Parlamentarii europeni au votat, ieri, Raportul de ţară al Comisiei de Politică Externă, redactat de baroana Emma Nicholson. Cu 374 de voturi pentru, 10 împotrivă şi 29 de abţineri, Parlamentul atrage atenţia guvernului că trebuie să lupte cu nivelul înalt al corupţiei, să asigure independenţa justiţiei, să garanteze independenţa mass-media şi să oprească abuzurile poliţiştilor. Recomandarea către Comisia Europeană de a "reorienta strategia de aderare pentru România", afost aprobată de parlamentari, dar cu păstrarea datei de ade-rare - ianuarie 2007. Această reorientare presupune acordarea unei atenţii sporite respectării criteriilor politice de aderare: drepturile omului, principiile statului de drept, implementarea acquis-ului comunitar, în special în domeniul jutiţiei şi al afacerilor interne. Parlamentul a solicitat Comisiei Europene să analizeze condiţiile de lucru ale jurnaliştilor şi a solicitat Guvernului român să îi pedepsească pe cei responsabili de molestarea ziariştilor.
Comisia Europeană urmează ca, în baza amendamentelor votate de Parlament, să prezinte pe 24 aprilie un nou raport pentru România.
• Guvernul, mulţumit de raport
Deşi parlamentarii europeni au votat amendamentele în care atrag atenţia asupra corupţiei generalizate şi a intervenţiilor politicului în justiţie, premierul Adrian Năstase consideră că votul de la Bruxelles este încurajator. "Votul de astăzi (n.r. - ieri) infirmă viziunea pesimistă a unora din ţară şi reflectă dezbaterile mult mai echilibrate despre progresele făcute de România", a comentat, ieri, imediat după votul din Parlamentul European, Adrian Năstase. Domnia sa a arătat că textul adoptat de Comisia de Externe a fost amendat de plenul Parlamentului, fiind eliminat din textul raportului amendamentul care critica guvernul pentru inducerea în eroare intenţionată a Comisiei Europene. Adrian Năstase consideră că tonul parlamentarilor s-a îmblînzit după ce s-a apelat la lobby-ul efectuat de guvernanţi şi parlamentari la Bruxelles şi, mai ales, după ce el a prezentat oficialilor europeni o nouă listă cu angajamente prioritare ale guvernului.
Premierul a omis să spună că parlamentarii au adoptat un nou capitol, care pune în pericol îndeplinirea criteriilor politice. Amendamentul conţine îngrijorarea că legea partidelor politice restricţionează accesul în Parlament al partidelor mici şi regionale. Adrian Năstase a arătat că guvernul a reacţionat prompt la semnalele europene, anunţînd că Executivul a dezbătut deja pachetul de legi privind adopţiile internaţionale şi îi va informa săptămînal pe parlamentarii europeni asupra progreselor realizate de noul guvern în domeniile sensibile.