Papa îşi exprimă solidaritatea cu Marocul după cutremur

S.B.
Internaţional / 9 septembrie 2023

Papa îşi exprimă solidaritatea cu Marocul după cutremur

Papa Francisc şi-a exprimat sâmbătă "profunda solidaritate" cu marocanii afectaţi de cutremurul devastator care a avut loc în cursul nopţii şi s-a soldat cu peste 1.000 de morţi, potrivit unui bilanţ încă provizoriu, în timp ce reacţiile de solidaritate curg din întreaga lume, iar comunitatea internaţională se organizează pentru a furniza ajutor ţării nord-africane greu încercate de unul dintre cele mai puternice seisme din istoria sa, informează news.ro.

"Papa îşi exprimă profunda solidaritate cu cei ale căror inimi şi suflete au fost lovite de această tragedie", scrie într-un mesaj trimis Marocului secretarul de stat şi nr. 2 al Vaticanului, Pietro Parolin.

Reacţiile externe şi ofertele de ajutor vin din toate colţurile lumii după seismul care a povocat distrugeri masive, inclusiv din partea unor ţări cu care Marocul nu avea relaţii amicale.

Cu o magnitudine de moment de 6,8, potrivit USGS, cutremurul s-a produs la o adâncime de numai 18,5 kilometri, în Munţii Atlas din centrul ţării, resimţindu-se cu putere în oraşul Marrakech şi alte câteva oraşe, unde a pus la pământ numeroase clădiri. În plus, zona unde a avut loc seismul este una preponderent rurală, unde accesul este dificil, astfel că eforturile de salvare contracronometru trebuie dublate de eforturi de degajare a rutelor de acces.

"Ne rugăm ca toate persoanele rănite să se facă bine în curând. Întreaga comunitate mondială este alături de Maroc în aceste momente dificile şi suntem gata să le oferim toată asistenţa posibilă", a declarat premierul indian Narendra Modi în deschiderea summitului G20 pe care îl găzduieşte.

"Suntem cu toţii şocaţi după teribilul cutremur din Maroc. Franţa este pregătită să ajute la intervenţiile de prim ajutor", a transmis preşedintele Emmanuel Macron.

"Sunt devastat să primesc vestea cutremurului violent, care a provocat un număr foarte mare de victime. Doresc să vă informez, în numele poporului spaniol, de profunda noastră compasiune pentru consecinţele teribile ale dezastrului şi să vă transmit cele mai profunde condoleanţe" - a comunicat regele Felipe al VI-lea al Spaniei într-un mesaj adresat regelui marocan.

"Suntem alături de fraţii noştri marocani cu toate mijloacele noastre în această zi dificilă", a asigurat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

"Vă rog să transmiteţi cuvinte de compasiune şi sprijin familiilor şi prietenilor victimelor, precum şi urări de însănătoşire grabnică tuturor celor care au suferit în urma acestui dezastru natural", i-a spus Vladimir Putin regelui Mohammed VI al Marocului într-un mesaj transmis sâmbătă.

"Imagini îngrozitoare ne parvin din Maroc. Împreună cu poporul marocan, deplângem victimele teribilului cutremur. Gândurile noastre sunt alături de ele şi de toţi cei care îi caută pe cei îngropaţi în aceste ore şi care luptă pentru viaţa numeroşilor răniţi", a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock.

Ministerul Afacerilor Externe din Emiratele Arabe Unite şi-a exprimat sincerele condoleanţe guvernului şi poporului marocan, precum şi familiilor victimelor acestei tragedii, alături de urări de însănătoşire grabnică pentru toţi răniţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb