Parlamentul a adoptat legea alegerilor locale

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Politică / 19 martie 2004

Migraţia politică rămîne fără bariere

Deputaţii au adoptat ieri, cu o majoritate de voturi, forma finală a legii privind desfăşurarea alegerilor locale. Plenul Camerei Deputaţilor a respins toate cele 120 de amendamente depuse de opoziţie şi minorităţi, legea rămînînd în forma în care a ieşit din Comisia electorală. Parlamentarii PSD au apreciat că legea are meritul de a reprezenta un consens al tuturor partidelor politice, chiar dacă mai este perfectibilă.

Cele mai multe discuţii au stîrnit amendamentele depuse de deputaţii maghiari radicali, care au solicitat atît eliminarea pragului electoral, cît şi stabilirea unor condiţii mai puţin res-trictive pentru un partid al minorităţilor etnice în a prezenta liste cu candidaţi la alegerile locale. PSD şi PRM au votat împotriva acestor amendamente, pentru a nu permite maghiarilor radicali să cîştige şi mai mult capital politic.

PNL şi PD au propus o serie de amendamente pentru a garanta desfăşurarea corectă a alegerilor. Deputatul PD Emil Boc a cerut interzicerea angajării funcţionarilor publici în comisiile electorale pentru a-i proteja de presiunile primarilor şi consilierilor locali care candidează din nou. Deşi amendamentul a fost susţinut şi de PRM, acesta a fost respins de PSD şi UDMR. Un alt amendament al opoziţiei solicita ca toate urnele de vot să fie fabricate dintr-un material transparent, ca în toate ţările civilizate, iar fabricarea ştampilelor şi publicarea buletinelor de vot să fie atribuite în cadrul unei licitaţii publice desfăşurate la nivel naţional. Nici acest amendament al Alianţei nu s-a bucurat de asentimentul majorităţii parlamentare.

PRM, PD şi PNL au susţinut şi amendamente cu privire la interzicerea migraţiei politice a aleşilor locali. Democratul Emil Boc a argumentat în favoarea amendamentului său astfel: "Partidul aflat la putere şi-a dublat, din 2001 pînă în 2003, numărul primarilor, în vreme ce 80% din populaţie condamnă migraţia politică şi o consideră o practică imorală". Emil Boc a propus ca, în cazul în care un primar îşi schimbă partidul, să se organizeze noi alegeri, iar dacă primarul în funcţie le va pierde, va trebui să achite din propriul buzunar costul acestora. În replică, deputatul UDMR Marton Arpad a arătat că nu este de acord cu sancţionarea aleşilor locali, pentru că în multe cazuri aceştia sînt mai notorii decît partidul pentru care candidează. "Ce facem dacă partidul îşi schimbă radical doctrina şi alesul local nu se mai regăseşte în noua ideologie? Îl sancţionăm pentru o vină care nu îi aparţine?", s-a întrebat Marton Arpad de la tribuna Parlamentului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb