Uniunea Europeană a promis ieri să coopereze cu viitorul guvern turc, după alegerile anticipate desfăşurate duminică în Turcia şi soldate cu victoria Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator), al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, transmite AFP, citată de Agerpres.
"Alegerile organizate duminică în Turcia, care au fost marcate de o rată ridicată a prezenţei la vot, au reafirmat angajamentul puternic al poporului turc faţă de procesul democratic. Uniunea Europeană va conlucra cu viitorul guvern pentru a îmbunătăţi parteneriatul cu Turcia şi pentru a continua să avanseze cooperarea noastră în toate domeniile, în beneficiul tuturor cetăţenilor", menţionează într-un comunicat şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, şi comisarul european pentru politica de vecinătate europeană şi negocieri în vederea extinderii, Johannes Hahn.
Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat că turcii au asigurat "unitatea şi integritatea" ţării, redând majoritatea parlamentară Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), relatează Deutsche Welle.
"Poporul nostru a arătat clar la alegerile din 1 noiembrie că preferă acţiunea şi dezvoltarea în locul controverselor", a declarat Erdogan duminică seara. Alegătorii "au dovedit dorinţa lor puternică de unitate şi integritate" a Turciei, a adăugat el, citat de Mediafax.
Creditat înaintea alegerilor cu 40%-43% din intenţiile de vot, AKP a răsturnat pronosticurile, obţinând majoritatea absolută în parlament, ceea ce îi va permite să formeze singur viitorul guvern. Pentru preşedintele Erdogan, aceasta este o revanşă după ce, în urma scrutinului din 7 iunie, pierduse controlul total pe care îl exercita de 13 ani asupra parlamentului.
"Lăudat fie Allah", a scris duminică pe Twitter premierul Ahmet Davutoglu. "Astăzi nu sunt învinşi, ci doar învingători. Ne vom deschide inima pentru toţi, indiferent dacă au votat pentru noi. Venim să reconstruim o nouă Turcie, alături de fiecare cetăţean", a afirmat el în faţa susţinătorilor.
Rezultatul nu îi va permite însă lui Erdogan să creeze imediat o preşedinţie de tip executiv ca în Franţa, întrucât AKP ar mai avea nevoie de 15 parlamentari pentru supermajoritatea necesară convocării unui referendum de modificare a Constituţiei.
În acelaşi comunicat, UE afirmă că "aşteaptă cu nerăbdare primele concluzii ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi ale ODIHR (Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului, agenţie a OSCE)".
Săptămâna trecută, UE şi-a exprimat "îngrijorarea" după luarea cu asalt de către poliţie a două canale de televiziune apropiate opoziţiei turce.
"Ca orice ţară care îşi negociază aderarea (la UE), Turcia trebuie să se asigure că respectă drepturile omului, inclusiv libertatea de expresie", afirma un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
După numărarea aproape a tuturor buletinelor de vot, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării a obţinut 49,4% din sufragii, urmând să ocupe 316 din cele 550 de locuri în parlament, au anunţat canalele de televiziune NTV şi CNN-Turk.
Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) se află pe locul al doilea, cu 25,4% din voturi (134 de mandate), urmat de Partidul Acţiunii Naţionaliste (MHP, de dreapta) cu circa 12% din voturi (41 de mandate).
O altă surpriză este şi scorul Partidului Democratic al Poporului (HDP, prokurd), care a reuşit la limită să-şi păstreze locul în parlament, obţinând 10,7% din voturi, puţin peste pragul electoral. Astfel, formaţiunea prokurdă va dispune de 59 de locuri în parlament, faţă de 80, cât obţinuse la scrutinul din vară.
Copreşedintele HDP Selahattin Demirtas a acuzat că oficialii guvernamentali au presat partidul său să anuleze mitinguri, iar televiziunile au oferit reprezentanţilor formaţiunii sale mai puţin timp de emisie în comparaţie cu cel alocat atacurilor guvernamentale care calificau HDP drept aripa politică a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat organizaţie teroristă de Turcia şi aliaţii săi. "Regret să spun că nu au fost alegeri corecte sau echilibrate", a subliniat Demirtas.
Autorităţile au închis instituţii de presă critice cu câteva zile înaintea scrutinului, în timp ce insurgenţa kurdă a crescut în urma încălcării armistiţiului fragil din 2013. În oraşul majoritar kurd Diyarbakir, tinerii au aruncat cu pietre în poliţie duminică seara şi au aprins focuri, după anunţarea primelor rezultate ale votului. Poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene pentru a calma atmosfera.