Parlamentul European se reuneşte în sesiune plenară la Strasbourg, unde va vota aprobarea lui Lucian Romaşcanu, nominalizat de guvernul român pentru un mandat la Curtea de Conturi Europeană (CCE), după ce Comisia pentru control bugetar a Parlamentului European (CONT) a emis un aviz pozitiv în urma audierii din 18 martie, transmite Agerpres, care afimă următoarele.
Avizul Parlamentului European este consultativ, iar Consiliul UE adoptă lista membrilor CCE după consultarea legislativului european, în conformitate cu propunerile fiecărui stat membru. În timpul audierii în comisia CONT, Romaşcanu a răspuns întrebărilor privind competenţele sale în raport cu cerinţele articolului 286 alineatul (1) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, care prevede că membrii CCE trebuie să aibă o calificare deosebită în domeniul controlului financiar extern şi să ofere garanţii de independenţă.
În cadrul sesiunii, care se încheie pe 3 aprilie, eurodeputaţii vor analiza rezultatele reuniunii Consiliului European din 20 martie, într-o dezbatere cu preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, şi cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Un alt subiect major este dezbaterea cu şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, despre obiectivele politicii externe, de apărare şi de securitate comune ale UE pentru 2025, urmată de un vot.
Marţi, eurodeputaţii vor evalua planurile de îmbunătăţire a siguranţei şi pregătirii UE, iar reprezentanţii Comisiei Europene vor prezenta strategia de securitate internă şi vor discuta cele mai recente propuneri pentru gestionarea situaţiilor de criză, potrivit sursei citate.
Miercuri după-amiază, Parlamentul European va dezbate alături de Consiliul UE şi Comisia Europeană probleme legate de discriminarea împotriva romilor şi protecţia drepturilor fundamentale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2025, 17:38)
UE se desprinde total si de SUA. Se ia in considerare oprirea relatiilor comerciale cu SUA daca Trump isi continua ideile nastrujnice si pozitionarea Europei ca parte a unor noi intelegeri cu China si India ca si cele deja realizate cu Mercosur .Nu avem nevoie nici de masinile americane si nici de produsele lor agricole .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2025, 21:20)
P asta ai scris o singur, sau te a mai ajutat cineva?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2025, 21:21)
Experta Kaja Kallas va impune niste sanctiuni dure Rusiei
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2025, 21:22)
Antonio Costa, Ursula, Kaja, ce trist e viitorul...