Deputaţii au modificat, în această săptămînă, legea care reglementează regimul zonelor libere, încadrînd toate facilităţile acordate ca ajutor de stat conform normelor europene. Ajutorul de stat se va putea acorda doar pentru investiţiile realizate în baza contractelor comerciale încheiate, cu condiţia îndeplinirii criteriilor privind ajutorul de stat regional şi ajutorul de stat pentru IMM-uri. Pentru investiţiile realizate în zonele libere, operatorii, precum şi administratorii zonelor libere pot primi un ajutor de dezvoltare regională de 50% din costurile eligibile ale investiţiilor realizate de întreprinderile mari şi de 65% din costurile eligibile ale investiţiilor realizate de întreprinderile mici şi mijlocii.
Instituţia care va acorda ajutorul de stat va trebui să elaboreze schemele de acordare a ajutoarelor pentru operatorii din zonele libere şi le va trimite spre aprobare Parlamentului sau Guvernului. Legea interzice acordarea de ajutoare de natură fiscală pentru investitorii în zonele libere.
În cazul ajutoarelor de stat deja acordate şi care se derulează prin intermediul unor contracte de concesiune, acestea vor fi compatibilizate prin scheme aprobate de guvern. Potrivit unui amendament al Comisiei pentru industrii din Camera Deputaţilor, concesionarea şi închirierea terenurilor sau a construcţiilor din zonele libere se vor face prin licitaţie publică, iar prevederile contractelor vor putea fi modificate prin negociere directă.
Camera Deputaţilor va avea votul final în privinţa acestui proiect. Autorităţile de la Bucureşti au fost atenţionate de mai multe ori de oficialii UE că valoarea ajutoarelor de stat trebuie redusă, iar acordarea acestora să fie făcută conform normelor europene.