Parlamentul respinge referendumul iniţiat de Traian Băsescu

Ziarul BURSA #Politică / 19 iunie 2013

Parlamentul respinge referendumul iniţiat de Traian Băsescu

Senatul şi Camera Deputaţilor au respins, ieri, cu 191 voturi "pentru", 123 de voturi "împotrivă" şi 69 de abţineri, hotărârea care avizează favorabil solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi.

Senatorul PNL Puiu Haşotti a precizat că solicitarea preşedintelui nu a trecut. Liderul grupului PDL, Mircea Toader, a contestat votul şi a cerut un vot uninominal.

La rândul său, deputatul PDL Ioan Oltean a declarat că prin votul dat de Parlament s-a respins avizul favorabil al Comisiei juridice la solicitarea preşedintelui de a organiza referendum, dar nu s-a răspuns solicitării şefului statului.

"Prin acest vot s-a respins avizul favorabil al Comisiei juridice. Prin acest vot nu avem niciun răspuns, nici favorabil, nici nefavorabil", a spus Oltean.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a precizat, în plen, că Parlamentul şi-a îndeplinit procedura în privinţa solicitării lui Traian Băsescu referitoare la un nou referendum, în timp ce PDL a susţinut că Parlamentul nu are o hotărâre privind cererea preşedintelui.

Liderul senatorilor PDL Cristian Rădulescu a spus că Parlamentul nu are o hotărâre "într-un fel sau altul" pe solicitarea preşedintelui la referendum.

"Noi suntem obligaţi să avem un text de lege la ce zice preşedintele. Hotărârea nu există. Suntem în afara legii", a spus Rădulescu.

Valeriu Zgonea a precizat, însă, că procedura Parlamentului a fost îndeplinită şi obligaţia preşedintelui este să aştepte 20 de zile.

"Parlamentul are şi alte opţiuni, dacă vrea le pune în aplicare, dacă nu vrea, nu le pune. Nu este obligat. Parlamentul şi-a îndeplinit procedura", a spus Zgonea.

În timpul dezbaterilor, reprezentanţii puterii au criticat această solicitare a preşedintelui Traian Băsescu privind un nou referendum referitor la Parlamentul unicameral cu maximum 300 de parlamentari, în timp ce parlamentarii PDL au susţinut-o.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a susţinut, de la tribună, că demersul preşedintelui este "unul pur de câştig de capital politic" şi a spus că ar trebui respins.

"Noi, liberalii, cred că ar trebui să avem curajul să spunem: < Nu, domnule Băsescu, Parlamentul trebuie să fie dimensionat ca în orice ţară civilizată europeană de dimensiune medie în raport cu populaţia, nu cât vreţi dumneavoastră în mod artificial - 300 >", a spus Tăriceanu.

El a arătat că "Parlamentul nu se numără cu suta".

"De ce 300 şi nu 200, de ce 200 şi nu o sută, poate mai bine Parlament cu zero membri? E mult mai simplu, n-ar mai exista dezbateri între majoritate şi minoritate. (...) Avem o problemă serioasă de înţelegere a democraţiei cu actualul preşedinte", a spus Călin Popescu Tăriceanu.

"Dacă punem problema banilor, care mi se pare jenantă, penibilă, nu avem de-a face aici decât cu un demers demagogic şi populist", a mai spus Tăriceanu care a arătat că este o dovadă de desconsiderare solicitarea de a se organiza un referendum cu o săptămână înaintea referendumului de revizuire a Constituţiei.

Grupurile PSD, "surprinse" de votul PNL la referendum: în USL s-a convenit vot pentru hotărâre

Grupurile PSD şi UNPR "îşi exprimă surprinderea" faţă de decizia parlamentarilor PNL şi PC de a vota împotriva proiectului de hotărâre privind referendumul, menţionând că decizia liberalilor şi conservatorilor vine după ce în USL s-a convenit în favoarea unui vot pentru adoptarea acestei hotărâri. Grupurile parlamentare PSD din Camera Deputaţilor şi Senat au transmis, marţi, sub semnătura celor doi lideri de grup, Marian Neacşu, respectiv Ilie Sârbu, un comunicat în care fac o serie de precizări "în legătură cu votul exprimat în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului din 18 iunie 2013 referitor la scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui referendum naţional".

"Grupurile PSD şi UNPR din Camera Deputaţilor şi Senat îşi exprimă surprinderea faţă de decizia colegilor din PNL şi PC de a vota împotriva proiectului de hotărâre privind avizul consultativ referitor la organizarea şi desfăşurarea unui referendum naţional la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu. Decizia grupurilor PNL şi PC vine după ce în cadrul Uniunii Social Liberale s-a convenit în favoarea unui vot pentru adoptarea acestei hotărâri", se arată în comunicat.

"Ne exprimăm speranţa ca pe viitor deciziile luate în cadrul Uniunii Social Liberale, să fie respectate în mod egal de către toţi partenerii de coaliţie şi reiterăm că grupurile PSD şi UNPR din cele două Camere îşi vor respecta toate angajamentele luate la nivelul USL", menţionează sursa citată.

În finalul comunicatului se arată că "Uniunea Social Liberală rămâne în continuare o construcţie politică solidă şi va rămâne unită, pentru că România are nevoie, în acest moment, de o USL puternică, de o majoritate stabilă şi de linişte pe scena politică".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De ce 300 si nu 200? te faci ca ploua dle Tariceanu? 300 pentru ca asa s-au pronuntat romanii; sau acum nu mai functioneaza regula majoritatii pe care o fluturati de cate ori va convine? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb