Pariu pe leu şi în februarie

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 ianuarie 2010

Pariu pe leu şi în februarie

Oamenii de afaceri şi analiştii financiari estimează, pentru perioada următoare, o apreciere moderată a monedei naţionale

Pragul psihologic de 4 lei/euro ar putea crea dezechilibre macroeconomice

Moneda naţională a ajuns, ieri, la un maxim al ultimelor nouă luni faţă de moneda unică europeană, Banca Centrală afişând, un curs de referinţă de 4,1215 lei/euro.

Leul îşi va continua aprecierea faţă de euro şi în perioada următoare, consideră analiştii, care estimează, pentru luna februarie, o valoare a cursului de schimb între 4 - 4,1 lei/euro.

"Leul îşi va continua aprecierea faţă de euro şi în luna februarie, însă ar trebui să fie o apreciere moderată, pentru că, dacă se va ajunge la un nivel de 3,8 - 3,9 lei/euro, ar putea să cauzeze anumite probleme economiei naţionale", ne-a spus Nicolae Chidesciuc, economistul şef al ING.

Sfârşitul crizei politice, decizia Băncii Naţionale a Româmiei (BNR) de a reduce dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale (de la 8%, la 7,5%) şi trendul regional par să fie principalele explicaţii pentru întărirea monedei naţionale. Părerile sunt împărţite, unii oameni de afaceri consideră că ar fi vorba doar de speculaţii pe curs.

"Totuşi, o valoare a cursului de schimb între 4-4,1 lei/euro ar fi, încă, suportabilă pentru economie, însă nu trebuie omis şi impactul asupra mediului de afaceri, îndeosebi asupra exportatorilor", consideră Chidesciuc.

Oamenii de afaceri: "Cursul va rămâne între 4,1-4,3 lei/euro, avem garanţii din partea BNR"

Un leu din ce în ce mai puternic începe să le dea de gândit oamenilor de afaceri, care şi-ar dori, pentru perioada următoare, un curs de schimb stabil între 4,1-4,3 lei/euro.

Oamenii de afaceri consideră că acest interval al cursului de schimb este cel mai potrivit atât pentru exporturi, cât şi pentru importuri.

"Noi am primit garanţii din partea Băncii Naţionale şi, pentru perioada următoare, ne-ar avantaja un curs de schimb între 4,1 - 4,3 lei/euro cu oscilaţii de plus-minus 5%", ne-a spus Mihai Ionescu, secretatul general al Asociaţiei Naţionale a Importatorilor şi Exportatorilor din România (ANEIR).

Reprezentantul ANEIR consideră că valoarea actuală a cursului de schimb reflectă realitatea, piaţa valutară fiind, conform spuselor sale, dominată de valută comercială, nu de capital speculativ.

Mihai Ionescu atrage atenţia însă că, dacă leul îşi va continua aprecierea puternică faţă de euro, exporturile vor avea de suferit, în condiţiile în care, în decembrie 2009, au continuat un trend ascendent.

Secretarul general al ANEIR ne-a explicat: "În decembrie 2009 s-a înregistrat o premieră în ceea ce priveşte exporturile. Practic, a fost prima lună < cu plus > atât faţă de perioada similară din 2008, cât şi faţă de perioada similară din 2007. În decembrie 2009, exporturile s-au apreciat cu 26,7% faţă de luna decembrie 2008, şi cu 8,2% faţă de luna decembrie 2007".

În ceea ce priveşte anul curent, Mihai Ionescu atrage atenţia că, momentan, "nu avem garanţii" că am putea îndeplini obiectivul de creştere a exporturilor cu 3,3%. "Nu ştim dacă vor reuşi să îndeplinim acest obiectiv, să menţinem trendul pozitiv al exporturilor, în condiţiile în care sunt firme care, încă, pierd contracte din cauza crizei pe pieţele externe", a încheiat reprezentantul ANEIR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb