Parlamentul a avizat favorabil solicitarea preşedintelui privind referendumul anticorupţie

Ziarul BURSA #Politică / 14 februarie 2017

Plenul Parlamentului a avizat favorabil, ieri, solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis privind iniţierea unui referendum naţional cu privire la continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

În acest sens, Parlamentul a adoptat o hotărâre prin care avizează favorabil iniţierea de către preşedintele României a unui referendum naţional cu consultativ cu privire la continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice, cu recomandarea ca prin întrebarea formulată să se respecte Constituţia României, legea 3/2000 privind referendumul, deciziile CCR în materie şi recomandările codului de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneţia, potrivit Agerpres.

În hotărârea Parlamentului se precizează că, potrivit art. 90 şi 74 alin. 2, din Constituţia României, problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor. În hotărâre se face referire la Decizia Curţii Constituţionale a României 70/1999 potrivit căreia preşedintele nu poate iniţia un referendum cu caracter legislativ, precum şi la decizia CCR nr. 799/2011. Codul de bune practici ale Comisiei de la Veneţia prevede că textele supuse referendumului nu trebuie să contravină dreptului internaţional sau principiilor statutare ale Consiliului Europei, democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept.

Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat anterior un aviz pozitiv în unanimitate a solicitării preşedintelui Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis pe 24 ianuarie preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare prin care anunţa că a declanşat procedura privind organizarea unui referendum naţional cu privire la continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice. Parlamentul a avut termen 20 de zile pentru a da un aviz acestei solicitări. Avizul este consultativ.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. La referendum.intrebare nu este bine că să cumpăr drepturile litigioase ale palatului Cotroceni ? Că să îmi exprim indignarea lu mama care mă făcut prost.semnat președintele ROMÂNIEI

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb