Parlamentul European cere embargo total şi imediat pe importurile de petrol, cărbune şi gaze din Rusia

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 aprilie 2022

Parlamentul European cere embargo total şi imediat pe importurile de petrol, cărbune şi gaze din Rusia

Parlamentul European a solicitat, ieri, printr-o rezoluţie, impunerea unui "embargo total şi imediat asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear şi gaze din Rusia".

Rezoluţia, care nu are caracter obligatoriu, a fost adoptată cu 513 voturi "pentru", 22 voturi "împotrivă" şi 19 abţineri.

"Acesta este un moment foarte important şi un pas semnificativ", a declarat, după votul rezoluţiei, preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, adăugând: "Poziţia noastră este clară şi transmite cele mai puternice mesaje de sprijin celor din prima linie".

Parlamentul European a transmis, printr-un comunicat, că această rezoluţie trebuie însoţită de un plan de asigurare a securităţii în domeniul aprovizionării cu energie a UE, precum şi de o strategie de "retragere a sancţiunilor în cazul în care Rusia ia măsuri pentru restabilirea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, şi totodată îşi retrage în totalitate trupele de pe teritoriul ţării vecine".

Amintim că Executivul de la Bruxelles (Comisia Europeană) le-a propus celor 27 de state din UE să extindă sancţiunile prin oprirea achiziţiilor de cărbune rusesc, care reprezintă 45% din totalul importurilor de cărbune ale UE, şi prin închiderea porturilor europene pentru navele ruseşti.

Reprezentanţii statelor membre ale Uniunii Europene (UE) discutau, ieri, pe marginea embargoului privind importurile de cărbune din Rusia, care ar urma să intre complet în vigoare de la mijlocul lunii august, cu o lună mai târziu decât se preconiza iniţial, ca urmare a presiunilor Germaniei pentru amânarea unei astfel de măsuri, conform unei surse citate de Reuters.

Până la închiderea ediţiei nu au fost făcute declaraţii în această privinţă.

Mai multe state europene au discutat cu furnizorii americani de gaze o posibilă creştere a livrărilor

Cel puţin 12 directori ai unor companii americane active în sectorul gazelor de şist s-au întâlnit miercuri cu oficiali ai unor state europene pentru a discuta extinderea livrărilor de gaze spre Europa pe fondul eforturilor destinate înlocuirii importurilor din Rusia, transmite Reuters, conform Agerpres.

Directorii de companii s-au întâlnit la Houston (Texas) cu miniştrii Afacerilor Externe, miniştrii Economiei şi clienţi comerciali care vor să îşi reducă importurile de petrol, gaze naturale şi gaze lichefiate din Rusia, după invadarea Ucrainei. Comisia Europeană intenţionează să îşi reducă dependenţa de gazele naturale ruseşti cu două treimi în acest an.

Delegaţii din Letonia, Estonia, împreună cu diplomaţi din Bulgaria, Estonia, Franţa, Germania, Ungaria, Letonia şi Marea Britanie au efectuat o vizită la terminalul de export de gaze lichefiate Golden Pass din Sabine Pass, Texas, iar ulterior s-au întâlnit la Houston cu producătorii americani de gaze de şist, a anunţat Fred Hutchison, director general al asociaţiei de profil LNG Allies.

Printre companiile americane care au luat parte la discuţii se numără Chesapeake Energy, Coterra Energy, EOG Resources şi EQT Corp, a precizat Fred Hutchison.

"Situaţia în Europa este destul de precară. Toate ţările dependente de gazele naturale ruseşti, sunt angajate să reducă această dependenţă şi în unele cazuri să o reducă complet", a spus Fred Hutchison.

Însă construcţia unor noi capacităţi pentru gaze lichefiate durează mai mulţi ani şi noi cantităţi suplimentare nu vor fi disponibile până la mijlocul deceniului. "Provocările la adresa capacităţilor în 2022 sunt mari, dar oportunităţile pentru anii următori sunt excelente", a apreciat Fred Hutchison.

Nevoia unor noi facilităţi de gaze lichefiate a fost evidenţiată şi de directorul general al Pioneer Natural Resources, Scott Sheffield, cu prilejul unei audieri în Congresul SUA. Scott Sheffield a îndemnat Congresul să sprijine construcţia de noi facilităţi de lichefiere a gazelor în SUA. "Trebuie să construim noi facilităţi de gaze lichefiate în nord-est", a spus Sheffield.

Surse: Statele membre AIE recurg la rezervele strategice de petrol pentru calmarea preţurilor

Statele membre ale Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE) au decis să elibereze 60 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice, spun surse citate de Reuters.

Cantitatea va fi completată de SUA, ca parte a angajamentului de săptămâna trecută al Washingtonului de a elibera 180 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice ale SUA, pe parcursul următoarelor luni, conform Agerpres.

Deciziile sunt menite să reducă preţul ţiţeiului şi să atenueze temerile privind aprovizionarea.

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna iunie a scăzut cu 0,3% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 100,73 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în mai a urcat cu 0,01%, la 96,24 dolari barilul la ora locală 11.13.

Bursa din Moscova îşi continuă avansul

Indicele major al Bursei din Moscova (MOEX) a urcat şi ieri, înregistrând un plus de 0,8% la ora locală 18.26, la 2.631,34 puncte, iar indicele RTS - cu 5,4%, la 1.090,36.

Acţiunile companiei petroliere Lukoil PJSC au urcat cu 0,3% la ora 18.27, până la 5.280 ruble, cele ale grupului petrolier Rosneft - cu 1%, la 409 ruble. Titlurile gigantului gazelor Gazprom PJSC au câştigat 2%, ajungând la 244,50 ruble.

Acţiunile Sberbank - cea mai mare bancă din Rusia - s-au apreciat cu 3,8% la ora 18.29, ajungând la 146,94 ruble, cele ale VTB Bank - cu 3,2%, la 0,023 ruble.

Preţul gazelor cu livrare în luna mai atingea 103,70 euro pentru un Megawatt-oră la Bursa din Amsterdam, ieri la ora 18.20, faţă de 105,50 euro la deschiderea şedinţei bursiere.

------------------------------

Preţul grâului cu livrare în luna mai a scăzut cu 0,9% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 11.15, la 10,28 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în iulie era în declin cu 0,2%, la 7,45 dolari/ buşel.

Aproximativ 1.100 de vagoane de tren încărcate cu cereale sunt blocate în vestul Ucrainei, în apropiere de principalul punct de tranzit feroviar de la graniţa cu Polonia, incapabile să îşi transporte încărcătura peste hotare, transmite Reuters.

Acestea sunt doar o parte dintre cele 24.190 de vagoane de tren încărcate cu diferite mărfuri destinate exportului, precum uleiuri vegetale, minereu de fier, metale, produse chimice şi cărbune, care aşteptau marţi să treacă graniţa de vest a Ucrainei, potrivit datelor companiei feroviare de stat Ukrzaliznytsia, informează Agerpres.

------------------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în iunie a crescut cu 0,7%, la 1.936,80 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 11.14, cea spot - cu 0,3%, la 1.930,47 dolari/uncie.

------------------------------

Euro a urcat cu 0,04% faţă de moneda SUA, ajungând la 1,09 dolari ieri, la ora 18.34 (ora României), valoare care se apropie tot mai mult de cursul minim al ultimilor doi ani, consemnat luna trecută: 1,0806 dolari.

------------------------------

O ieşire a UniCredit de pe piaţa din Rusia nu poate şi nu trebuie să se facă peste noapte, potrivit conducerii băncii italiene. UniCredit, una dintre băncile europene cu cea mai mare expunere pe Rusia, finalizează în prezent o evaluare internă a impactului eventualei retrageri.

------------------------------

Finlanda va investi până la 850 de milioane de euro pentru a se asigura că-şi îndeplineşte necesarul de energie şi pentru a accelera eliminarea dependenţei de livrările ruseşti, a anunţat ieri Guvernul de la Helsinki, transmite Reuters, conform Agerpres.

Finlanda, care anterior investise în reactoare nucleare, este deja mai puţin dependentă de energia din Rusia decât multe alte ţări din Europa, dar autorităţile vor să reducă şi ultimele legături.

În 2019, importurile de petrol au reprezentat 22% din consumul total de energie al Finlandei, cărbunele 7%, iar gazele doar 5%, arată datele publicate de Institutul de Statistică.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Sunt prea multe state cu greutate in UE care importa masiv gaze, carbune, petrol, etc. din Rusia.

    1. deocamdata

      Rusia va ajunge sa isi cunoasca propriile limite.

      Regele e gol...  

    solicit embargou imediat si pe combustibil nuclear provenit din Rusia !

    E clar acum pentru toată lumea, sper.

    Jocurile sunt făcute. In razboiul indirect dintre americani si rusi, UE este marea perdanta, cel puțin pe termen scurt, iar tragedia din Ucraina va continua pe termen nedefinit. 

    Și situația de loser a UE se întâmplă în ovațiile marii majorități.  

    Falia dintre civilizațiile Vest și Est s-a dus pe copca. Ar fi bine dacă s-ar crea un nou ocean intre cele doua:)), ca spațiu tampon.  

    Orwell cu a lui carte 1984 ar trebui sa devină lectura obligatorie, lumea distopica imaginata de el căpătând treptat contur.

    Am citit ca Alain Delon, pentru a fi sigur ca nu va apuca o astfel de lume, a ales eutanasia. Sinistra alegere. 

    Parlamentul ue e o adunatura de looseri care iau 18000 de euro pe luna dandu si cu parerea! Oricum parerea lor nu conteaza

    Cand ai leafa asta putin iti pasa cat costa curentul, gazele, benzina.. acum hai sa ne punem toti streangul de gat sa fim solidari! Sa te nenorocesti singur doar ca sa i nenorocesti si pe altii e o tampenie uriasa. In cateva luni vine criza si o sa fim toti vai de mama noastra, dar solidari!  

    1. Avem si varianta sa invatam rusa si sa asteptam binefacerile imperiului rus.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb