Plenul Parlamentului a aprobat, astăzi, propunerile legislative pentru crearea unui sistem unic la nivelul Uniunii Europene (UE) de supraveghere bancară.
Banca Centrală europeană (BCE) va supraveghea direct cele mai mari bănci din zona euro şi va avea, astfel, un cuvânt de spus în supravegherea celorlalte bănci.
Parlamentul îşi va da acordul final ulterior, pentru a permite organizarea unor discuţii cu BCE privind detaliile prevederilor referitoare la răspundere.
Deputaţii care au redactat aceste propuneri legislative au insistat asupra faptului că prevederile referitoare la răspundere trebuie să fie conforme cu puterile de supraveghere create sau transferate la nivelul UE.
În cuvântul adresat plenului ieri, Marianne Thyssen (PPE, BE), raportorul pentru textul care conferă BCE puteri de supraveghere bancară, a spus: "Mutarea unor puteri de la nivel naţional trebuie să fie dublată de asumarea răspunderii la nivelul UE".
Parlamentul a cerut modificări care privesc o mai mare asumare a răspunderii din partea supraveghetorului, inclusiv prin probarea de către Parlament a numirii Preşedintelui şi Vice-preşedintelui consiliului de Supraveghere, precum şi a concedierii lor, un rol mai puternic pentru parlamentele naţionale, inclusiv organizarea de audieri cu preşedintele şi membrii consiliului de supraveghere, precum şi cererea de răspunsuri scrise din partea supraveghetorului BCE, etc.