Parlamentul European a adoptat rezerva pentru stabilitatea pieţei CO2

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 iulie 2015

Parlamentul European (PE) a aprobat ieri, la Strasbourg, reforma mecanismului Uniunii Europene de tranzacţionare a certificatelor pentru emisiile de gaze cu efect de seră (ETS), ce fusese agreată informal cu preşedinţia letonă a Consiliului UE, potrivit unui comunicat de presă al PE. Reforma are ca scop reducerea surplusului de credite de carbon disponibile pentru tranzacţionare pentru a sprijini preţul drepturilor de emisie. Mecanismul va intra în vigoare în 2019.

Noua lege creează un sistem care va lua automat de pe piaţă o parte din certificatele ETS şi le va pune într-o rezervă dacă surplusul va depăşi un anumit prag. În caz contrar, certificatele vor putea fi readuse pe piaţă. Surplusul de certificate, care s-a adunat în sistem din 2009, este estimat la peste 2 miliarde.

"Rezerva pentru stabilitatea pieţei (MSR) este un instrument eficient, orientat spre piaţă, care va stabiliza sistemul ETS, salvând astfel pilonul principal al durabilităţii şi politicii de mediu în UE. MSR este o piesă importantă care ajută preţurile CO2 să contribuie la inovaţie în domeniul eficienţei energetice. Această reformă pune Europa pe drumul cel bun pentru atingerea obiectivului său ambiţios de avea cu 40% mai puţine emisii de carbon până în 2030", a spus eurodeputatul belgian Ivo Belet (PPE), raportorul pentru acest dosar. Textul negociat cu Consiliul UE a fost aprobat cu 495 voturi pentru, 158 contra şi 49 de abţineri.

Ivo Belet a mai spus: "Pentru industriile care utilizează multă energie (oţel, produse chimice, sticlă etc.), atingerea unui nivel mai mic de emisii CO2 este o sarcină grea care necesită investiţii importante. Trebuie să asigurăm suficiente garanţii acestor companii pentru a preveni delocalizarea fabricilor lor către ţări din afara UE care au politici mai puţin stringente privind mediul. Acesta va fi un element important în etapa următoare a reformei ETS pe care Comisia Europeană o va prezenta săptămâna viitoare".

Conform acordului, citat de Agerpres, certificatele retrase (900 milioane de certificate retrase de pe piaţă cel puţin până în 2019) vor fi plasate în rezervă. Certificatele care vor rămâne nealocate până la sfârşitul perioadei actuale de tranzacţionare (2020) vor putea fi, de asemenea, puse în rezervă, cu condiţia unei revizuiri de ansamblu a directivei ETS, ce urmează a fi propusă de Comisia Europeană în acest an.

Rezerva pentru stabilitatea pieţei CO2 va începe să opereze mai devreme decât a fost prevăzut iniţial, la 1 ianuarie 2019, în loc de 2012 cum fusese propus de Comisia Europeană.

Înainte de a intra în vigoare, legislaţia trebuie să fie aprobată de Consiliul UE, în luna septembrie.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb