PARTIDUL UNIUNEA SALVAŢI ROMÂNIA: "Prin înfiinţarea FSDI se pregăteşte un jaf mascat al companiilor de stat"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 1 septembrie 2017

Partidul Uniunea Salvaţi România (USR) consideră că Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) nu va aduce fonduri suplimentare statului român pentru proiecte de investiţii şi că, prin înfiinţarea acestuia, se pregăteşte un jaf mascat al companiilor de stat.

Reprezentanţii Uniunii menţionează, conform Agerpres: "USR consideră că înfiinţarea FSDI de către coaliţia PSD - ALDE îndeplineşte trei scopuri. Primul este să introducă un nou strat de birocraţie şi să accentueze lipsa de transparenţă în gestiunea companiilor de stat. Gestiunea celor mai valoroase companii de stat urmează a fi făcută de conducerea FSDI, care va fi stabilită politic, fără respectarea principiilor de guvernanţă corporativă stabilite prin Legea 111 din 2016. Al doilea obiectiv este să permită o infuzie de lichidităţi prin împrumuturile pe care le va contracta FSDI şi care vor fi garantate cu activele companiilor din portofoliu, iar al treilea scop al FSDI este să pregătească un jaf mascat al companiilor de stat".

Conform aceleiaşi surse, FSDI va costa statul român, pe lângă companiile de stat pe care le pune în capitalul acestui fond, suma de 1,85 de miliarde de lei (dintre care 50 de milioane trebuie plătite anul acesta).

Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat: "Un fond de investiţii este un instrument util în momentul în care avem un excedent de fonduri, nu un deficit cum este cazul României. Este util ca vehicul prin care să gestionăm economisirile noastre. Statul român, însă, nu doar că nu economiseşte, dar, de 27 de ani, de când există ca stat democratic, a fost pe deficit. Nu a economisit nimic, ci s-a împrumutat anual, iar anul acesta într-o porţie semnificativ mai mare decât anii precedenţi. (...) Găselniţa PSD în crearea FSDI este că acesta se poate împrumuta garantând cu activele companiilor din subordinea sa. Un proces care poate genera două lucruri: fonduri pe termen scurt şi pericol de pierdere a activelor". Uniunea Salvaţi România apreciază că, prin crearea FSDI, se ajunge la o "privatizare mascată" a companiilor de stat.

"USR nu se împotriveşte finalizării procesului de privatizare a companiilor de stat, dar solicită ca lucrul acesta să fie făcut după criterii transparente care să maximizeze preţul pe care statul îl poate primi pentru aceste companii. De asemenea, USR reaminteşte că procesul de privatizare în România a fost marcat de o sumedenie de infracţiuni şi probleme, chiar sub oblăduirea PSD (PSDR la vremea aceea) în anii 1990, prin urmare avem un grad scăzut de încredere în capacitatea PSD de a desfăşura un astfel de proces", mai arată sursa citată.

Un număr de 27 de companii urmează să treacă din portofoliul statului în cel al Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), după înfiinţarea acestei noi structuri.

Proiectul legislativ pentru constituirea noului fond se află în procesul de avizare, la ministerele interesate, urmând să fie transmis Parlamentului în vederea aprobării, în luna septembrie, potrivit reprezentanţilor MFP. Aceştia subliniază că scopul FSDI este dezvoltarea şi finanţarea, din fonduri proprii şi atrase, de proiecte de investiţii "rentabile şi sustenabile", în diverse sectoare economice, prin participare directă ori prin intermediul altor fonduri de investiţii sau al unor societăţi de investiţii, singur sau împreună cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, precum şi administrarea activelor financiare proprii, în vederea obţinerii de profit.

Capitalul social al FSDI va fi alcătuit prin aport în natură, reprezentat de pachetele de acţiuni deţinute de stat la societăţile rentabile din portofoliul său, precum şi prin aport în numerar, în valoare de 1,85 miliarde lei, din privatizare. Capitalul în numerar va fi vărsat în termen de trei ani de la constituirea FSDI, la cerere, în funcţie de necesităţile de investiţii ale acestuia. La început, statul va aloca 50 de milioane de lei, pentru costurile de funcţionare necesare în primii ani. Strategia de investiţii, dar nu fiecare proiect în parte, va fi aprobată de acţionar, respectiv de stat, prin MFP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb