O lege controversată a presei urmează să intre în vigoare după aprobarea de către parlamentul Ucrainei ieri, transmite dpa, potrivit Agerpres.
Jurnaliştii ucraineni au criticat prerogativele extinse pe care legea le acordă Consiliului Naţional pentru Televiziune şi Radiodifuziune, format din opt membri.
Consiliul va putea nu doar să aplice amenzi, dar şi să blocheze mass-media online timp de 30 de zile fără o decizie judecătorească, în cazul unor încălcări repetate a regulilor. Interdicţiile permanente şi retragerea licenţelor vor continuă să fie posibile doar recurgând la instanţă. Cu toate acestea, justiţia din Ucraina nu este considerată independentă.
Membrii Consiliului sunt numiţi, în părţi egale, de preşedinte şi parlament.
"Odată cu adoptarea legii mass-media se pune în aplicare clauza privind armonizarea legislaţiei naţionale din sectorul audiovizual cu legislaţia europeană", a anunţat ieri Consiliul.
Această armonizare a fost una din cele şapte solicitări adresate Ucrainei după ce i s-a acordat statutul de ţară candidată la aderarea la UE.
Unul din motivele invocate pentru noua lege, care reglementează televiziunile, posturile de radio, presa scrisă şi cea online, a fost adaptarea acesteia la noile posibilităţi tehnice ale erei internetului.
Înaintea invaziei ruse, preşedintele Volodimir Zelenski a închis posturi de televiziune considerate pro-ruse şi a blocat site-urile de ştiri ocolind procedurile legale. După începerea războiului a fost limitată distribuţia canalelor de ştiri controlate de opozantul preşedintelui Zelenski, fostul şef de stat Petro Poroşenko.
Ucraina ocupă locul 106 din 180 în clasamentul ţărilor, care evaluează gradul de libertate al presei, realizat de organizaţia Reporteri fără Frontieră.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2022, 08:53)
si presa din romania si europa sustine o tara in care libertatea presei si libertatea de exprimare a cetatenilor este ingradita prin aceasta lege dictatoriala= pardon = " controversata"
rusia nu este buna = OK dar ucraina este mai buna ?
2 tari (mai mult din asia decit din europa) se razboiesc si pretul financiar este platit de europa .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2022, 09:50)
Foarte corect ... Ukraina este ca si Russia nici o diferenta...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2022, 10:02)
SUA si UE nu se mai dau cu capul de pereti ca este ingradita libertatea presei in Ucraina.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2022, 10:40)
...libertatea trompetelor rusesti din Ucraina...
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2022, 10:42)
MASURA DUBLA UE PT MODUL DE RESPECT A DREPT SI LIBERT OMULUI? SI DOAR LIBERT PRESEI E INGRADITA? CU ,,TRATAMENTUL" MINORITATILOR ETNICE CUM STAM?
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2022, 13:20)
Intrebi de Russia unde minoritatile sunt tratate ca cetateni de mana a doua si carne de tun pentru scaunul tatucului?