Papa Francisc avertizează împotriva "culturii respingerii" şi "tentaţiilor ideologice şi populiste" şi îşi exprimă îngrijorarea faţă de "criza democraţiei" în cursul unei vizite la Trieste, în nord-estul Italiei. "Democraţia nu este sănătoasă în lume, azi", a spus Papa într-un discurs în faţa a 1.000 de persoane reunite la Centrul Congreselor, în încheierea celei de a 50-a Săptămâni Sociale, organizată de Biserica Catolică italiană.
Francisc - fără să citeze vreo ţară - a avertizat împotriva "tentaţiilor ideologice şi populiste": "Ideologiile sunt seducătoare. Unii le compară cu cel care cânta la flaut la Hamelin. Ele te seduc, dar te fac să te renegi".
Înaintea alegerilor europene, episcopi din mai multe ţări îşi exprimau îngrijorarea faţă de ascensiunea populismului şi naţionalismului în Europa, în contextul în care naţionaliştii se află la putere în Italia, Ungaria şi Olanda.
Liderul celor 1,3 miliarde de catolici din lume şi-a exprimat îngrijorarea faţă de creşterea absenteismului: "Sunt îngrijorat de numărul mic de persoane care se duc să voteze. Ce înseamnă asta?". Jorge Bergoglio a îndemnat la "îndepărtarea de polarizările care sărăcesc" şi a enumerat obstacolele din calea democraţiei - "corupţia şi ilegalitatea", "puterea autoreferenţială", excluderea socială, marginalizarea şi indiferenţa. "Cultura respingerii desenează o viaţă în care nu există loc pentru săraci, copii care or să se nască, personele fragile, bolnavi, copii, femei, tineri", şi-a exprimat el regretul şi a îndemnat la promovarea participării încă din copilărie.
Papa urmează să efectueze cea mai lungă vizită internaţională a pontificatului său, la hotarul Asiei şi Oceaniei, în septembrie. În urma unor probleme de sănătate în iarnă, care l-au obligat să-şi anuleze mai multe angajamente, Francisc, care se deplasează în fotoliul cu rotile, a apărut într-o formă bună în ultimele săptămâni.