Asociaţia Parakletos susţine că presiunile exercitate asupra ANPC în cazul Raiffeisen Bank, în care instituţia a emis un ordin de încetare a practicilor incorecte, sunt fără precedent.
Afirmaţia este făcută în cadrul unei solicitări adresate Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, care arată: "Avem informaţii că presiunile exercitate asupra instituţiei dumneavoastră sunt fără precedent, însă în calitate de apărători ai consumatorilor, împreună cu asociaţiile de protecţia consumatorului, aveţi îndatorirea morală şi obligaţia legală de a proteja interesele consumatorilor, cu atât mai mult în situaţia de faţă, având în vedere gravitatea situaţiei constatate de către instituţia dumneavoastră la banca Raiffeisen Bank".
ANPC a amendat Raiffeisen Bank cu 50.000 de lei pentru practici incorecte şi a dispus încetarea acestora, decizia fiind luată în urma solicitărilor făcute de Guvernul Tudose şi de Administraţia Prezidenţială, care au cerut instituţiei să soluţioneze un memoriu al Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC). Acesta face referire la apariţia în spaţiul public, în luna iulie, a unor documente interne atribuite Raiffeisen Bank, care arată strategia băncii de acordare a creditelor în franci elveţieni.
Ordinul ANPC prevede că banca este obligată să instituie dispoziţiile instituţiei începând din data de 23.10.2017, acestea vizând "încetarea practicii comerciale incorecte (...) ce constă în fapta operatorului economic de a nu informa în prealabil consumatorii despre viitoarele costuri ale produsului financiar, (n.r. ceea ce) a determinat consumatorii să ia o decizie pe care altfel nu ar fi luat-o dacă aceştia ar fi cunoscut în prealabil, nivelul la care dobânda urma să crească, respectiv costurile pe care nu le-au putut preconiza, deşi operatorul financiar bancar cunoştea nivelul dobânzii pe care urma să îl aplice, aşa cum a fost detaliat în documentaţia ce a stat la baza întocmirii procesului verbal de constatare a contravenţiei".
Ordinul ANPC subliniază: "Operatorul economic trebuie să aducă contractele la momentul anterior practicii, inclusiv prin emiterea unui nou grafic de rambursare, în condiţiile contractuale de la momentul semnării acestora".
Raiffeisen Bank a anunţat că va contesta deciziile ANPC, susţinând că din Ordin nu reiese că trebuie să-şi readucă la forma iniţială contractele şi că, dacă ar trebui să recalculeze dobânzile, atunci peste 70% dintre debitorii cu împrumuturi ipotecare contractate în perioada 2006-2010 ar plăti dobânzi mai mari decât în prezent.
În acest context, Asociaţia Parakletos a solicitat ANPC să spună care este temeiul legal în baza căruia băncii i-a fost acordat termenul de 15 zile pentru implementarea Ordinului ANPC, "potrivit declaraţiilor preşedintelui ANPC Bogdan Pandelică".
Parakletos a mai solicitat Autorităţii să spună ce măsuri va dispune împotriva Raiffeisen Bank, în situaţia în care banca nu se va supune obligaţiilor impuse prin Ordinul ANPC.
În scrisoarea transmisă vineri, Asociaţia a cerut stabilirea de urgenţă a unei întâlniri, "împreună cu toţi factorii de decizie din cadrul ANPC (preşedinte, director general, directorul direcţiei juridice), pentru clarificarea tuturor aspectelor de natură procedurală în vederea implementării de îndată a Ordinului ANPC".
Documentul menţionează: "Ţinând cont de gravitatea situaţiei şi de impactul vădit semnificativ asupra interesului financiar al consumatorilor, credem că această întâlnire trebuie să aibă loc până (cel mai târziu) în data de 3 noiembrie 2017. (...)
Mai mult decât atât, vă punem în vedere faptul că, în conformitate cu (...) legea 363/2077, contestarea de către bancă a Ordinului (...) ANPC nu suspendă măsurile dispuse de către instituţia dumneavoastră. Totodată, în situaţia în care Raiffeisen Bank nu respectă măsurile dispuse prin Ordinul (...), ANPC are posibilitatea de a aplica sancţiunea complementară de suspendare a activităţii băncii până la încetarea practicii comerciale incorecte, potrivit art. 15 alin. (4) din legea 363/2007".
Documentele scurse în mediul online, în vară, arătau că, în februarie 2009, Comitetul pentru Active şi Pasive al Raiffeisen Bank a aprobat o nouă structură de preţuri pentru împrumuturile garantate, care viza creşterea treptată a dobânzilor la respectivele credite. Unul dintre ele, datat cu 10 mai 2007, detalia un program de repricing pentru creditele acordate în 2006, care prevedea trei etape, ultimele două dintre acestea vizând creşteri de dobânzi - în septembrie 2007 şi, respectiv, în ianuarie 2008 - pentru creditele acordate anterior.
Acesta subliniază: "În perioada februarie - decembrie 2008, Raiffeisen Bank a acordat 914 credite cu dobânda promoţională de 4,6% şi setase în sistem faptul că, peste un an, rata dobânzii va fi de 5,4% (informaţie care, potrivit ANPC, nu a fost comunicată vreunui consumator) pentru ca, ulterior, să o majoreze cu 5,6%. Conform contractului, debitorul ar fi putut să opteze pentru dobânzi fixe, însă această opţiune nu era în acelaşi câmp vizual astfel încât consumatorul să accepte respectiva variantă (8,6%/an, respectiv 14%/3 ani). Din cele sesizate, reiese faptul că banca folosea această practică la întreg portofoliul de credite (inclusiv lei şi euro). (...) Impactul a fost asupra 9.658 de clienţi afectaţi, reprezentând 389,2 milioane euro".
Echipa de control a ANPC a constatat faptul că banca nu a depus toate diligenţele în relaţia cu consumatorul, dând dovadă "de o totală lipsă de preocupare faţă de gradul de îndatorare a consumatorilor", arată Procesul verbal care stă la baza Ordinului ANPC.
1. Omul de business al anului
(mesaj trimis de anonim în data de 30.10.2017, 08:03)
Raiffeisen se poarta in Romania precum vechii austrieci in tinuturile aflate sub tutela
Asta stiu sa faca presiuni si profit cu orice pret
Totul din respect pentru consumator
Hoti
MincinosiEvazionisti
2. Suspendarea activitati
(mesaj trimis de anonim în data de 30.10.2017, 09:06)
Este singurul lucru care i-ar afecta.
Amenzi modice sau contracte refacute sau nu nu ii intereseaza.
Cat au activitate "fura" poate si legal?
De ce nu se extind in Germania, Olanda, Franta?
Daca te uiti ei prefera zona gri: Moldova -Chisinau, Rusia.
Unde sunt bani negri, coruptie e si aceasta banca?
Anpc curaj! Isarescu te-a indemnat sa iei masuri ca e pensionar. Dupa noi potopul?
2.1. Unica solutie (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Andrei în data de 30.10.2017, 10:12)
Intr-adevar, unica solutie pentru reasezarea institutiilor statului in pozitiile normale este suspendarea activitatii de creditare a Raiffeisen pe teritoriul Romaniei. Nu mai vorbim de imbunatatirea imaginii ANPC in urma reactiei imediate.
Suntem alaturi de ANPC in lupta impotriva delicventei.
Ma astept sa vad cat de curand actiuni indreptate catre judecatorii Curtii de Apel Bucuresti ce ignora deciziile obligatorii ale CJUE. Cata spaga au putut lua ca sa merite expunerea.
Se impune introducerea raspunderii judecatorilor cat mai repede.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.10.2017, 10:53)
Curitle de Apel cu Iccj sunt pe o mana.
De acord cu raspunderea judecatorilor.
Csm-ul nu se atinge de judecatori. Sunt de ai lor.
2.3. DNA si DIICOT ? (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Andrei în data de 30.10.2017, 17:02)
... ma intreb unde sunt in aceste momente DNA si DIICOT, ce ii tine sa nu intervina in sustinerea functionarii corecte a institutiilor statului si sanctionarii elementelor ce exercita presiuni asupra acestora?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.10.2017, 10:11)
ANPC este o intitutie a statului Roman,cum sa faca presiuni Raiffeisen Bank care este o instututie privata,inseamna capresedintele ANPC nu are coloana vertebrala si daca nu are tyrebuie sa plece,,,,sa vina la conducere o persoana cu coloana vertebrala.
3.1. Suntem romani (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.10.2017, 10:55)
Capul plecat sabia nu o taie.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.10.2017, 14:18)
Cred ca nici daca nu e plecat nu o poate taia
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.10.2017, 19:22)
Si daca au informatii ca se fac presiuni incorecte si ilegale de ce nu le fac publice??? Cu subiect si predicat, sa se stie? Altfel lumea o sa creada ca e minciuna. Nu va fie frica, spuneti tare adevarul. #haisus
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.10.2017, 23:49)
mda