• Principalul vizat în dosar este Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase, cel care controlează compania de asigurări adusă în pragul falimentului
Procurori şi ofiţeri de la Parchetul General au făcut percheziţii şi au ridicat obiecte şi documente de la sediul City Insurance, ieri, într-un dosar penal ce are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de delapidare, bancrută frauduloasă, spălare de bani, fals informatic, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, conform unui comunicat al Parchetului.
Au fost vizate, în primul rând, documentele privind împrumuturile companiei de la bănci din Elveţia, despre care procurorii bănuiesc că ar fi fost fictive, potrivit G4Media.
Dosarul de la Parchetul General vizează 20 de persoane din conducerea şi acţionariatul City Insurance, cel mai important fiind Dan Odobescu, dar şi persoane din conducerea ASF din perioada 2016-2020, responsabili de sectorul supraveghere asigurări. Prejudiciul minim estimat în dosar se ridică la peste 28 de milioane de euro. Procurorii ar avea comisii rogatorii în Elveţia, Luxemburg, insulele Cayman şi Barbados, mai notează publicaţia citată.
Recent, Valentin Ionescu, şeful Direcţiei Generale Asigurări din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat, citat de Europa Liberă, că, în urma unor controale făcute în ţara noastră şi Elveţia, s-a descoperit că acţionarul majoritar al City Insurance - firma Vivendi International, deţinută de asociatul unic Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase - ar fi acordat împrumuturi fictive companiei pentru care se plăteau dobânzi reale la o rată de 10-12%.
Conform şefului Direcţiei Generale Asigurări, City plătise din 2017 şi până în primăvara acestui an dobânzi de 18 milioane de euro la aceste împrumuturi, dar banii nu au venit niciodată în România, iar conturile prezentate erau false. "Din 2017 încoace, Vivendi a acordat trei împrumuturi de: 50 milioane de euro, 25 milioane de euro, iar în primăvara acestui an de 50 milioane de euro. Noi am descoperit că City a plătit chiar în avans către Vivendi dobânzile pentru acest an", a declarat Valentin Ionescu, conform sursei menţionate.
Alte două dosare penale mai sunt pe rol în legătură cu City Insurance, respectiv o plângere la DNA legată de o favorizare a companiei de către fosta conducere a ASF şi una la DIICOT, depusă de acţionarii City faţă de cei care au gestionat afacerile din România ale companiei, potrivit Digi 24.
• ASF a sesizat DIICOT în ianuarie, privind activitatea de control a asigurărilor şi a pieţei de capital
În luna ianuarie a acestui an, Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat că a sesizat DIICOT cu privire la o serie de nereguli în cadrul ASF-ului în ceea ce priveşte activitatea de control în zona asigurărilor şi a pieţei de capital. Anterior, Economica.net relatase, citând surse avizate, despre suspiciunile noii conduceri a Autorităţii faţă de controalele realizate în anii trecuţi. În esenţă, se descoperiseră erori "ciudate" în atât în documente venite dinspre cele trei sectoare supravegheate cât şi în notele emise de Direcţia Juridică, cu suspiciunea că erorile fuseseră strecurate intenţionat, pentru a avantaja anumite firme supravegheate.
La începutul anului, Cristian Muntean, care s-a constituit în avertizor de integritate, a semnalat multiple nereguli majore la ASF, inclusiv în relaţia cu City Insurance, şi a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie în acest sens.
Amintim că, miercuri, conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară ASF nu s-a prezentat la audierile din Senat, unde a fost chemată să ofere Parlamentului primele explicaţii despre prăbuşirea City Insurance. Convocarea fusese făcută cu o zi în urmă, în Comisia economică a Senatului. Conform ASF, solicitarea Comisiei a fost prea din scurt, iar Autoritatea a solicitat prezentarea punctelor sale de vedere într-una din zilele săptămânii viitoare.
Miercuri, în şedinţa de Guvern a fost aprobată Ordonaţa de Urgenţă care prevede că toţi asiguraţii de la City Insurance vor fi despăgubiţi de Fondul de Garantare, în limita pragului maxim de 0,5 milioane lei de poliţă.
În luna iunie a acestui an, în urma unor controale care au scos în evidenţă nereguli grave, ASF a obligat compania să vină cu un plan de redresare pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care să acopere cerinţele de capital, iar City a intrat în administrarea specială a Fondului de Garantare a Asiguraţilor. Compania nu a venit cu banii necesari şi cu un plan de redresare adecvat, astfel încât, săptămâna trecută, Consiliul ASF a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii, constatarea stării de insolvenţă şi promovarea de către Autoritate a cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva companiei.
În primul trimestru al acestui an, City Insurance era pe primul loc în piaţa asigurărilor din ţara noastră, cu o pondere a primelor brute subscrise de 20,3% din total, fiind liderul pieţei RCA, cu o cotă de 45,6%. Compania avea circa trei milioane de clienţi.
1. 0,5 milioane per polita
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2021, 16:36)
Cred ca e vorba de 0,5 milioane per creditor de asigurare
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2021, 17:26)
Astia din clanul Nastase (ala care era insotit de alaiul PSD atunci cand mergea sa dea cu subsemnatul la DNA, ca vorba aia, hotii se sustin si se apara reciproc) au hotia si puscaria in sange. Nu pot trai fara ele.