• Remeş, acuzat de şeful SNIF de dezastrul proiectului agricol "RomAg"98"
• Acum 9 ani, în calitate de ministru al finanţelor, a acordat garanţii guvernamentale unui proiect de irigaţii, care a păgubit bugetul statului cu 100 de milioane de dolari
De fiecare dată cum apare seceta, în ultimii ani, un subiect revine cu obstinaţie- afacerea RomAg"98.
Adică cel mai mare proiect româno-american de după 90, dar care prin modul în care a fost croit şi gestionat a fost transformat într-un mare dezastru financiar pentru bugetul României. Paguba totală-peste 100 de milioane de dolari. Bani plătiţi de la buget pentru că Ministerul Finanţelor a acordat, în 1998, garanţii guvernamentale pentru realizarea proiectului.
În acest an, subiectul RomAg"98 revine sub auspicii mult mai interesante, căci actorul care i-a acordat finanţarea în 1998 este astăzi chiar ministrul agriculturii.
Decebal Traian Remeş este cel care a acceptat în toamna anului 1998 acordarea unor garanţii guvernamentale în valoare de 80 de milioane de dolari, prin care urmau să fie achiziţionate printr-o firmă americană 95 de tractoare, 91 de combine şi 340 de sisteme de irigaţii. Toate făceau parte din programul agricol RomAg"98, prin care producătorii privaţi puteau cumpăra utilajele şi apoi urmau să le achite prin recoltă.
Programul fusese gândit să acopere şi să mecanizeze o suprafaţă de 55.000 de hectare, dar, ca să fie efiecient, Societatea de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) trebuia să încheie contracte comerciale cu producătorii agricoli pentru ca după valorificarea recoltelor să poată rambursa creditul de 80 de milioane de dolari, contractat la City Bank. Condiţia ca un producător să fi putut aplica la acest program era să aibă o suprafaţă compactă de 650 de hectare, ceea ce era o raritate aproape, la acel moment, din cauza procesului de fărâmiţare a proprietăţii.
Rezultatul?
Doar o cincime din suprafaţa planificată de 55.000 de hectare a beneficiat în vreun fel de utilajele americane. Ceea ce s-a tradus într-o pagubă uriaşă la buget, din cauza garanţiilor acordate de Decebal Traian Remeş şi Comitetul Interministerial de Garanţii, condus la acea vreme de Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană.
Căci, indiferent dacă SNIF recupera banii de la poducători sau nu, statul român se angajase să suporte rambursarea creditului. Controalele realizate de Ministerul Agriculturii şi Curtea de Conturi, în 2000 şi 2001, au scos la iveală numeroase nereguli în privinţa gestionării proiectului, dar nimeni nu a fost pus să plătească. Doar statul român.
În 2003, Guvernul Năstase aprobă trecerea creanţelor statului izvorâte din plata de la buget a creditelor contractate în cadrul programului la AVAB, care urma să recupereze măcar o parte din banii plătiţi prin vânzarea utilajelor. De atunci, nimeni nu ştie cât s-a mai recuperat din pagubă. După ce a blagoslovit proiectul cu garanţii ca ministru al finanţelor, astăzi Decebal Traian Remeş trebuie să gestioneze, ca ministru al agriculturii, pârjolul provocat de secetă...Şi îl schimbă pe şeful de la SNIF.
Numai că i acesta îi aruncă în faţă exact dezastrul proiectului RomAg"98...
Poate că acest proiect este şi explicaţia logică pentru care un finanţist ca Remeş a ajuns ministrul agriculturii...
1. fraciunea de la snif
(mesaj trimis de nu conteaza în data de 21.06.2007, 11:39)
este adevarat si corect ce scrieti si poate nu sa dezvaluit tot inca si deranjea pe uni