Partidul cu o televiziune în spate a devenit o modă în ţara noastră. Din această săptămână, în mod oficial, pe scena politică evoluează două partide care îşi pot muta lejer sediile centrale în studiourile Antenei 3 şi OTV.
Mica ruptură realizată în cadrul opoziţiei parlamentare, creată de sprijinul acordat de către Uniunea Social Liberală actualului Primar General al Capitalei, Sorin Oprescu, poate duce către o alianţă cu mare audienţă TV. Partidul Conservator a făcut deja un prim pas în spate după ce a anunţat că va avea candidaţi proprii la alegerile locale şi având în vedere trecutul nu foarte îndepărtat, o ruptură definitivă de USL nu este tocmai imposibilă.
Când Partidul Conservator anunţa în mod oficial că va susţine candidatura lui Cristian Popescu Piedone la primăria Bucureştiului, la sediul OTV se deschidea şampania, dar din cu totul alt motiv: Curtea de Apel Bucureşti admitea cererea de înfiinţare a Partidului Poporului - Dan Diaconescu. La prima reuniune naţională a PP-DD, care va avea loc pe 1 octombrie la Timişoara, se va decide alături de cine se va merge în alegeri. Conform lui Dan Diaconescu un lucru este sigur, nu se va face o alianţă cu Partidul Democrat Liberal.
Pe de altă parte, în lumea politică se vorbeşte tot mai insistent de o apropiere între cei doi moguli - politicieni, Voiculescu - Diaconescu. De altfel, într-o emisiune TV, Diaconescu a refuzat să spună dacă a avut mai multe întâlniri cu Dan Voiculescu, lăsând locul la speculaţii. Conform ultimelor sondaje PP -DD şi PC ar putea obţine, însumat, între 8% şi 13% din voturi, ceea ce ar asigura o poziţie cheie pe scena politică, în condiţiile în care sunt şanse mici ca USL sau PDL să obţină majoritatea în viitorul Parlament. Trebuie precizat că şi în această alianţă, PC ar fi partidul cu o pondere mai mică.
În cazul, destul de puţin probabil, în care conservatorii decid să rămâ-nă alături de PNL şi PSD pentru alegerile parlamentare, apare, aşa cum am semnalat, o problemă destul de ciudată legată de reflectarea campaniei electorale la "Antene". Cum aliaţii de la generale sunt adversari în locale, şi sunt şanse mari ca ambele scrutine să aibă loc în aceeaşi zi, e foarte greu de găsit un ton coerent în abordarea emisiunilor politice. O soluţie ar fi ca "politica" staţiilor locale să fie diferită de a posturilor centrale. Pentru opoziţie a devenit primordial să reuşească să împiedice planurile PDL de a comasa alegerile.