Parlamentul European ne-a dat ultimul avertisment

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Politică / 12 martie 2004

Parlamentarii europeni au votat, ieri, Raportul de ţară al Comisiei de Politică Externă, redactat de baroana Emma Nicholson. Cu 374 de voturi pentru, 10 împotrivă şi 29 de abţineri, Parlamentul atrage atenţia guvernului că trebuie să lupte cu nivelul înalt al corupţiei, să asigure independenţa justiţiei, să garanteze independenţa mass-media şi să oprească abuzurile poliţiştilor. Recomandarea către Comisia Europeană de a "reorienta strategia de aderare pentru România", afost aprobată de parlamentari, dar cu păstrarea datei de ade-rare - ianuarie 2007. Această reorientare presupune acordarea unei atenţii sporite respectării criteriilor politice de aderare: drepturile omului, principiile statului de drept, implementarea acquis-ului comunitar, în special în domeniul jutiţiei şi al afacerilor interne. Parlamentul a solicitat Comisiei Europene să analizeze condiţiile de lucru ale jurnaliştilor şi a solicitat Guvernului român să îi pedepsească pe cei responsabili de molestarea ziariştilor.

Comisia Europeană urmează ca, în baza amendamentelor votate de Parlament, să prezinte pe 24 aprilie un nou raport pentru România.

Guvernul, mulţumit de raport

Deşi parlamentarii europeni au votat amendamentele în care atrag atenţia asupra corupţiei generalizate şi a intervenţiilor politicului în justiţie, premierul Adrian Năstase consideră că votul de la Bruxelles este încurajator. "Votul de astăzi (n.r. - ieri) infirmă viziunea pesimistă a unora din ţară şi reflectă dezbaterile mult mai echilibrate despre progresele făcute de România", a comentat, ieri, imediat după votul din Parlamentul European, Adrian Năstase. Domnia sa a arătat că textul adoptat de Comisia de Externe a fost amendat de plenul Parlamentului, fiind eliminat din textul raportului amendamentul care critica guvernul pentru inducerea în eroare intenţionată a Comisiei Europene. Adrian Năstase consideră că tonul parlamentarilor s-a îmblînzit după ce s-a apelat la lobby-ul efectuat de guvernanţi şi parlamentari la Bruxelles şi, mai ales, după ce el a prezentat oficialilor europeni o nouă listă cu angajamente prioritare ale guvernului.

Premierul a omis să spună că parlamentarii au adoptat un nou capitol, care pune în pericol îndeplinirea criteriilor politice. Amendamentul conţine îngrijorarea că legea partidelor politice restricţionează accesul în Parlament al partidelor mici şi regionale. Adrian Năstase a arătat că guvernul a reacţionat prompt la semnalele europene, anunţînd că Executivul a dezbătut deja pachetul de legi privind adopţiile internaţionale şi îi va informa săptămînal pe parlamentarii europeni asupra progreselor realizate de noul guvern în domeniile sensibile.

Jonathan Scheele, şeful Delegaţiei Comisiei Europene din România: "Acest moment are semnificaţia unui duş rece, pe care sînt sigur că Guvernul l-a înţeles foarte bine. Raportul demonstrează că europenii sînt îngrijoraţi cu privire la capacitatea României de a face eforturile necesare pentru ca ţinta noastră comună, de aderare în 2007, să fie atinsă".

Mark Percival, preşedintele organizaţiei civile Romanian Think Tank, consideră că raportul adoptat de Parlamentul European reprezintă ultimul avertisment pe care îl primeşte România. "Guvernul ar trebui să ia lucrurile mai în serios, iar reformele nu trebuie să fie doar cosmetice", ne-a declarat Mark Percival. Domnia sa consideră că, deşi amendamentul Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului European privind datoriile societăţilor de media nu a fost prezentat, nu înseamnă că Guvernul nu trebuie să se concentreze pe găsirea unei soluţii la această problemă.

Teodor Meleşcanu, vicepreşedintele PNL, a afirmat, într-o conferinţă de presă: "Integrarea este departe de a fi o certitudine", adăugînd: "Vinovat pentru această situaţie este guvernul Năstase, care i-a minţit sistematic pe oficialii europeni şi a încălcat cu cinism angajamentele internaţionale". Partidul Naţional Liberal interpretează votul Parlamentului European drept un semnal de alarmă pentru aderarea la Uniunea Europeană, programată pentru 2007. PNL crede că, în cazul în care se va ajunge oficial la o abordare separată a Bulgariei în drumul către UE, ţara noastră ar putea pierde un sprijin financiar de pînă la 20 miliarde de euro.

Preşedintele democrat Traian Băsescu a declarat că raportul adoptat de Parlamentul European reprezintă o moţiune de cenzură europeană adresată actualului Guvern. În opinia sa, România riscă să fie decuplată de Bulgaria, deoarece "Bulgaria mai are doar 4 capitole de negociat, în comparaţie cu cele 8 ale României".

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb