Parlamentul, convocat în sesiune extraordinară pentru legea reformării pensiilor speciale

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 4 august 2023

Parlamentul, convocat în sesiune extraordinară pentru legea reformării pensiilor speciale

Senatorii şi deputaţii vor fi nevoiţi să îşi întrerupă vacanţa săptămâna viitoare pentru a participa la o sesiune extraordinară a Parlamentului, care va fi convocată de majoritatea PSD-PNL, pentru a modifica textul legii pensiilor speciale cu obiecţiile ridicate de Curtea Constituţională a României.

"Îi solicit Ministrului Justiţiei ca până atunci să formuleze amendamentele contestate de Curte cu privire la pensiile de serviciu ale magistraţilor. Este absolut necesar ca această lege să intre în vigoare cât mai rapid astfel încât România să poată accesa banii europeni din PNRR. Nu ne permitem să pierdem fonduri europene din cauza pensiilor speciale!", a transmis, ieri, premierul Marcel Ciolacu.

Finalizarea reformei pensiilor speciale va duce la aprobarea de către Comisia Europeană a cererii nr. 3 de plată din PNRR, în valoare de peste 3 miliarde euro, bani ce vor intra în economia naţională, a precizat senatorul Paul Stănescu, secretar-general al PSD.

"Legea va fi modificată şi va fi pusă în acord cu observaţiile pe care Curtea Constituţională le-a făcut cu privire la pensiile magistraţilor, în urma sesizării ÎCCJ. Angajamentul pe care PSD l-a luat, împreună cu partenerii de guvernare, este pentru reforme reale, palpabile, nu mimate doar de dragul populismului. Istoria pensiilor speciale, care durează de prea mult timp, va fi încheiată de actuala coaliţie. (...) Trebuie reamintit că, tot în luna iunie, coaliţia de guvernare a eliminat şi pensiile speciale ale parlamentarilor, (...). Prin urmare, după finalizarea acestei reforme, peste 3 miliarde de euro care trebuie să ne revină din PNRR vor fi salvaţi şi vor intra în economia României", a declarat Paul Stănescu.

Amintim că, în urmă cu două zile, Curtea Constituţională a României a stabilit că anumite articole din legea pensiilor speciale sunt neconstituţionale, în urma controlului de constituţionalitate efectuat după sesizarea primită din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În esenţă, Curtea a constatat că diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiţiei, precum şi omisiunea reglementării unor dispoziţii tranzitorii efective în privinţa creşterii, pe de o parte, a ponderii vechimii efective în funcţie, şi, pe de altă parte, a vârstei de pensionare necesare acordării pensiei de serviciu afectează componenta funcţională/instituţională a principiului independenţei justiţiei în substanţa sa. De asemenea, actul normativ încalcă exigenţele de calitate a legii prin lipsa unor reglementări tranzitorii clare, precise şi previzibile cu privire la actualizarea pensiilor de serviciu şi la eliminarea creşterii cu 1% a valorii de 80%, care se aplică asupra bazei calcul a pensiei de serviciu pentru fiecare an care depăşeşte vechimea standard de 25 de ani.

Curtea a mai reţinut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. "Securitatea juridică cere şi impune o protecţie a garanţiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare", a explicat CCR.

Curtea a mai observat că "partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face obiectul unei impozitări distincte faţă de partea sa contributivă condiţionat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincţie".

"Legea criticată introduce o astfel de impozitare, însă nu stabileşte cu claritate baza de impunere, ceea ce este contrar exigenţelor de calitate a legii. Curtea a mai reţinut că impozitarea nu poate avea un caracter sancţionator, pentru că se ajunge practic la o regândire şi restructurare indirectă a însăşi bazei de calcul a pensiei de serviciu", arată CCR.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Bălării parlamentare prosti rupți de impozite!

    e o tampenie asta cu impozitarea. trebuie eliminate pensiile speciale si o lege unitara dupa contributie la fel pt toata lumea. n-am inteles , specialii au avut salarii? da au avut. pai asa si pensie dupa salariu si contributie, ca in ziua de azi chiar poti sa contribui in plus la casa de pensii dc vrei mai multi ani sau pensie mai mare.

    unii platesc si altii huzuresc sau cum? 

    1. cine ai vrea sa le elimine , ei care si le-au facut ?

      Au avut salarii. Iar la unii din ei (majoritatea?), pensia s-a calculat după ultimele salarii. Perfect legal, nu văd nimic în neregulă cu asta. Eu cred că trebuie să muncim noi mai mult, să-i susținem și să nu ne mai plângem așa de mult.

      O mică adăugire: ca prin minune, ultimele salarii întodeauna au fost foarte foarte mari. Așa de productivi au fost specialii în ultimele zile de muncă încât șefii lor au fost nevoiți să le mărească salariile de zeci de ori.

    Daca tot eliminati facilitatile fiscale la categorii profesionale care chiar muncesc, de ce nu aduceti contributia "specialilor" la nivelul care sa asigure pensiile pe care vreti sa le platiti (mita din banii contribuabililor) pentru dosare uitate si pedepse cu suspendare? Ce contributii platesc astazi specialii nu se cheama facilitate ?

    Cred ca de fiecare data cand veniti cu o aprobare de lege care afecteaza pensiile speciale va consultati cu pensionarii speciali de la CCR, ca sa fie neconstitutionala. Daca n-ar fi asa, singura explicatie e ca sunteti prosti. 

    1. Si ticalosi!

      EXACT eliminat facilitatile la toata lumea. sau cum , vrem egalitate, dar nu pt catei?

      Exact! Fără pensii speciale de jdemii de euro calculate din ultimul salariu (mărit de domnul colonel care apoi primește parandărăt în fiecare lună pe o perioadă de x ani) și fără IT-iști scutiți de taxe.

    Dupa cum era previzibil, prin decizia de neconstituţionalitate a legii privind eliminarea pensiilor speciale si trecerea lor pe contributivitate, Curtea Constituţională a României (CCR), acest "cimitir al elefantilor" a demonstrat încă odată că este o institutie puternic politizată care prin actiuni anacronice a sabotat constant toate încercările de modernizare a societătii românesti. Asadar, „specialii României” își conservă privilegiile și îi vor sfida în continuare pe românii obișnuiți care, după o viață de muncă si contributii pentru asigurari sociale (pensie), au niste pensii de mizerie.

    Pe de altă parte, duplicitatea coalitiei de guvernare PSD-PNL este evidentă când se pronuntă categoric pentru eliminarea pensiilor speciale, fără să facă acelasi lucru cu pensiile speciale ale primarilor care au fost introduse prin Codul Administrativ în timpul guvernului Dăncilă în anul 2019. Chiar dacă pensiile speciale ale primarilor nu au intrat niciodată în plată, legea fiind prorogată pe termen limitat, urmând ca după expirarea termenului de amânare să producă efecte. De aceea si in acest caz este nevoie de abrogarea legii in parlament.

    Asadar, proiectul de lege care se referă la pensiile speciale ale magistraţilor, militarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului curţii de conturi, aeronautic, se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia CCR din 2 august, 2023. De altfel, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că, săptămâna viitoare, va convoca Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecțiile CCR, prilej cu care ar trebui eliminate inclusiv pensiile speciale pentru alesii locali.  

    1. Dumneavoastă nu înțelegeți că TOȚI vor eliminarea pensiilor speciale dar nu-i lasă ceilalți. Pe actualii nu-i lasă CCR. Pe USR nu-i lăsa PNL. Pe AUR nu-i vor lăsa alți. Și așa mai departe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb