciale de securitate, mii de oameni fiind aşteptaţi să îl întâmpine pe Sfântul Părinte, iar prima zi a călătoriei apostolice se va încheia în Piaţa Ateneului, unde vor avea loc mai multe momente artistice, scrie News.ro.

Vizita în ţara noastră a Suveranului Pontif va avea patru etape: Bucureşti, Şumuleu Ciuc, Iaşi şi Blaj. Papa Francisc va pleca spre Roma, duminică, după ora 17.00, de pe Aeroportul internaţional din Sibiu.

Reprezentanţii Companiei Aeroporturi Bucureşti au avertizat că la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" Bucureşti vor fi aplicate măsuri speciale de securitate, astfel că este posibil ca astăzi şi mâine să se producă aglomerări pe fluxurile auto către aeroport, în zona terminalelor şi pe fluxul de ieşire din aeroport.

În Bucureşti, primăria a dispus ca parcarea sau staţionarea automobilelor a fost interzisă în zona Palatului Cotroceni, Piaţa Revoluţiei, Catedralele Naţinală şi Sfântul Iosif. PMB a recomandat suspendarea cursurilor, astfel că unităţile de învăţământ publice şi private sunt închise.

Cele mai importante activităţi de masă la care va participa Papa Francisc la Bucureşti vor avea loc la ora 17.00, la Catedrala Mântuirii Neamului, unde, împreună cu Patriarhul Daniel va asculta imnuri liturgice iar apoi va porni spre Piaţa Victoriei.

Trei sute de voluntari vor asista, alături de autorităţi, cele 25.000 de persoane care s-au înscris online pentru a-l vedea pe Papa Francisc după Sfânta Liturghie de la Catedrala Sf. Ioşif. În centrul oraşului vor fi amplasate două scene (Catedrala Sf. Iosif şi Piaţa Ateneului), 15 ecrane şi numeroase difuzoare unde va putea fi urmărit programul Papei.

În afara celor 19 sectoare dedicate pelerinilor, va exista o zonă "liberă", de unde cei care nu s-au înscris online să poată asista la evenimentele din Piaţa Revoluţiei.

Facilităţi vor deservi toate sectoarele - toalete ecologice, coşuri de gunoi, puncte de alimentare cu apă. Vor fi amenajate zone speciale, pregătite pentru persoane cu dizabilităţi şi pentru familii cu copii mici. Este interzis accesul participanţilor în sectoare cu băuturi alcoolice, obiecte contondente, cu animale de companie.

După controlul de securitate, fiecare persoană va primi la intrarea în sectorul unde a fost arondat sacul pelerinului - care va conţine o şapcă, o pelerină pentru ploaie, un steguleţ cu drapelul, pe o parte, şi însemnele Vaticanului, pe cealaltă, broşura cu programul, precum şi texte care vor fi citite şi cântate şi o decadă de rosariu.

Scaune de spovadă vor fi amplasate în mai multe puncte din centru.

Accesul în zona Catedralei Sf. Iosif va putea fi făcut în intervalul orar 12.30 - 16.30, şi până la 17.30 în sectoarele din Piaţa Revoluţiei.

Suveranul Pontif va părăsi Catedrala Sf. Iosif după liturghie şi va merge, în papamobil, pe Calea Victoriei până în faţa Ateneului şi a Palatului Regal. În timp ce va saluta mulţimea, pe scena amplasată în centrul Bucureştiului vor avea loc momente artistice.

Între măsurile luate în localităţile unde va ajunge Sfântul Părinte se numără instalarea de spitale mobile, în plus, CFR a anunţat ca vor fi folosite toate garniturile şi vor fi suplimentate trenurile pe direcţia Miercurea Ciuc, Iaşi şi Blaj.

Între cele mai importante momente ale vizitei Papei în România se numără Sfânta Liturghie de la Sanctuarul marian din Şumuleu-Ciuc şi Divina Liturghie de pe Câmpia Libertăţii din Blaj cu beatificarea şapte episcopi greco-catolici martiri: Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu.

Aceasta va fi a doua vizită a unui Suveran Pontif în ţara noastră. În urmă cu 20 de ani, Papa Ioan Paul II a vizitat Bucureştiul.

Programul zilei de vineri:

11:15 - Aterizare pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" din Bucureşti

Ceremonia de bun venit

12:05 - Ceremonia oficială de primire la Palatul Cotroceni

Ceremonial militar, Platoul de Ceremonii

Convorbiri tête-à-tête între preşedintele României, Klaus Iohannis, şi Sanctitatea Sa Papa Francisc

Întâlnirea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, cu Sanctitatea Sa Papa Francisc

13:05 - Întâlnire cu autorităţile statului, societatea civilă şi corpul diplomatic, în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni

Discursul Preşedintelui României, Klaus Iohannis

Discursul Sanctităţii Sale Papa Francisc

15:45 - Sosire la Palatul Patriarhiei

Întâlnire privată cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

16:15 - Întâlnire cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, Palatul Patriarhiei

Discurs al Sanctităţii Sale Papa Francisc

17:00 - Sosire la Catedrala Naţională

Rugăciunea "Tatăl Nostru", alocuţiuni şi cântări pascale

Salut al Sanctităţii Sale Papa Francisc

18:00 - Sosire la Catedrala Romano-Catolică "Sfântul Iosif"

Sfânta Liturghie

Omilia Sanctităţii Sale

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb