PARLAMENTUL S-A CONFORMAT DECIZIEI CURŢII CONSTITUŢIONALE Tăriceanu a rămas singur

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Politică / 14 iulie 2005

Senatorii şi deputaţii reuniţi ieri pentru a rediscuta articolele găsite neconstituţionale de Curtea Constituţională au hotărît în unanimitate, aşa cum îi sfătuise preşedintele cu o seară înainte, că deciziile Curţii Constituţionale nu pot fi puse la îndoială de nici un alt for. Felul în care s-a ajuns însă la această concluzie, bătăliile care s-au consumat între partidele parlamentare şi ipotezele prezentate de politicieni pentru soluţionarea crizei, au transformat scena politică într-o impunătoare masă de ping-pong. Iar mingea, care se mai poticnea de fileul găzduit de Parlament gravita între Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni. Politicienii, fie ei din Opoziţie sau de la Putere chemaţi, ieri, din vacanţă pentru a dezbate articolele neconforme cu Constituţia din pachetul privind proprietatea şi reforma din justiţie, se întrebau pe culoarele Parlamentului dacă vor fi, sau nu alegeri anticipate. Cu toţii şovăiau între decizia preşedintelui de a media un conflict, care i-ar fi putut lăsa fără scaunele de parlamentar şi opţiunea politică, care ar fi avut la rîndul său repercusiuni asupra deciziei cabinetului Tăriceanu.

De dimineaţă, comisiile reunite ale Parlamentului s-au întîlnit să dezbată din nou articolele care au stat, timp de aproape două săptămîni, drept pretext pentru declanşarea alegerilor anticipate. PNL şi PD, principalele partide ale coaliţiei guvernamentale care şi-a asumat răspunderea pe pachetele de legi, au votat împotriva modificărilor care aveau menirea să pună de acord prevederile unor articole cu recomandările Curţii Constituţionale. Mînaţi de dorinţa declanşării alegerilor anticipate, reprezentanţii PRM au votat şi ei cu Puterea, chiar dacă, în opinia lor, nici forma promovată de Guvern şi nici cea care a ieşit din Parlament în urma votului de ieri nu este conformă cu prevederile Constituţiei.

Articolele, ajustate în comisii cu ajutorul UDMR

Şovăiala premierului Tăriceanu, de după întîlnirea de la Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu şi şefii camerelor parlamentare, i-a debusolat pînă şi pe membrii partidului său care nu mai ştiau cum trebuie să voteze în Parlament. Pe de altă parte, reprezentanţii Partidului Democrat au stat ascunşi toată ziua, înţelegînd probabil că nu e bine să se identifice cu criza politică declanşată de la Cotroceni şi continuată la Palatul Victoria.

Reprezentanţii UDMR, supăraţi că premierul Tăriceanu şi-a anunţat demisia înainte să aibă o discuţie prealabilă cu ei, şi-au schimbat rapid optica cu care s-au afişat în Senat cu doar o zi înainte. Aşadar, UDMR a votat cot la cot cu senatorii şi deputaţii PSD şi PC. Raportul comisiilor reunite a trecut cu majoritate de voturi, iar multe din articolele problemă au fost eliminate. Momentul aşteptat de toată lumea a fost însă rezultatul votului din plen de care depindea demisia premierului Tăriceanu.

Zvonurile îl plasează pe Stolojan la Palatul Victoria

Între timp, partidele parlamentare s-au manifestat în cele mai ciudate feluri. Pesediştii au umplut mai toată ziua culoarele Camerei Deputaţilor. La bufet, pe scări, fericiţi că nu se mai punea problema alegerilor anticipate, cel puţin pentru moment, liderii PSD s-au văitat întruna de situaţia creată de Guvern şi de inundaţiile care au năpădit ţara. Partid model, susţinut şi de ex-preşedintele Ion Iliescu care a indus cu rapiditate ideea că demisia premierului nu este neapărat condiţionată de declanşarea unui nou scrutin electoral. În plan secund, dar nu departe de ochii presei, se aflau liderii PRM care bolboroseau împotriva tuturor, dar care ştiau una şi bună - anticipatele reprezintă o necesitate.

Votul în sine a adus, spre deosebire de cel din comisii, o singură surpriză. PNL şi PD s-au abţinut constant de la vot, motivînd, ulterior că nu au putut să se împotrivească deciziei Curţii Constituţionale. Finalul dezbaterii nu a mulţumit pe nimeni cu toate că raportul comisiilor, cu modificările aferente, a trecut cu un vot covîrşitor- 402.

Asta nu a împiedicat, însă, ca scenariile fabricate pe culoare să crească în proporţii. Cei mai mulţi parlamentari acreditau ideea că soluţia luată în consens ieri, nu face decît să avantajeze Guvernul care îşi va putea vedea în sfîrşit cu ochii pachetul de legi privind reforma justiţiei. Pe de altă parte, cu toţii consfinţeau că din tot tăvălugul creat, în care a fost implicată inutil şi Curtea Constituţională, cele mai prost a ieşit însuşi şeful Executivului care, practic, nu a mai înţeles dacă trebuie sau nu să îşi dea demisia. Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu a căzut din nou în picioare. Parlamentarii şuşoteau pe la colţuri că preşedintele a încercat tot timpul să se folosească de situaţia creată pentru a-l discredita pe premier, şi a-l înlocui cu Theodor Stolojan.

Chiar şi unii lideri importanţi ai PNL sînt de acord cu această din urmă ipoteză. Aşadar, premierul ar putea să rămînă cu demisia în mînă, în timp ce celelate partide îşi vor vedea în continuare de treabă. Ieri, însă nu s-a terminat povestea. Nici cea a anticipatelor şi nici cea a legii privind justiţia. Deşi anticipatele nu mai sînt o certitudine, înlocuirea lui Călin Popescu Tăriceanu de la Palatul Victoria reprezintă, pentru cei mai mulţi dintre politicieni, varianta cea mai verosimilă.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb